Διμερείς σχέσεις, ενέργεια, τρομοκρατία, Ουκρανία και Κυπριακό στη συνάντηση Κοτζιά – Λαβρόφ

Διμερείς σχέσεις, ενέργεια, τρομοκρατία, Ουκρανία και Κυπριακό στη συνάντηση Κοτζιά – Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς
ASSOCIATED PRESS

Οι διμερείς σχέσεις σε κάθε τομέα, η ενέργεια, η κρίση στην Ουκρανία, το Κυπριακό και άλλα θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντηση στις 12.00 (τοπική ώρα- ώρα Ελλάδος 11.00) που θα λάβει χώρα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Η ελληνορωσική συνεργασία βασίζεται στην κοινότητα πολιτισμών και παραδόσεων, στις παρεμφερείς αντιλήψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας στη βάση της πολυπολικότητας, επισημαίνει σε ειδική ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εν όψει της συνάντησης.

«Αποστολή των επικείμενων συνομιλιών των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών, είναι να δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και προς εκείνες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Aλέξη Τσίπρα. Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το έργο του “Τurkish Stream”, όσον αφορά στην δημιουργία «κόμβου» φυσικού αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά «πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού διπλωματικού διαλόγου με την Αθήνα, μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών».

Στο επίκεντρο της προσοχής των δύο υπουργών, εκτός της ενέργειας, «θα βρεθούν τα ζητήματα συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, της εκπαίδευσης και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι υπουργοί θα εξετάσουν δυνατότητες ενεργοποίησης των προσπαθειών για τη διεξαγωγή το 2016 του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία, καθώς και τη συνεργασία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με τη χιλιετία παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο 'Αγιον Όρος».

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει απευθείας τις ρωσικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης. Στην Ελλάδα υπάρχει σαφής κατανόηση του ότι διέξοδοι μπορούν να επιτευχθούν, μόνο με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που διένειμε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν κατά τις συνομιλίες τους τα προβλήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το «Ισλαμικό κράτος», ενώ φυσικά, oι Σ. Λαβρόφ και N. Κοτζιάς θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εξέταση των προοπτικών για απεμπλοκή της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού, την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και των δηλώσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στις 11 Φεβρουαρίου 2014.

«Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για μια μακροπρόθεσμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ένα σημαντικό δεδομένο ενότητας αποτελεί για τις χώρες μας ο κοινός αγώνας ενάντια στον φασισμό των χρόνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Σήμερα η Ρωσία και η Ελλάδα τάσσονται σθεναρά κατά των προσπαθειών αναθεώρησης της ιστορίας, της ηρωοποίησης των Ναζί και των συνεργατών τους. Φέτος εορτάζουμε την 70ή επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, πράγμα που θα δώσει νέα ώθηση για την ενεργοποίηση των προσπαθειών αυτών», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή