Ποια θα είναι η στάση Σαμαρά στο ΕΛΚ

Ποια θα είναι η στάση Σαμαρά στο ΕΛΚ
sooc

Με διάθεση στήριξης της ελληνικής προσπάθειας και όχι ρήξης προσέρχεται στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρόεδρος της ΝΔ στις Βρυξέλλες.

"Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει να δοθεί μία ανάσα στη χώρα και να μην υπάρξει τιμωρητική διάθεση" έλεγε στενός του συνεργάτης, περιγράφοντας τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού όταν στο ΕΛΚ θα βρεθεί αντιμέτωπος μεταξύ άλλων με την Άνγκελα Μερκελ και τον Γιούνκερ.

Στην τοποθέτηση του αναμένεται να υπεραμυνθεί της ανάγκης να εξευρεθεί μια συμφωνία πριν εκπνεύσει η προθεσμία των εταίρων στις 28 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας οτι μια τέτοια εξέλιξη - η μη ρήξη δηλαδή - θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών.

Θεωρείται σχεδόν βεβαίως ότι θα υπεραμυνθεί των προσπαθειών της κυβέρνησης του για μεταρρυθμίσεις, για δημοσιονομική σταθερότητα, όπως επίσης και τις πρωτοβουλίες αναπτυξιακών πολιτικών.

Αν και επισήμως δεν έχει καθοριστεί ατζέντα συναντήσεων, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να έχει τετ α τετ τόσο με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Ραχόι, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί έστω και μια σύντομη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι συνεργάτες του διαμηνύουν οτι σε αυτά τα ραντεβού ο Αντώνης Σαμαράς θα τονίσει την ανάγκη να δοθεί πίστωση χρόνου στην νέα ελληνική κυβέρνηση και να μην φτάσουν στα άκρα οι διαπραγματεύσεις, με αβέβαια αποτελέσματα.

Την πρόθεσή του να στηρίξει την εθνική προσπάθεια είχε προαναγγείλει και από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, λέγοντας πως «όποιος αγαπάει την πατρίδα του, θέλει να πετύχει η κυβέρνηση».

Πληροφορίες μάλιστα τον φέρουν έτοιμο, αν χρειαστεί, να υπερψηφίσει η ΝΔ στη Βουλή συγκεκριμένα μέτρα προκείμενου να μην διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Δημοφιλή