Ποιοί υπουργοποιούνται: Τα φαβορί

Ποιοί υπουργοποιούνται: Τα φαβορί
Eurokinissi

Πάνω στη νέα δομή της κυβέρνησης με τα 4 υπερ-υπουργεία «κουμπώνουν» τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε χθες στο ΣτΕ δημιουργούνται 4 υπερ-υπουργεία, ενώ δύο άλλα μετονομάζονται.

Τα υπερ-υπουργεία είναι

1) το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας Θράκης. Πιθανότερος υπουργός ο Πάνος Σκουρλέτης. Στο υπουργείο αυτό θα υπάγεται και το Υπουργείο Μετανάστευσης με πιθανότερη υπουργό την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Στο Δημόσιας Τάξης ακούγεται ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

2) το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Πιθανότερος υπουργός ο Γιάννης Δραγασάκης. Στο Οικονομικών θα είναι οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο Ανάπτυξης ο Γιώργος Σταθάκης. Δεν αποκλείεται υπουργοποίηση και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

3) το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Θα το αναλάβει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

4) δημιουργείται Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έχει ακουστεί το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, που εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ ως βουλευτής Επικρατείας, όμως πιθανότερο είναι να το αναλάβει ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς που γνωρίζει τα θέματα παιδείας.

Το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα το αναλάβει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως έχει ζητήσει από την αρχή, καθώς είναι ο τομέας της δραστηριότητάς του. Θέση στο υπουργείο ενδέχεται να έχει και ο Ανδρέας Ξανθός. Σημειώνεται πως η γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα ονόματα που ακούγονται είναι του Δημήτρη Στρατούλη και της Ράνιας Αντωνοπούλου.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα έχει μαζί του 1 – 2 στελέχη του κόμματος (ακούγονται τα ονόματα των Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Σταυρούλα Ξουλίδου) και πιθανότατα τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τόσκα, ο οποίος είναι στρατηγός ε.α. Παράλληλα, από Ανεξάρτητους Έλληνες προτείνονται για υφυπουργοί: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Νίκος Νικολόπουλος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ θα τοποθετηθούν ο Νίκος Χουντής με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα και η Όλγα Βαλαβάνη.

Για το Δικαιοσύνης ακούγονται ο πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Άγνωστο παραμένει αν θα υλοποιηθεί από τώρα η δέσμευση Τσίπρα να δημιουργηθεί παρά τω πρωθυπουργώ θέση με αντικείμενο τη διαφάνεια.

Υπουργός Επικρατείας θα είναι ο Νίκος Παππάς, ενώ για κυβερνητικός εκπρόσωπος ακούγεται το όνομα του Νίκου Ξυδάκη, που ενδιαφέρεται και το Πολιτισμού, και του Νίκου Φίλη.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει σήμερα.

Δημοφιλή