Σαμπάχ: Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να κατάγεται από την Τουρκία

Σαμπάχ: Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να κατάγεται από την Τουρκία
DIE LINKE. in Europa/Flickr

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι εγγονός μιας οικογένειας η οποία ήρθε στην Ελλάδα από τη βορειοδυτική τουρκική επαρχία του Κιρκλαρελί, υποστηρίζει εφημερίδα της επίσης βορειοδυτικής επαρχίας του Εντιρνέ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Σαμπάχ», που επικαλείται με τη σειρά του δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας.

Ειδικότερα, η Hudut έγραψε την Πέμπτη ότι ο κ. Τσίπρας (Tsipraz, γράφεται στο σχετικό δημοσίευμα) καταγόταν αρχικά από την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι είναι εγγονός μιας οικογένειας που ζούσε στο χωριό Μπαμπά Εσκί του Κιρκλαρελί πριν έρθει στην Ελλάδα, καθώς και ότι ο Νεβζάτ Τσολάκ, στέλεχος του κόμματος ÖDP στο Εντιρνέ, είχε συναντηθεί με τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό σε επίσκεψή του στο Εντιρνέ το 2010.

Επικαλούμενη τον Τσολάκ, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας είχε πει στον ίδιο ότι κατάγεται από ένα χωριό του Κιρκλαρελί, και ότι ένιωσε πως βρίσκεται «στο σπίτι του» όταν βρέθηκε στη βορειοδυτική Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Τσολάκ μίλησε πολύ θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ευχάριστο και προσγειωμένο άνθρωπο.

Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή και στις ανταλλαγές πληθυσμών.

Το Μπαμπά Εσκί έχει πληθυσμό 29.000 ατόμων και έκταση 652 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το όνομα θεωρείται ότι ανάγεται στο τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όταν ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής σταμάτησε εκεί, κατευθυνόμενος προς την Κωνσταντινούπολη πριν την τελική πολιορκία που οδήγησε στην Άλωση. Επί της βυζαντινής περιόδου, η περιοχή ήταν γνωστή ως Βουλγαρόφυγον, και ήταν το πεδίο ήττας των Βυζαντινών από τους Βουλγάρους το 896.

Δημοφιλή