E-table: Η επιχειρηματική ιδέα που «γεννήθηκε» σε μια βεράντα και σου κλείνει θέση στα καλύτερα εστιατόρια

E-table: Η επιχειρηματική ιδέα που «γεννήθηκε» σε μια βεράντα και σου κλείνει θέση στα καλύτερα εστιατόρια
E-table

Πολλές φορές, ακούμε για διάσημα ξένα startups που «γεννήθηκαν» μέσα σε ένα γκαράζ, κάπου στην Αμερική. Εδώ έχουμε μια παρόμοια ελληνική εκδοχή. Όπως εξηγεί ο συνιδρυτής του e-table, Γιώργος Αρφαράς, στη HuffPost Greece, η ιδέα για αυτή την καινοτόμα επιχείρηση προέκυψε... συζητώντας σε μια βεράντα.

Το πρόβλημα που είχε μπροστά της η ομάδα του e-table ήταν η δυσκολία να «κλείσουν» τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο της επιλογής τους. Έφτιαξαν λοιπόν μια εφαρμογή για να μπορεί ο καθένας, μεσα σε ελάχιστο χρόνο, να κλείσει ένα τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο, κερδίζοντας μάλιστα και εκπτώσεις στις τιμές.

Πολλοί λένε ότι λόγω της κρίσης οι Έλληνες έχουν «κόψει» το φαγητό σε εστιατόρια. Τι εικόνα έχετε εσείς, βάσει των στοιχείων που διαθέτετε στα χέρια σας;

Γενικά, ο ισχυρισμός αυτός έχει κάποια δόση αλήθειας. Φαινομενικά, η μείωση του διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος από το 2008 μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στη μείωση της δαπάνης για φαγητό έξω. Ωστόσο, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο ψυχολογικός παράγοντας έχει παίξει το μεγαλύτερο ρόλο στην αγοραστική συμπεριφορά του κοινού. Όσο καιρό λειτουργεί το e-table.gr παρατηρούμε υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στις κρατήσεις που δεχόμαστε και σε γεγονότα που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την κοινή γνώμη.

Η κρίση φαίνεται, επίσης, ότι ευνόησε σε κάποιο βαθμό τους καλούς επαγγελματίες του κλάδου εστίασης, των οποίων οι επιχειρήσεις επεβίωσαν της χαμηλής ζήτησης. Οι καλοί επιχειρηματίες παρέχουν ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους πελάτες τους, αλλά και υιοθετούν μοντέρνες προσεγγίσεις στο marketing. Αυτούς τους επιχειρηματίες θέλουμε να έχουμε συνεργάτες στην πλατφόρμα μας.

Πως προέκυψε η ιδέα του e-table;

Με το συνιδρυτή του e-table.gr, Κώστα Σαριδάκη, υπήρξαμε συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και μετέπειτα συνάδελφοι σε μία πολυεθνική συμβουλευτική. Δεδομένου του ότι είμαστε και φίλοι, ένα από τα πολλά απογεύματα που πέρασα στη βεράντα του υπήρξε και το καθοριστικό! Μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες να κλείσουμε τηλεφωνικά τραπέζι σε κάποια εστιατόρια που μας άρεσαν, αναρωτηθήκαμε τι γίνεται στο εξωτερικό, αλλά και το πώς θα μπορούσε το διαδίκτυο να βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση. Τα πράγματα πήραν το δρόμο τους από εκεί...

Με ποιον τρόπο λειτουργεί η καινοτόμα εφαρμογή σας;

Η κράτηση στην ιστοσελίδα μας είναι δωρεάν και μπορεί να πραγματοποιηθεί 24x7, χωρίς να απαιτεί περαιτέρω επικοινωνίες για επιβεβαίωση. Ο χρήστης με λίγα κλικς επιλέγει το εστιατόριο της αρεσκείας του και στη συνέχεια απλά πηγαίνει! Μετά την επίσκεψη στο εστιατόριο έχει δικαίωμα να γράψει και σχετική κριτική.

Με κάθε κράτηση ο χρήστης λαμβάνει «πόντους» από το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Πελατών μας κερδίζοντας εκπτώσεις σε μελλοντικές κρατήσεις του, κερασμένες από το e-table.gr! Παράλληλα, κάποια εστιατόρια επιλέγουν να παρέχουν μέσω της πλατφόρμας μας αποκλειστικές εκπτώσεις από 10% έως 40%, στοχευμενες στα μέλη μας, άμεσα αξιοποιήσιμες.

Προκειμένου οι χρήστες, βέβαια, να κάνουν τις καλύτερες για αυτούς επιλογές εστιατορίων, η ιστοσελίδα μας παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης βάσει κουζίνας, περιοχής και πλήθος άλλων χαρακτηριστικών. Επιπλέον, τα μενού των εστιατορίων, οι κριτικές από ανθρώπους που πιστοποιημένα έχουν επισκεφτεί το κάθε εστιατόριο, το συνοδευτικό οπτικοακουστικό υλικό είναι όλα παρόντα!

