Το Μακεδόνικο Μέτωπο ζωντανεύει ξανά μέσα από αυτές τις φωτογραφίες

Το Μακεδόνικο Μέτωπο ζωντανεύει ξανά μέσα από αυτές τις φωτογραφίες

Το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ που απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια την περίοδο 1914-18, από τη Βοσνία και τη Σερβία έως τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η HuffPost Greece βρήκε φωτογραφίες από την Πλατφόρμα «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια» καθώς και από το δικό μας αρχείο, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο Μακεδονικό Μέτωπο και ζωντανεύοντας τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο 101 χρόνια μετά.

Μοναστήρι 1917: Νεκροί πολίτες από δηλητηριώδη αέρια

Ο Πρωτος Παγκόσμιος Πόλεμος στα Βαλκάνια

Η ταινία «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια» βασίζεται σε σπάνια κινηματογραφικά φιλμ και φωτογραφίες από τα εθνικά αρχεία των Βαλκανίων και από συλλογές στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό που βρέθηκε στο πλαίσιο ειδικής συνεργασίας με το Eye Film Institute (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και Ταινιοθήκη της Ολλανδίας).

Στην ταινία συμμετέχουν επίσης ιστορικοί από την Ελλάδα, τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη, όπως οι Mark Mazower, Chris Clark, Jay Winter, Halil Berktay και ο συγγραφέας Misha Glenny.

Μετά την προβολή της ταινίας στις 12/2, οι ιστορικοί θα συζητήσουν για το ποιες μνήμες φέρουν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι λαοί της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών, τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος μας μοιάζει όλο και πιο πολύ με τον κόσμο του 1914, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο τα στερεότυπα των Βαλκανίων έχουν επηρεάσει τη μελέτη της ιστορίας.

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια, Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης,Ιστορικός Σύμβουλος: Χριστίνα Κουλούρη,Παραγωγή: ΑΝΕΜΟΝ / Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη Έρευνα: Λεωνίδας Λιάμπεης

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημοφιλή