Liberation: Πραξικόπημα που δεν περνάει στην Ελλάδα η απόφαση ΕΚΤ - WSJ: Μικρότερες οι συνέπειες του Grexit

Liberation: Πραξικόπημα που δεν περνάει στην Ελλάδα η απόφαση ΕΚΤ - WSJ: Μικρότερες οι συνέπειες του Grexit
ATHENS, GREECE - FEBRUARY 5: Thousands of demonstrators gather outside the Greek parliament in support of the new government's tough stance with the EU, on February 5, 2015 in Athens, Greece. Greek Foreign Minister Yanis Varoufakis urged Germany to help end his country's indignity. German Foreign Minister Wolfgang Schaeuble suggested that a reduction in Greece's 322 billion Euro debt was not on the agenda. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
ATHENS, GREECE - FEBRUARY 5: Thousands of demonstrators gather outside the Greek parliament in support of the new government's tough stance with the EU, on February 5, 2015 in Athens, Greece. Greek Foreign Minister Yanis Varoufakis urged Germany to help end his country's indignity. German Foreign Minister Wolfgang Schaeuble suggested that a reduction in Greece's 322 billion Euro debt was not on the agenda. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
Milos Bicanski via Getty Images

Το πόκερ μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και ΔΝΤ συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ. Έντονες είναι οι αναφορές σε γαλλικά και αμερικανικά Μέσα, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, η Liberation κάνει λόγο για «ένα οικονομικό πραξικόπημα, που δεν περνάει στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι η κίνηση αυτή πρόκειται ουσιαστικά για εκβιασμό.

Την ίδια στιγμή, σε δημοσίευμα στη New York Times υποστηρίζεται ότι «η ελληνική διπλωματία για το χρέος δεν πείθει το Βερολίνο». Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει επίσης ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως και η ΕΚΤ την προηγούμενη μέρα, δεν έδειξαν να θεωρούν την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα ως ευκαιρία για μια νέα αρχή. Ήταν ένα μάθημα στην ευρωπαϊκή "realpolitik" για τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Τα μηνύματα από την Γαλλία

Άλλωστε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, οι Γάλλοι δείχνουν, μάλλον, φιλικά προσκείμενοι προς τους Έλληνες, καθώς σε ποσοστό 52% αποδέχονται την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με επιμήκυνση των αποπληρωμών χωρίς διαγραφή, 11% συμφωνούν με την ολική διαγραφή του, 19% με τη μερική διαγραφή, 15% θέλουν να παραμείνουν οι ημερομηνίες αποπληρωμών ως έχουν και μόνο σε ποσοστό 3% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη.

Στο μεγάλης ακροαματικότητας οικονομικό ραδιόφωνο «Business BFM» η πρωινή εκπομπή «Les Experts» (εμπειρογνώμονες) ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της αφιερωμένη στην Ελλάδα και τις συνέπειες της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται, πλέον, ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Φιλίπ Νεσερτίν, οικονομολόγος, καθηγητής στη Σορβόνη και διευθυντής στο Ανώτατο Ινστιτούτο Οικονομικών, αναγνώρισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να βιώνεται ως ταπείνωση από τους Έλληνες, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. «Είμαστε στον τομέα της οικονομίας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ δεν έχει πολιτικό ρόλο. Ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει εκλεγεί από κανέναν, είναι ένας τεχνοκράτης. Ανήκει στους πολιτικούς να αποφασίσουν για μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, και μάλιστα επειγόντως, ώστε να σταματήσει η φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα». Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, 13 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Ο ίδιος θεωρεί ότι «καλώς η ΕΚΤ επισημαίνει πως το θέμα επείγει, διότι το "μαξιλάρι" του ELA δεν έχει δημιουργηθεί για να αποφευχθεί η φυγή των κεφαλαίων, αλλά για να εξασφαλίζεται η ρευστότητα όταν υπάρχει εσωτερική παράλυση και άπνοια στις κινήσεις της εσωτερικής αγοράς της χώρας».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκαν και άλλες πιο σκληρές φωνές, που χαρακτήρισαν το πρόγραμμα Τσίπρα «δημαγωγικό» ή ακόμα και επιχειρηματολογία του τύπου «δεν φταίει η Ευρώπη που έφθασαν εδώ σήμερα οι Έλληνες, ήταν επιλογή τους».

