Οι συγκεντρώσεις ΧΑ – Αντιφασιστικών Οργανώσεων, δοκιμασία για τη νέα φιλοσοφία στην ΕΛΑΣ

Οι συγκεντρώσεις ΧΑ – Αντιφασιστικών Οργανώσεων, δοκιμασία για τη νέα φιλοσοφία στην ΕΛΑΣ

Μία πρώτη δοκιμασία της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της διαφορετικής φιλοσοφίας που πρεσβεύει για το ρόλο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, αποτέλεσαν οι δύο συγκεντρώσεις του Σαββάτου. Η μία με διοργανωτές αντιφασιστικές οργανώσεις, στην οποία έχει απευθύνει κάλεσμα και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη της Χρυσής Αυγής στη μνήμη των πεσόντων της βραδιάς των Ιμίων.

Η παρουσία της αστυνομίας, σύμφωνα με τις εντολές που είχαν δοθεί, ήταν διακριτική, με άοπλους αστυνομικούς, ενώ οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ λειτούργησαν κανονικά. Μόνο κλούβες ήταν παραταγμένες στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας, ώστε να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους των δύο διαδηλώσεων να συναντηθούν, χωρίς ωστόσο να πλαισιώνονται από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση, που συγκεντρώθηκαν περίπου 4.000 άτομα, διοργανώθηκε ως «απάντηση» στο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής αλλά όχι ως προς το περιεχόμενό της- δηλ. την πρόθεση απόδοσης τιμής στους πεσόντες των Ιμίων- αλλά στην προσπάθεια της ΧΑ να «ανασυντάξει τις δυνάμεις της πολιτικά και στον δρόμο». Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατευθύνθηκε μέσω της οδού Σταδίου προς τη πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ.

Aντιφασιστική συγκέντρωση

Το ραντεβού μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής είχε οριστεί για τις 7 το απόγευμα στο μνημείο των Ιμίων και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ. Στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους ο Ηλίας Παναγιώταρος, απηύθηναν χαιρετισμούς και κατέθεσαν στεφάνι.

Συγκέντρωση Χρυσής Αυγής

Αναφερόμενος στις πορείες του Σαββάτου, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης δήλωσε, μιλώντας στον Αντ1 πως τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η φυσική«δεν θα παίξει το ρόλο του πολέμου, δεν θα επιτεθεί. Θα έχει πολύ διακριτική παρουσία...για να δείξει ακριβώς έναν άλλο τρόπο σεβασμού του δικαιώματος να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν. Αν αυτός ο σεβασμός γίνει και από την άλλη πλευρά αποδεκτός θα είμαστε πάρα πολύ ήσυχοι. Αν θεωρήσει η μία ή η άλλη πλευρά ότι είναι ευκαιρία έναρξης ενός πολέμου, αφού η αστυνομία δείχνει μία ηρεμία και δεν έχει προτεταμένα όπλα αυτό σημαίνει ότι υποχωρεί και άρα θα επιτεθούμε, τότε φοβάμαι ότι θα έχουμε μια διαφορετική εξέλιξη».

Δημοφιλή