Κοτζιάς: Αντιπαραγωγικές οι κυρώσεις. Μόνη οδός η διπλωματία για την Ουκρανία

Κοτζιάς: Αντιπαραγωγικές οι κυρώσεις. Μόνη οδός η διπλωματία για την Ουκρανία
Υπουργείο Εξωτερικών- Twitter

Την ελληνική ανησυχία για 100.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες στην Ουκρανία και την πεποίθησή του ότι η μόνη οδός για την επίλυση της κρίσηςπρέπει να είναι διπλωματική, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς σε δηλώσεις του από τη Μόσχα όπου βρέθηκε για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ επίσης προανήγγειλε κοινή πρωτοβουλία για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτικότερα, όπως αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και επεσήμανε ότι μόνη οδός επίλυσης είναι οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματία. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για 100.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανούς πολίτες σε Μαριούπολη και ανατολική Ουκρανία, προαναγγέλλοντας παράλληλα μελλοντική κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας και Ρωσίας για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και το Ιράκ.

Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη σταθερή υποστήριξη στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χώρα στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών στο Μινσκ, τονίζοντας εκ νέου ότι η λύση πρέπει να είναι μόνο διπλωματική και όχι στρατιωτική, ενώ χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «γενικά αντιπαραγωγικές» και υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθούν άλλα εργαλεία συνεννόησης μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων και δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ότι εφόσον διατυπωθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα, αυτό θα εξεταστεί από τη ρωσική κυβέρνηση.

Δημοφιλή