Δριμεία κριτική από το Ποτάμι για τη βία στα γήπεδα

Δριμεία κριτική από το Ποτάμι για τη βία στα γήπεδα
Eurokinissi

Ερώτηση για τα φαινόμενα βίας στους αγωνιστικούς χώρους απηύθυνε στον υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στον αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου αλλά και «τα ανεπίτρεπτα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του ΔΣ της Super League».

«Πρόεδροι ιστορικών ομάδων να συμπεριφέρονται σαν χούλιγκανς χρησιμοποιώντας εκφράσεις και πρακτικές πεζοδρομίου» περιγράφει ο βουλευτής και αναρωτιέται «αν αυτή είναι η συμπεριφορά των προέδρων, πώς περιμένουμε από τους φιλάθλους να δείχνουν κόσμια συμπεριφορά». Αν το παράδειγμα που έρχεται από την κορυφή είναι ο τσαμπουκάς, οι βρισιές, οι χειροδικίες και οι απειλές, μην παραπονιόμαστε μετά για τη βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρει ο βουλευτής και ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει, μεταξύ άλλων, αν:

• Σκοπεύει να μεριμνήσει και να πιέσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων για τον εντοπισμό των υποκινητών και δραστών επεισοδίων

• Αν θα ζητήσει την αποκλειστική είσοδο των φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ελέγχου πρόσβασης και αν θα συνδράμει τον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να σχηματισθούν σχετικές δικογραφίες με κατηγορούμενους για βαρύτατα τελεσθέντα αδικήματα.

«Βρισκόμαστε στη μέση του 2ου γύρου του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Super League και με δεδομένη την ήδη υπάρχουσα κακή κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, σκοπεύει ο κ. υπουργός οι όποιες αποφάσεις του για την αντιμετώπιση της βίας να ισχύσουν άμεσα με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος;», ερωτά επίσης ο κ. Μαυρωτάς, ο οποίος ζητάει να τιμωρηθούν και όποιοι παράγοντες ομάδων είναι οι ηθικοί αυτουργοί της βίας στα γήπεδα.

Παράλληλα, άρθρο με τίτλο «χούλιγκανς και διπλή ανάπλαση» δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του κόμματος η Μελίττα Γκουρτσογιάννη, υπεύθυνη του Τομέα Προσφύγων.

«Μετά και τις πρόσφατες απαράδεκτες σκηνές βίας στη Λεωφόρο: Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο διοικητικά και ποινικά, με κυρώσεις, τιμωρίες κ.λπ. Χρειάζονται και λύσεις σχετικές με τον σχεδιασμό της πόλης και τις χρήσεις γης.

ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΧΛΟΥΣΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ και δεν μπορεί να υπάρχει στο κέντρο μιας πόλης. Το λένε βασικοί πολεοδομικοί κανόνες, το λέει και η στοιχειώδης λογική. Κάθε φορά που γίνεται ματς οι περίοικοι υποφέρουν, η κυκλοφορία γίνεται κόλαση.

Εδώ και χρόνια εκπονήθηκε το σχέδιο “Διπλή Ανάπλαση”, δηλαδή η μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας σε νέο γήπεδο στον Βοτανικό και η μετατροπή του χώρου στην Αλεξάνδρας σε πάρκο, και μάλιστα με προοπτική να συνδυαστεί με ανάπλαση των προσφυγικών (που έχουν κριθεί -δικαίως- από το ΣτΕ ως διατηρητέο πολεοδομικό σύνολο), βύθιση της λεωφόρου στο τμήμα αυτό και σύνδεση με τον Λυκαβηττό. Από περιβαλλοντική άποψη το σχέδιο ήταν σύμφωνο με την αρχή του “περιβαλλοντικού ισοζυγίου” δηλαδή εάν καταλαμβάνεται ελεύθερος χώρος σε ένα σημείο (Βοτανικός) πρέπει να ελευθερωθεί αντίστοιχος χώρος αλλού (Αλεξάνδρας). Διευκρίνιση: αντιστοιχία δεν σημαίνει αυστηρά ίση έκταση αλλά λαμβάνεται υπόψη και η τιμή τετραγωνικού και η παράμετρος του κοινωνικού οφέλους. Πόσο μάλλον όταν η έκταση του Βοτανικού όπου θα μεταφερόταν το γήπεδο δεν ήταν κανένας πράσινος χώρος, αλλά μια έκταση υποβαθμισμένη, πρώην βιομηχανική που με παλαιότερη απόφαση είχε χαρακτηριστεί από άποψη χρήσης γης ως εμπορική.

Το σχέδιο αυτό πολεμήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, “αγανακτισμένους κατοίκους”, ιδεοληψίες τύπου “να χαρακτηριστεί η έκταση του Βοτανικού χώρος πρασίνου” – αδιαφορώντας για την έκταση της Αλεξάνδρας, στην καρδιά της πόλης. Τελικά ψηφίστηκε, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έγινε νόμος του κράτους. Ωστόσο, με τις κωλυσιεργίες, τις διαδηλώσεις και τις αλλεπάλληλες προσφυγές σε δικαστήρια και ΣτΕ, ροκανίστηκε ο χρόνος, εν τω μεταξύ η κρίση οξύνθηκε, ο Παναθηναϊκός δεν έχει πια λεφτά, ούτε το κράτος, και έτσι το ωραίο αυτό σχέδιο στην ουσία ματαιώθηκε».

Δημοφιλή