«Handmade lamps»: Χειροποίητα φωτιστικά από ένα νέο Ελληνα αρχιτέκτονα

«Handmade lamps»: Χειροποίητα φωτιστικά από ένα νέο Ελληνα αρχιτέκτονα
γιαννης κατσανος

Η Ακρόπολη, ένα αστικό τοπίο, ένα ζευγάρι να χορεύει, είναι μόνο μερικές από τις σκηνές που φωτίζονται όταν πατήσει κανείς το κουμπί και ανάψει ένα από τα φωτιστικά «Handmade lamps» που φτιάχνει εδώ και δύο χρόνια στο χέρι ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κατσάνος.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την κατασκευή των handmade lamps;

Ασχολούμαι με το σχεδιασμό και την κατασκευή των φωτιστικών περίπου 2 χρόνια και αφορμή στάθηκε μία συνεργασία με μία αμερικάνικη ιστοσελίδα. Μπορεί η προσπάθεια αυτή να μην απέδωσε τα αναμενόμενα αλλά ήταν η πρώτη φόρα που έβαζα δουλειά μου στο Internet.

Ποια ιδέα κρύβεται πίσω από τα χειροποίητα φωτιστικά σου;

Η ιδέα είναι το θετικό και αρνητικό σε μία σύνθεση. Το φως και η σκιά. Η ιδεά ενός φωτιστικού που θα έχει το ίδιο ενδιαφέρον αναμμένο και σβηστό.

Από που αντλείς έμπνευση;

Οι σκηνές που φτιάχνω είναι επηρεασμένες από αρχιτεκτονικά τοπία, ταινίες, στίχους και καθημερινές ιστορίες. Ουσιαστικά είναι μικρές ιστορίες φωτός. Ξεκίνησα από τις κορυφογραμμές πόλεων, σαφώς επηρεασμένος από τις σπουδές μου στην αρχιτεκτονική, και σταδιακά εμπλουτίζω τη θεματαλογία μου.

Πώς κατασκευάζονται;

Η διαδικασία της κατασκευής περιλαμβάνει ελεύθερο σκίτσο. Στη συνέχεια κόψιμο στο χέρι με χειρουργικό νηστέρι, χρώμα και συναρμολόγηση των υλικών. Το κυρίαρχο υλικό που χρησιμοποιώ είναι το γκρι χαρτόνι 2 χιλιοστών, αφού λατρεύω τις αρχιτεκτονικές μακέτες, σε συνδυασμό με γυαλί, ξύλο. Εκτός από τα ξύλινα πλαίσια πολύ συχνά χρησιμοποιώ σαν σκελετό παλία αντικείμενα που επαναπροσδιορίζω τη χρήση τους, όπως παλιές βαλίτσες, τηλεοράσεις, πόρτες. Υλικά που μου εξασφαλίζουν μία επιφάνεια που μπορώ να φωτίσω. Στην αρχή μου έπαιρνε εβδομάδες να κατασκευάσω ένα φωτιστικό ενώ τώρα ομολογώ ότι έχω βελτιωθεί αρκετά από άποψη χρόνου.

Πού μπορεί να τις βρει κανείς;

Κυρίως προωθώ τη δουλειά μου μέσω Internet στη σελίδα που διατηρώ αποκλειστικά για τα φωτιστικά στο facebook αλλά και στο etsy. Η ευκολία που μου παρέχει το facebook είναι ότι μπορώ να συζητήσω με τον ενδιαφερόμενο κάποιο σχεδιο και να φτάσουμε σε μία νέα ιδέα που δεν έχω ξανακάνει.

Υπάρχει αγορά και εκτός συνόρων;

Ναι, είναι θετικό ότι ένα αντικείμενο δεν έχει σύνορα και ταιριάζει σε διαφορετικές κουλτούρες. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον στις κατασκευές μου από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις Η.Π.Α. Η πρώτη μου παραγγελία ήταν από το Seattle πριν δύο χρόνια. Ήταν η κορυφογραμμή του Seattle και είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα να υπάρχει κάτι δικό μου εκεί. Αυτή την περίοδο σχεδιάζω θέματα της Νέας Υόρκης για ένα σχολείο στο Brooklyn και είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία. Κατά τ' άλλα προσπαθώ πάντα να βρίσκω άτομα σε όλο το κόσμο που θα μπορούσε να τους ενδιαφέρει η δουλειά μου.