Προειδοποίηση Βαρουφάκη: Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η ευρωζώνη καταρρέει

Προειδοποίηση Βαρουφάκη: Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η ευρωζώνη καταρρέει
sooc

Αν η Ελλάδα εξαναγκασθεί να βγει από την ευρωζώνη, άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα και η νομισματική ένωση θα καταρρεύσει, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το ιταλικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Presa Diretta του καναλιού RaiTre της δημόσιας ιταλικής ραδιοτηλεόρασης (σ.σ.: προδημοσιευμένο απόσπασμά της είχε μεταδοθεί σε χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο της απόρριψης των πολιτικών λιτότητας από την ευρωζώνη ως σύνολο. Ζήτησε ένα μαζικό επενδυτικό πρόγραμμα «New Deal» χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Το ευρώ είναι εύθραυστο, είναι σαν να κτίζεις έναν πύργο από τραπουλόχαρτα, αν βγάλεις το ελληνικό χαρτί, τα άλλα θα καταρρεύσουν» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η RAI πριν από την τηλεοπτική μετάδοσή της.

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατατεμαχισμού και «αποδόμησης» αν δεν αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της με βάση τους υφιστάμενους όρους, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Θα προειδοποιούσα όποιον σκέπτεται να ακρωτηριάσει στρατηγικά την Ελλάδα από την Ευρώπη, ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Ποιος θα είναι ο επόμενος έπειτα από εμάς; Η Πορτογαλία; Τι θα γίνει όταν η Ιταλία ανακαλύψει πως είναι αδύνατον να παραμείνει μέσα στον ζουρλομανδύα της λιτότητας;».«Ιθύνοντες ενός σημαντικού ιταλικού θεσμού με πλησίασαν και μου είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία», δήλωσε.

«Η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμη», πρόσθεσε.Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα προτείνει ένα «New Deal», μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη όπως εκείνη που εφαρμόσθηκε στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1930. Αυτή θα πρέπει να περιλάβει επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεκαπλάσιες σε σχέση με ό,τι έχει επενδύσει ως τώρα, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.Αν η Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί αντιπαραγωγικές πολιτικές λιτότητας, οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι «αυτοί που μισούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία» πρόσθεσε ακόμη επικαλούμενος το κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βρετανία.

Mε πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή