Οι Τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο που κρατούσαν όμηρο

Οι Τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο που κρατούσαν όμηρο
twitter

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με νέο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα, ανακοίνωσαν ότι έκαψαν ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο που κρατούσαν και ζητούσαν να τον ανταλλάξουν με μια Ιρακινή κρατούμενη σε ιορδανικές φυλακές.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους ανάρτησαν στο Twitter φωτογραφίες που φέρεται ότι δείχνουν τον μαρτυρικό θάνατο του Ιορδανού Μάαζ αλ Κασάσμπεχ.

Στο φρικιαστικό βίντεο, διάρκειας 22 λεπτών, και τις φωτογραφίες (τα οποία επιλέγουμε να μη δημοσιεύσουμε) διακρίνεται ο Μάαζ αλ Κασάσμπεχ, ντυμένος με μια πορτοκαλί στολή, να προχωρά ανάμεσα σε χαλάσματα, περιστοιχισμένος από ένοπλους μασκοφόρους άνδρες με στρατιωτικές στολές. Τον κλείνουν σε ένα μεταλλικό κλουβί και ένας από τους ενόπλους, που παρουσιάζεται ως «εμίρης μιας περιοχής που βομβαρδίστηκε από τον συνασπισμό των σταυροφόρων» πιάνει έναν δαυλό και βάζει φωτιά σε βενζίνη.

Οι φλόγες φτάνουν μέχρι το κλουβί. Ο μελλοθάνατος προσπαθεί μάταια να προστατευθεί, αγωνίζεται μέχρι που τον τυλίγουν οι φλόγες και μετατρέπεται σε μια πύρινη μπάλα. Στη συνέχεια, ένα τρακτέρ ρίχνει χώματα πάνω στο κλουβί που καταρρέει.

Στο βίντεο το ΙΚ δίνει επίσης το όνομα τις φωτογραφίες και τις διευθύνσεις του πιλότου και ανακοινώνει ότι θα αποζημιώσει με «100 χρυσά νομίσματα» όσους σκοτώσουν «έναν σταυροφόρο πιλότο».

Ο Καζαέσμπεχ κρατείτο στη Συρία από τον Δεκέμβριο, όταν το αεροσκάφος του, το οποίο πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ενάντια σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας κατά της οργάνωσης, συνετρίβη σε συριακό έδαφος.

Το Αμάν απείλησε ότι θα «εκδικηθεί» τη φρικιαστική εκτέλεση, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Ιρακινή τζιχαντίστρια που κρατείται στην Ιορδανία, την απελευθέρωση της οποίας ζητούσε το Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να αφήσει ελεύθερο τον πιλότο, πρόκειται να εκτελεστεί την Τετάρτη.

Πριν ένα μήνα η εκτέλεση

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ιορδανίας «διαπραγματευόταν» με τους τζιχαντιστές για την απελευθέρωση του υποσμηναγού. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές στην τηλεόραση της Ιορδανίας, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο Καζαέσμπεχ πέθανε πριν από ένα μήνα. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ιορδανίας λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με το Αμάν, ο πιλότος σκοτώθηκε από τους τζιχαντιστές πριν από έναν μήνα, την 3η Ιανουαρίου.

Η Ιορδανία είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι ήταν αποφασισμένη «να κάνει τα πάντα» για να σώσει τον πιλότο και είχε καταδικάσει την εκτέλεση, την προηγούμενη ημέρα, ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου που είχε αιχμαλωτιστεί και αυτός στη Συρία.

Εδώ και αρκετές ημέρες, το Αμάν απαιτούσε μια απόδειξη ότι ο Κασάσμπεχ ήταν ζωντανός προκειμένου να απελευθερώσει, όπως απαιτούσαν οι τζιχαντιστές, μια Ιρακινή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για την εμπλοκή της σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ιορδανία το 2005.

Ομπάμα: Το βίντεο αποδεικνύει τη βαρβαρότητα του ISIS

Το βίντεο που εικονίζει τον Ιορδανό πιλότο να καίγεται ζωντανός αποδεικνύει τη «βαρβαρότητα» του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι, εφόσον είναι αυθεντικό, το βίντεο αυτό αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της «αγριότητας και της βαρβαρότητας» των τζιχαντιστών.

«Η ιδεολογία τους, όποια κι αν είναι, έχει χρεοκοπήσει», είπε ο Ομπάμα υπογραμμίζοντας ότι το βίντεο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αποφασιστικότητα του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, έχει δώσει εντολή στην ομάδα του να διαθέσουν κάθε μέσο στην προσπάθεια για τον εντοπισμό των ομήρων που κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος.

Δημοφιλή