Το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2015. Στο στόχαστρο επιχειρήσεις και μεγάλα κεφάλαια

Το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2015. Στο στόχαστρο επιχειρήσεις και μεγάλα κεφάλαια
eurokinissi

Το περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους που θα ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και το ηλεκτρονικό "μάτι" της εφορίας, όχι μόνο για τις καταθέσεις, αλλά και για τα δάνεια και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα είναι δύο από τα νέα όπλα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων στη "μάχη" για τη φοροδιαφυγή το 2015.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπει ότι το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, που παρακολουθεί σήμερα την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων, θα επεκταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε όλες τις δανειακές συναλλαγές και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Επίσης, ως το τέλος του 2015 έτους πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο των offshore εταιρειών, ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών. Συνολικά φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ειδοποιήσει τηλεφωνικά περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο στόχος, είναι να εισέλθουν στα ταμεία από φορολογικούς ελέγχους, 1, 7 δισ. ευρώ.

Στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για τουλάχιστον 2.000 ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου, ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από την ΥΕΔΔΕ από τις οποίες σαράντα να αφορούν απάτες στο ΦΠΑ, διενέργεια τουλάχιστον 5.000 φορολογικών ελέγχων από την ΥΕΔΕΕ, 400 πλήρων ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και 500 μερικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Προγραμματίζονται 900 έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου στους οποίους περιλαμβάνονται υποθέσεις με εμβάσματα off shore και γενικά φορολογούμενους που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για διάπραξη φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της κας Σαββαΐδου, το επιχειρησιακό σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και μεταξύ άλλων προβλέπει:

- βεβαίωση εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ από πλήρεις φορολογικούς ελέγχους.

- επιπλέον έσοδα 700 εκατομμύρια ευρώ από μερικούς φορολογικούς ελέγχους

- τουλάχιστον 2.000 ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου

- ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από τις οποίες 40 υποθέσεις απάτης στο ΦΠΑ

- τουλάχιστον 5.000 προληπτικών ελέγχων.

- 400 πλήρεις ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και 500 μερικούς ελέγχους στη ίδια κατηγορία.

- 900 ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου στους οποίους περιλαμβάνονται υποθέσεις με εμβάσματα στο εξωτερικό, Offshore και φορολογούμενους που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για διάπραξη φοροδιαφυγής

Στο σχέδιο αναλύονται οι προτεραιότητες και οι επιμέρους δράσεις για την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τους επιχειρησιακούς στόχους και τις δράσεις επιδιώκεται μεταξύ άλλων:

- Η αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων,

- ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,

- η ενίσχυση του φορολογικού και τελωνειακού ελεγκτικού μηχανισμού,

- η αυτοματοποιημένη συλλογή και διασταύρωση στοιχείων,

- η ενίσχυση της εκούσιας συμμόρφωσης των φορολογουμένων,

- η βελτίωση των μεθόδων και των μέτρων είσπραξης,

-η αξιοκρατική επιλογή, εξέλιξη και συνεχή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Γραμματείας,

- η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες,

- η δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών,

- η προστασία της δημόσιας υγείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος

- η δημιουργία αποτελεσματικότερης και πιο αξιόπιστης φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Δημοφιλή