Ο συνιδρυτής του e-table, Γιώργος Αρφαράς

Το e-table μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον και μέσω smartphone. Η εξέλιξη των κινητών, έχει βοηθήσει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σαν την δική σας;

Ναι, όταν η επιχειρηματική πρωτοβουλία σχετίζεται με ανάγκη που παρουσιάζεται και εκτός οικίας ή χώρου εργασίας. Για παράδειγμα, όσον αφορά εμάς, είναι πολύ συχνό κάποιος να είναι ήδη έξω με την παρέα του ενώ ψάχνει να επιλέξει εστιατόριο και να κλείσει τραπέζι για να φάει. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει ότι πολλοί χρήστες θέλουν να διαβάσουν κριτικές ακόμα και τη στιγμή που έχουν καθίσει σε κάποιο τραπέζι εστιατορίου, προκειμένου να εντοπίσουν τις σπεσιαλιτέ του μενού που προτείνουν άλλοι χρήστες και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από την mobile εφαρμογή μας.

Οι περισσότεροι πλέον άνθρωποι διαθέτουν ένα smartphone. Αυτό που τους διαφοροποιεί είναι ο βαθμός εξοικίωσής τους. Δεν είναι μακριά η εποχή όπου θα δούμε τις περισσότερες κρατήσεις μας να έρχονται από mobile.

Αν δούμε λίγο τους αριθμούς, τι ανταπόκριση υπάρχει από τους πολίτες προς την εφαρμογή σας, μέχρι τώρα;

Δεδομένου του ότι το e-table.gr ξεκίνησε την πορεία του το τέλος του καλοκαιριού 2014, είμαστε ενθουσιασμένοι με τη γρήγορη ανάπτυξή του καθώς ήδη περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν γευματίσει σε κάποιο εστιατόριο με κράτηση μέσω της υπηρεσίας μας, ενώ ο ρυθμός αύξησης επισκέψεων της σελίδας μας και κρατήσεων τείνει να θεωρείται γεωμετρικός. Αυτό, βέβαια, που στην παρούσα φάση έχει εξίσου μεγάλη σημασία για εμάς είναι και η πιστότητα των πελατών μας. Είμαστε χαρούμενοι να βλέπουμε όσους «δοκιμάζουν» την υπηρεσία μας να μετατρέπονται σε φανατικούς χρήστες. Ανοίγουμε μία νέα αγορά και ο κόσμος, παρότι διστακτικός στην αρχή, φαίνεται να μας αγκαλιάζει. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι το 10% των χρηστών μας έχει ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 2 κρατήσεις.

Βάσει της εμπειρίας σας, μπορεί τελικά ένα startup στην Ελλάδα να φέρει και οικονομικά κέρδη στους δημιουργούς του;

Ναι, μπορεί, αλλά η τελική έκβαση της κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Οι πιθανότητες αυξάνονται όταν πολύ κοντά στην αρχή οι δημιουργοί έχουν μετατρέψει την ιδέα σε ένα ξεκάθαρο επιχειρηματικό μοντέλο που εισπράττει. Επίσης, μία καλή ικανότητα οικονομικού και εμπορικού προγραμματισμού σε συνδυασμό με μία κλιμακωτή ανάπτυξη του προϊόντος/ υπηρεσίας που επιτρέπει γρήγορες προσαρμογές στην ιδέα είναι σημαντικοί αρωγοί. Τέλος, είναι σημαντικός ο ρόλος ενός τουλάχιστον μέντορα, ο οποίος θα καθοδηγήσει τους δημιουργούς σε θέματα χρηματοδότησης, δικτύωσης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Αν είχατε τη δυνατότητα να βελτιώσετε ένα πράγμα, σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα γενικότερα, ποιο θα ήταν αυτό;

Χμμ. Η ερώτηση είναι δύσκολη, γιατί θα ήθελα να βελτιώσω περισσότερα από ένα! Εάν έπρεπε να επιλέξω ένα όμως, θα ήθελα να δω συντριπτική μείωση της γραφειοκρατίας. Ένα startup έχει πολλά πράγματα να κάνει και η ενασχόληση με παρωχημένες δημόσιες διαδικασίες δεν πρέπει να ειναι ένα από αυτά. Το επιπλέον διαχειριστικό κόστος που επιφέρει το δημόσιο στις επιχειρήσεις τείνει να συγκρίνεται σε ύψος με το φορολογικό συχνά!

* Στη κεντρική φωτογραφία εικονίζεται η ομάδα του e-table (από αριστερά): Στάθης Πεΐογλου, Κώστας Σαραντόπουλος, Λένα Τσεκούρα, Λένα Ιωάννου, Γιάννης Βασιλείου, Κώστας Σαριδάκης, Γιώργος Αρφαράς

Δημοφιλή