Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Το νέο ελληνικό πρόγραμμα το αντικείμενο των διαβουλεύσεων

Τσίπρας: Το νέο ελληνικό πρόγραμμα το αντικείμενο των διαβουλεύσεων

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα ήταν το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν μέσα και έξω από την Ελλάδα, σενάρια κρίσης και χρεωκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν και δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου. Δεν υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup».

Με τα λόγια αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε τη συνέντευξη του στην κατάμεστη αίθουσα τύπου των Βρυξελλών.

Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από την Παρασκευή δουλειά.

«Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια σημαντικά βήματα, αν και δεν καλύψαμε όλη την απόσταση. Αυτό που αποδείχθηκε όμως είναι ότι κανένας δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις για να επιβεβαιώσει εμμονές ή για μικροπολιτικές σκοπιμότητες» είπε ο πρωθυπουργός.

Στόχος μας είναι ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα οδηγήσει μετά από 6 μήνες σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους. Σε αυτό το συμβόλαιο θα συμπεριλαμβάνονται δεσμεύσεις για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Το μνημόνιο να το ξεχάσετε, δεν υπάρχει πια, είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν απορρίπτει την παράταση του μνημονίου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει καταρχήν στο να συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, μικρότερα ωστόσο από το 4,5% που ζητούσε η τρόικα, αλλά και σε διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην πάταξη της διαφθοράς. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως δεν υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση για μεγάλες συγκρούσεις με συμφέροντα.

«Ενώ πολλοί από τους συμπολίτες μας που συνεχίζουν να έχουν πολλά εισοδήματα, δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους, είτε αποκρύπτοντας τα χρήματα αυτά, στέλνοντας τα χρήματα τους στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή. Βασικός προσανατολισμός των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών είναι να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος και να μειώσουμε ανισότητες. Προτεραιότητα είναι να λάβουμε μέτρα για την προστασία όσων έχουν λυγίσει από το βάρος της κρίσης. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι θέμα πολιτισμού».

Πρέπει να γίνει απομείωση του χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αποτυχημένο το πρόγραμμα «διάσωσης» που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό, είπε, με μια κοινή απόφαση για την αναγκαία απομείωση του, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη θα μπορέσουν να βγουν από την κρίση.

Έντονη ήταν η απάντηση του, όταν δημοσιογράφος του ζήτησε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Άνγκελας Μέρκελ, ότι στο eurogroup, η ελληνική αντιπροσωπία δεν είχε συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις. «Είναι σαφές ότι αυτό που προέχει είναι μια συμφωνία πολιτική. Και τελικά, μετά από 4 χρόνια προσαρμογής ενός προγράμματος που πρότειναν οι εταίροι και που απέτυχε παταγωδώς, θα πρέπει να ακούσουμε κι από αυτούς τι προτείνουν για να επιστρέψει η ανάπτυξη», είπε.

Αυστηρή ήταν και η απάντηση του όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι. « Ο κ. Ραχόι είναι ανήσυχος γιατί αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα στη χώρα του. Δεν δικαιούται όμως κανένας να εξωτερικεύει μια εσωτερική ανησυχία διακινδυνεύοντας την συνοχή και το μέλλον της ΕΕ.

Δημοφιλή