Οι ακροατές, που, στην πλειοψηφία τους, ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο, συνηθίζουν να στέλνουν επώνυμα μηνύματα, ορισμένα από τα οποία διαβάζει ο παρουσιαστής Νικολά Ντοζ. Σήμερα, με έκπληξη, διάβασε δύο από τα μηνύματα που πήρε: «Οι φιλελεύθεροι δεν έχουν οίκτο για τους Έλληνες, που οδηγούνται στο να καταντήσουν άστεγοι και ρακένδυτοι» και «Θέλετε να επιβάλετε και στη Γαλλία λιτότητα; να κόψετε το ηλεκτρικό, να μειώσετε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% και να την οδηγήσετε στη φτώχεια, για να καταλάβετε;». Οι ερωτήσεις του κοινού βοήθησαν ώστε να φανούν στη συζήτηση των «Experts» κάποια δείγματα χαλάρωσης των συνήθως αυστηρών θέσεών τους για την Ελλάδα.

Στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν», η εξάστηλη φωτογραφία ενός περίσκεπτου Αλ. Τσίπρα γεμίζει το δισέλιδο αφιέρωμα, όπου στους τίτλους υπογραμμίζεται: «Πόκερ υψηλού κινδύνου, ανάμεσα σε ΕΚΤ και Αθήνα» και «Ένα οικονομικό πραξικόπημα, που δεν περνάει στην Ελλάδα» αφού η απόφαση της ΕΚΤ «βιώνεται ως μέσο εκβιασμού στη χώρα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ουδέποτε άλλοτε δεν είμαστε σε τέτοια φάση μονομαχίας». «Το παράδοξο είναι» επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Ζαν- Πωλ Φιτούσι, ότι ένας θεσμός σαν την ΕΚΤ, που δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα, υποχρεώνει μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε δημοκρατικά να συμμορφωθεί, με κίνδυνο να ενισχυθεί η ακροδεξιά, εάν η ριζοσπαστική Αριστερά δεν αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει μία ριζοσπαστική αλλαγή στην πολιτική».

Η Λιμπερασιόν κάνει ειδική αναφορά στη διαδήλωση, χθες το βράδυ, στο Σύνταγμα «υποστηρίζοντας αυτή τη φορά την κυβέρνηση απέναντι στην ΕΚΤ, στο όνομα του δημοκρατικού σεβασμού των λαών».

Αναφορές σε Grexit και στον ρόλο της Ρωσίας από Wall Street Journal και New York Times

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζυγίζουν το κόστος -τις οικονομικές και στρατηγικές επιπτώσεις- που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» αναφέρεται σε άρθρο στη Wall Street Journal.

Όπως σημειώνεται, «οι οικονομικές συνέπειες ενός Grexit θα ήταν μικρότερες από το 2012, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ στην παρούσα φάση στην εξίσωση εισέρχεται και η Ρωσία, η οποία, ίσως, καλύψει το κενό σε περίπτωση που η Ελλάδα παραγκωνιστεί από τους εταίρους, με δεδομένες τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο ορθόδοξων χωρών».

Στο άρθρο διατυπώνεται επίσης η άποψη, μεταξύ άλλων, ότι «ίσως, η πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, έχει στόχο να προσελκύσει την Αθήνα στην τροχιά επιρροής του».

Καταλήγοντας, επισημαίνεται, ότι «ένα σημαντικό ερώτημα για τους Ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής είναι, εάν ο κ. Τσίπρας σπάσει τα δεσμά του πελατειακού κράτους και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως, απαντηθούν κάποια ελληνικά αιτήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή τη συνέχιση ενός πελατειακού κράτους, οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως αναλάβουν το ρίσκο να απομακρύνουν την Ελλάδα».

Εξάλλου, σε δημοσίευμα στη New York Times υποστηρίζεται ότι «η ελληνική διπλωματία για το χρέος δεν πείθει το Βερολίνο» και ότι «οι Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως και η ΕΚΤ την προηγούμενη μέρα, δεν έδειξαν να θεωρούν την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα ως ευκαιρία για μια νέα αρχή. Ήταν ένα μάθημα στην ευρωπαϊκή "realpolitik" για τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται επίσης, ότι «ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά ο κ. Βαρουφάκης διαφώνησε ως προς αυτό. Περισσότερη κατανόηση απέναντι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών έδειξε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πριν λήξει το τρέχον, "προς το συμφέρον όλων"».

Δημοφιλή