Τσίπρας προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Πετύχαμε τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

Τσίπρας προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Πετύχαμε τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο
sooc

Στροφή από την διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην διακυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στην «κλειστή» συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συνολική ενημέρωση των βουλευτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από την πρώτη ημέρα μέχρι την συμφωνία με το Eurogroup. Ενημέρωση στους βουλευτές έκαναν και οι Γιάνης Βαρουφάκης και Γιάννης Δραγασάκης, οι οποίοι απάντησαν και στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός τα καλά της συμφωνίας είναι:

-ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

-η απεμπλοκή από το μνημόνιο ως πλαίσιο πολιτικής της λιτότητας

-η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας που δίνει ανάσα στον λαό και επιτρέπει να αποφύγουμε το σχέδιο πρόκλησης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ώστε να γίνει σύντομη παρένθεση η αντιμνημονιακή αριστερή κυβέρνηση

-το «στοπ» στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα

-η εξασφάλιση της ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στην Ε.Ε. οι συσχετισμοί ήταν αρνητικοί για την Ελλάδα και χχρειάσθηκαν τρία Eurogroup και μία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να υπάρξει συμφωνία.

Για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι και στόχοι της κυβέρνησης, ενώ παραδέχθηκε ότι περιλαμβάνεται τμήμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά την διακυβέρνηση ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι εκτός από την ικανότητα να διαπραγματεύεται έχει και ικανότητα στην διακυβέρνηση της χώρας εξειδικεύοντας τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Το κρίσιμο είναι να διατηρηθεί η αξιοπιστία στη σχέση του λαού με την κυβέρνηση, ανέφερε.

Δημοφιλή