Οι πρώτες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο: «Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε»

Οι πρώτες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο: «Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε»

Υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ξεκίνησε στις 11 το πρωί στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου ορκίστηκαν χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο λαός απαιτεί από εμάς να ματώσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους υπουργούς του και δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης. Στόχος είναι, όπως είπε, η αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας, της διαφάνεια και των δημοκρατικών δομών. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν ερχόμαστε για να απολαύσουμε προνόμια εξουσίας, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η πολιτική και η διοίκηση της χώρας, να βαλουμε τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού, να κανουμε παρελθόν το κράτος-πελάτη».

Προτεραιότητες

Χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» και έθεσε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης: την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αποκατάσταση του κύρους της χώρας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και οι μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το πελατειακό κράτος. Όπως τόνισε «η κυβέρνηση δεν έχει άλλο αφεντικό, παρά τους ίδιους τους πολίτες».

Μήνυμα στο εξωτερικό

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθούν τα πράγματα «σε αμοιβαία καταστροφική λύση», αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ισχυρό διεθνή αντίκτυπο και εκτίμησε ότι ήδη, το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τις συμμαχίες της.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει με όλους και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τον Μάρτιν Σουλτς που θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα και την Παρασκευή τον επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα βαδίσουμε στη νέα εποχή με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όσα πρέπει με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς» επεσήμανε.

Επίσπευση κυβερνητικού έργου

Αυτό που έγινε σαφές από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα, ήταν ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ένας: Η πρόθεση της επίσπευσης του κυβερνητικού έργου, με δεδομένο ότι η χώρα ήδη δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό στο μέτωπο της οικονομίας και το θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού είπε: «Ο λαός δεν θα περιμένει. Απαιτείται έργο».

Ήδη η νέα κυβέρνηση έδωσε τα πρώτα δείγματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, καθώς δια των νεοφώτιστων υπουργών εξαγγέλθηκαν μεταξύ άλλων, το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, αλλά και η ανάκληση «όσων απολύσεων έγιναν αντισυνταγματικά», όπως των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες.

Όπως έγινε γνωστό, πέρα από τις συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου, κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο θα συγκροτούν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και οι 13 υπουργοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την Πέμπτη στις 14:30 την πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις του είπε πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του, για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση». Ο επόμενος σταθμός του Σουλτς θα είναι το Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Την Παρασκευή, έρχεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ και όπως είπε ο ίδιος έρχεται για μία πρώτη συνάντηση, όχι για διαπραγμάτευση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, βάσει των δηλώσεων που έχει κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας σε όλους τόνους ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους εταίρους της.

Δημοφιλή