Το δίλημμα που θέτει απόψε ο Τσίπρας στον Σαμαρά

Το δίλημμα που θέτει απόψε ο Τσίπρας στον Σαμαρά
Eurokinissi

Δίλημμα στον Αντώνη Σαμαρά θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας με την δευτερολογία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ να πει «απλά και καθαρά» εάν θα ευθυγραμμιστεί με το ελληνικό αίτημα για πρόγραμμα - γέφυρα ή θα παραμείνει στην πλευρά της Μέρκελ, η οποία το αρνείται. Το ίδιο θα ζητήσει από όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, στη Βιέννη ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίξει την ελληνική θέση στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα δεσμευθεί ότι θα υλοποιηθούν κανονικά όλα όσα εξαγγέλθηκαν την Κυριακή στις προγραμματικές δηλώσεις.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το μνημόνιο τελείωσε το βράδυ εκλογών», θα πει, σύμφωνα με πληροφορίες. Ακόμη θα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται την δανειακή σύμβαση.

Όσον αφορά την συνεδρίαση του Eurogroup ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να πει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει πίσω από τις θέσεις που έχει ήδη διατυπώσει.

Συγκεκριμένα θα ζητήσει:

  • Το 1,9 δις από τα κέρδη της ΕΚΤ από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων.
  • Να αλλάξει το πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων.
  • Την αξιοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την τραπεζική σταθερότητα.

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας ενδέχεται να πει ότι θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή οι πρώτοι νόμοι ώστε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή