Στηρίζουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάλα αλλά με στόχο το κοινό συμφέρον, λέει ο Τσίπρας

Στηρίζουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάλα αλλά με στόχο το κοινό συμφέρον, λέει ο Τσίπρας
eurokinissi

Στην παραδοσιακή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας και στις προοπτικές αυτής της συνεργασίας εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε τελετή για την υποδοχή του 18ου στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πάνω στη φρεγάτα «CHANGBAI SHAN 989», στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι σχέσεις των λαών Κίνας και Ελλάδας, δύο χωρών με μεγάλο πολιτισμό, αποτελούν στέρεα βάση για κοινή πορεία σε μια σειρά από τομείς. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη συνεργασία στο ναυτικό τομέα, στη ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στην Κίνα και στις εμπορικές μεταφορές, αλλά και σε ότι αφορά τη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού των δύο κρατών, τα οποία εργάζονται αρμονικά για να καταπολεμηθεί η πειρατεία σε διεθνές επίπεδο.

Εξάλλου επισήμανε τη σημασία που έχει η συνεργασία των δύο κρατών στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθεια και ειδικότερα σε ότι αφορά την απομάκρυνση πολιτών από περιοχές κρίσεις «παλαιότερα Αλβανία, πιο πρόσφατα Λιβύη».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την κινεζική πλευρά ότι η Ελλάδα θα αποτελεί πάντα στήριγμα για τον κινεζικό λαό όποτε το έχει ανάγκη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συνεργασία στον ναυτικό τομέα είναι η βάση για μια οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο καρτών σε πολλά επίπεδα.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στηρίζουμε τις υφιστάμενες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, και της COSCO, και θέλουμε να υποστηρίξουμε επενδύσεις προς το κοινό συμφέρον, προς το κοινό όφελος των δύο λαών, και να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κορυφαίο κόμβο μεταφορών και εμπορίου όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των σιδηροδρομικών συνδέσεων.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός μίλησε για συνεργασία στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση θα στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες για «να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο (σπουδές, προγράμματα σπουδών, ανταλλαγή φοιτητών εκθέσεις).

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πριν χρόνια ο κινεζικός λαός έδωσε έναν αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και τώρα ο ελληνικός λαός δίνει έναν αγώνα για εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας.

Τέλος, επειδή σήμερα μπαίνει η κινέζικη πρωτοχρονιά, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε στον κινεζικό λαό πρόοδο και ευημερία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή