FT: Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε ποτέ

FT: Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε ποτέ
ASSOCIATED PRESS

Κοντά σε συμφωνία είχαν φτάσει Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times και του Πίτερ Σπίγκελ – μέχρι που ένα τηλεφώνημα του Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα «τίναξε στον αέρα» τα πάντα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, όλες οι πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία και μάλιστα ο Γιάννης Δραγασάκης την είχε υπογράψει, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποχωρήσει, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε ένα τελευταίο τηλέφωνο στην Αθήνα για να ενημερώσει για τα συμφωνηθέντα.

Σε κατηγορηματική διάψευση προέβη μέσω του ΣΚΑΪ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Δεν συνυπογράψαμε το κοινό ανακοινωθέν, δεν έλαβε υπόψη το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου... Δεν είχε υπογράψει τίποτε η ελληνική πλευρά, όταν φτιάχτηκε το προσχέδιο οι κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και ήταν και οι δύο σκεπτικοί και αρνητικοί στις διατυπώσεις του» διευκρίνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν συνυπογράψαμε το κοινό ανακοινωθέν καθώς ζητούσε την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και ότι η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει παράταση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή ότι δεν συμφώνησε η ΝΔ σε έξι μήνες το ζητούσαν απο εμάς... Με ενόχλησαν τα δημοσιεύματα γιατί ξέρω τι έγινε».

Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε μέσω Twitter το δημοσίευμα και έκανε λόγο για αμφίβολες διαρροές, τις οποίες πρέπει να αποφεύγει να λαμβάνει υπόψη ο συντάκτης του.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των Times, η κατάρρευση των συνομιλιών την Τετάρτη το βράδυ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους άλλους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συνέβη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Eurogroup – συμπεριλαμβανομένου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – είχαν ήδη εγκαταλείψει το κτίριο.

«Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφτεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση».

«Μόλις εγκρίθηκε, η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και κυβερνητικοί αξιωματούχους απέρριψαν την ανακοίνωση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο κοινό ανακοινωθέν διατυπωνόταν ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε επέκταση και επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Επίσης αναφερόταν στο ανακοινωθέν ότι σε περίπτωση που η συνεργασία είναι επιτυχής,θα υπάρξει χρονικό διάστημα-γέφυρα ώστε ελληνικές αρχές και Rurogroup να συμφωνήσουν σε ενδεχόμενες νέες ρυθμίσεις.

Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δέσμευση της για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές της καθώς και για μία ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.

Ακολουθούν το κείμενο που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα και η μετάφρασή του:

Today the Eurogroup took stock of the current situation in Greece and the state of the current adjustment programme. In this context, the Eurogroup has engaged in an intensive dialogue with the new Greek authorities.

The Greek authorities have expressed their commitment to a broader and stronger reform process aimed at durably improving growth prospects. At the same time, the Greek authorities reiterated their unequivocal commitment to the financial obligations to all their creditors.

On this basis, we will now start technical work on the further assessment of Greece’s reform plans. The Greek authorities have agreed to work closely and constructively with the institutions to explore the possibilities for extending and successfully concluding the present programme taking into account the new government’s plans.

If this is successful this will bridge the time for the Greek authorities and the Eurogroup to work on possible new contractual arrangements. We will continue our discussions at our next meeting on Monday 16 February.

«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου”.

Δημοφιλή