Άγριος τσακωμός Νότη Μαριά και Ντράγκι στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο

Άγριος τσακωμός Νότη Μαριά και Ντράγκι στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο

Για τα δεδομένα του ευρωκοινοβουλίου, έγινε χαμός. Ο Νότης Μαριάς επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι για τις πολιτικές που ασκεί η ΕΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο θέμα των ομολόγων. Χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα, και επέκρινε τον Ντράγκι πως συμπεριφέρεται ως ανθύπατος της Ευρώπης. Το σφυράκι της προέδρου της έδρας χτυπούσε συνεχώς προκειμένου να επαναφέρει την τάξη.

Νότης Μαριάς: «Η ΕΚΤ ασκεί εκβιαστική πολιτική απέναντι στους Ευρωπαϊκούς Λαούς και τις δημοκρατικές τους Κυβερνήσεις στο όνομα της δήθεν διάσωσης του ευρώ. Αυτό έγινε απέναντι στην Ιρλανδία, έγινε απέναντι στην Κύπρο και πριν λίγες μέρες έγινε έναντι της Ελλάδας με την παράνομη απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στις πράξεις του Ευρωσυστήματος από 16 Φεβρουαρίου, ενώ γνωρίζατε πολύ καλά κύριε Ντράγκι ότι η Ελλάδα μέχρι 28 Φεβρουαρίου είναι σε πρόγραμμα. Κύριε Ντράγκι, καταλάβετε το, δεν είστε ανθύπατος της Ευρώπης. Πάψτε να κερδοσκοπείτε εις βάρος του ελληνικού λαού και επιστρέψτε τα κέρδη 1,9 δισ ευρώ που απεκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το 2014»

«Δεν είστε ανθύπατος της Ευρώπης. Πάψτε να κερδοσκοπείτε εις βάρος του ελληνικού λαού και επιστρέψτε τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ που απεκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το 2014», κατέληξε ο κ. Μαριάς.

Αμέσως ο κ. Ντράγκι πήρε τον λόγο, σημειώνοντας πως «εξακολουθούν κάποιοι να κάνουν λάθος και να πιστεύουν ότι τα κέρδη τα κρατάει η ΕΚΤ.

Μάριο Ντράγκι: «Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι τα κέρδη τα κρατάει η ΕΚΤ... Λάθος. Τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που τα πιστώνουν στους εθνικούς λογαριασμούς. Και από εκεί μεταφέρονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Άρα τα κεφάλαια βρίσκονται εκεί προς χρηματοδότηση».

Δύσκολα, όμως, μπόρεσε να προχωρήσει την ομιλία του, καθώς παρενέβη ο κ. Μαριάς και ο κ. Ντράγκι έλεγε συνεχώς «όχι, όχι», για να καταφέρει να πει ότι «η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα εφόσον τηρεί το πρόγραμμα».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της έδρας προσπαθούσε με το σφυράκι της να σταματήσει τον καβγά και απευθυνόμενη προς τον κ. Μαριά του ζήτησε να σταματήσει και να σεβαστεί τον ομιλούντα και το προεδρείο. Τελικώς πείστηκε και ο Ντράγκι συνέχισε την ομιλία του, επαναλαμβάνοντας πως τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ότι είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα «εφόσον τηρεί το πρόγραμμα. Αυτό είναι μία προϋπόθεση η οποία αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει παρέμβαση της ΕΚΤ ως προς αυτό».

Δημοφιλή