Το οργισμένο τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ντράγκι: «Δεν υποχωρώ σε αυτόν τον απαράδεκτο εκβιασμό»

Το οργισμένο τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ντράγκι: «Δεν υποχωρώ σε αυτόν τον απαράδεκτο εκβιασμό»
The President of the European Central Bank Mario Draghi is on his way to the European Banking Congress in Frankfurt, Germany, Friday, Nov.21, 2014. Draghi said the chief monetary authority for the eurozone is willing to
The President of the European Central Bank Mario Draghi is on his way to the European Banking Congress in Frankfurt, Germany, Friday, Nov.21, 2014. Draghi said the chief monetary authority for the eurozone is willing to
ASSOCIATED PRESS

"Δεν υποχωρώ με τέτοιες τακτικές", διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με ένα οργισμένο τηλεφώνημα, θέλοντας έτσι να δείξει ότι αντιστέκεται στην ασφυκτική πίεση των δανειστών .

Σύμφωνα με τη Realnews, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον πρόεδρο της ΕΚΤ για απαράδεκτο εκβιασμό, σχετικά με την απόφαση του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.

"Γνωρίζω ότι σας ασκούνται πιέσεις και δέχεστε τηλεφωνήματα", είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στον κεντρικό τραπεζίτη.

Υπάρχουν μάλιστα και πληροφορίες ότι τον Μάριο Ντράγκι έχει πιέσει η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ως έναν τρόπο να αποφύγει τη δημιουργία «μετώπου» των χωρών του Νότου απέναντι στην πολιτική της Γερμανίας.

Ο νέος πρωθυπουργός επιμένει να ζητά χώρο και χρόνο ώστε να επιτευχθεί στο τέλος της άνοιξης και μέσα από τη διαπραγμάτευση μία νέα συμφωνία με τους εταίρους μας.

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε και η συνομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Μάριο Ντράγκι, όταν ο δεύτερος πήρε την πρωτοβουλία να του τηλεφωνήσει και να τον ενημερώσει για τη σχετική απόφαση της ΕΚΤ. Ο υπουργός Οικονομικών έγινε "έξαλλος", λέγοντάς του: "Είναι μια μαύρη στιγμή στην ιστορία σας. Δεν είναι στάση κεντρικής τράπεζας αυτή. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό".

Οι δανειστές ωστόσο δεν υποχωρούν και όπως φαίνεται, συνεχίζουν να βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό της κυβέρνησης. To Euro Working Group ζητά από την Αθήνα να υποβάλει αίτημα παράτασης και υπογραφή του υπάρχοντος προγράμματος στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, ίσως και στο έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η εβδομάδα που έρχεται λοιπόν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται ενόψει του Eurogroup την Τετάρτη και ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, όπου όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μεταβεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, σκέφτεται να ζητήσει και τεχνική παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις κόκκινες γραμμές για το έκτακτο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής:

- Τέλος το μνημόνιο και το πρόγραμμα αξιολόγησης

- Άμεση διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους

- "Συμφωνία-γέφυρα" που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους

Πηγή: Realnews

Δημοφιλή