Σόιμπλε: Δεν τίθεται θέμα κουρέματος ή απομείωσης του χρέους - Βαρουφάκης: Δεν συζητήσαμε για το χρέος

Σοίμπλε: Δεν τίθεται θέμα κουρέματος - Βαρουφάκης: Δεν συμφωνήσαμε καν πως διαφωνούμε

Σε πλήρη διάσταση βρίσκονται Βερολίνο - Αθήνα έπειτα και από την ολοκλήρωση της συνάντησης του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

«Συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία, συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να τον διορθώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης μόλις πήρε το λόγο: «Δεν συμφωνήσαμε καν πως διαφωνούμε», είπε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το χρέος αλλά ούτε για την απομείωσή του.

Η συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο άνδρες πολλές φορές πήρε δραματικές διαστάσεις.

«Η Ευρώπη είναι σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να σεβαστούμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες, χωρίς να συνθλίψουμε την δημοκρατία», είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους. Βέβαια αυτό ισχύει για όλους τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους», απάντησε ο Β. Σόιμπλε. Στη συνέχεια επικαλέστηκε τον Γκαίτε, για υποστηρίξει ότι «ο καθένας είναι υπεύθυνος για να καθαρίσει τον χώρο του».

Βαρουφάκης: Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της Ελλάδας

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ζήτησε για άλλη μια φορά χρόνο και τη δημιουργία μιας συμφωνίας-γέφυρας ώστε να μπορέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμα της. Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει πως οι πιέσεις που ασκούνται, πλήττουν τη δημοκρατία, θύμισε στους παρευρισκόμενους ότι δεν έχει προλάβει καν να ορκιστεί. Υπενθύμισε επίσης την άνοδο του ναζισμού στην Ελλάδα και ζήτησε από τη Γερμανία να βοηθήσει στην καταπολέμηση του.

«Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Δεν είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν.

«Η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο. Πρέπει να δείξουμε το σεβασμό μας, για την πρόοδο που δείχνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Παρά την πρόοδο, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν», είπε και συνέχισε «Έχω παρακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία που έχει γίνει στην Ελλάδα, όμως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί. Βέβαια έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου, όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, θα υπάρξει μείωση αυτό τον χρόνο, για πρώτη φορά».

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές», ανέφερε και σημείωσε «Το θέμα του κουρέματος ή της απομείωσης του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα» προσθέτοντας ότι προέχει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Η γερμανική κυβέρνηση για τη συνάντηση

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης καταχώρηση με τίτλο «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ», σχετικά με τις δηλώσεις των δύο υπουργών.

Στην ανάρτηση αναφέρονται τα εξής: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται ένα νέο κούρεμα του χρέους και επιμένει στην επίβλεψη του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η αξιοπιστία είναι η βάση της εμπιστοσύνης, είπε ο Σόιμπλε μετά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επιμένει ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες. Κοινές λύσεις στο θέμα του χρέους δεν βρήκε σε αυτήν την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Σόιμπλε στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Σόιμπλε τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. ‘Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθει η Ελλάδα μόνιμα σε ένα δρόμο που θα έχει μέλλον'».

«Η Γερμανία θα συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της για να κρατηθεί η Ευρώπη σε πορεία με μέλλον. Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργηθεί μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια βιώσιμη ανάπτυξη. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται προοπτικές. ‘Στηρίζουμε την προσπάθεια προκειμένου οι εύποροι στην Ελλάδα να καταβάλουν το συνεισφορά τους'. Επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει την Ελλάδα στη δημιουργία αποτελεσματικών φορολογικών αρχών».

«Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις από την πλευρά του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, ο ίδιος σέβεται την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων, ωστόσο ελληνικά πολιτικά κόμματα έδωσαν κατά τον προεκλογικό αγώνα υποσχέσεις σε βάρος τρίτων.Ο Βαρουφάκης εκφράστηκε υπέρ μιας αποφασιστικής δημοσιονομικής πολιτικής. ‘Μπορείτε να περιμένετε από μας πως θα ενεργήσουμε με λογική για το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου και όχι μόνον του μέσου Έλληνα - καθώς και ακλόνητη στράτευση για μια βιώσιμη οικονομία'».

Γκάμπριελ: Οι συνέπειες της αλλαγής της ελληνικής πολιτικής δεν πρέπει να μεταφέρονται σε άλλες χώρες

Οι οικονομικές συνέπειες ενός επαναπροσδιορισμού της ελληνικής πολιτικής δεν μπορούν να μεταφέρονται σε άλλες χώρες και να πληρώνονται εκεί από τους φορολογούμενους, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά το τέλος συνάντησης που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κ. Γκάμπριελ σε κάθε περίπτωση αναγνώρισε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκλέξει δημοκρατικά μια νέα κυβέρνηση και «φυσικά κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προσδιορίσει εκ νέου την πολιτική της, ειδικά όταν έχει μια καθαρή εκλογική εντολή». Στη συνέχεια έκανε λόγο για «θέση αρχής» της γερμανικής κυβέρνησης και ζήτησε την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από την Αθήνα. Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, πολύ σύντομα, το οποίο θα καταστήσει την ελληνική οικονομία βιώσιμη, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται».

Ο κ. Γκάμπριελ αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται πλέον την ως τώρα πορεία ως «μη ανεκτή» και σημείωσε ότι η «Ατζέντα 2010», το πακέτο μεταρρυθμίσεων του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Στρέντερ ήταν «ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι» μπροστά σε αυτό που αναγκάστηκαν να υποστούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα. «Πρέπει όμως να το πούμε καθαρά: το ότι αναγκάστηκαν να τα υποστούν αυτά δεν είναι ευθύνη της ΕΕ ή της τρόικας, αλλά των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα - ανεξάρτητα αν ήταν συντηρητικές, ή, δυστυχώς, και σοσιαλιστικές. Έφεραν τη χώρα σε τρομακτική κατάσταση και την εκμεταλλεύτηκαν και έκαναν και το κράτος, λίγο-πολύ, λάφυρο», τόνισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και αρχηγός της SPD, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα «ώστε να παραμείνουμε μαζί στην Ευρώπη, μαζί στην Ευρωομάδα».

Δημοφιλή