Το ημερoλόγιο της διαπραγμάτευσης: Οι 29 στιγμές της κρίσηςΑπό τη Lehman Brothers και το Καστελόριζο έως σήμερα

Το ημερoλόγιο της διαπραγμάτευσης: Οι 29 στιγμές της κρίσης - Από τη Lehman Brothers και το Καστελόριζο έως σήμερα

Καστελόριζο, 23 Απριλίου 2010

Η ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Η ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης, υπό το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Πολλοί τρόμαξαν για το τι αυτό μπορεί να σημαίνει και τι θα ακολουθήσει. Ελάχιστοι φαντάστηκαν ότι, 5 χρόνια μετά, το πρόβλημα της Ελλάδας θα παρέμενε άλυτο.

Τι έγινε όμως και φτάσαμε στο Καστελόριζο και τα Μνημόνια; Τι ακολούθησε της εισόδου της Ελλάδας στην εποχή των Μνημονίων;

Η HuffPost Greece ιεραρχεί το Τimeline της κρίσης και της διαπραγμάτευσης. Διαχρονικά, οι ημερομηνίες σταθμοί που σημάδεψαν την Ελλάδα της κρίσης. Σε ποιες περιπτώσεις υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Τι ζητούσαμε, τι πήραμε. Από το σοκ των ευρωπαίων με την ανακοίνωση των Greek Statistics, στην θυελλώδη συνεδρίαση των Καννών, με τον Σαρκοζί να επιβάλει το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα -που ποτέ δεν έγινε. Από το «λεφτά υπάρχουν» έως την Αριστερά στην εξουσία. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε Eurogroup και Συνόδους Κορυφής, τα μέτρα λιτότητας, οι αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες, οι αγανακτισμένοι και οι νεκροί της Marfin.

Τι θα μπορούσε να αποφευχθεί; Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικό; Η απάντηση δική σας…

Πληροφορίες από: BBC, CNN, Guardian, Wikipedia, Καθημερινή, Βήμα

Δημοφιλή