Μήπως σας λένε ψέματα; 11 σημάδια για να το καταλάβετε

Μήπως σας λένε ψέματα; 11 ενδείξεις για να το καταλάβετε
A Pinochio doll at the Grand Palais museum in Paris Wednesday Sept. 13, 2006. Paris' culture world seems fixated this season on paying homage to Americana, and this fascinating exhibit shows how Disney's animators took inspiration from European art, from Bavarian castles to the German Expressionist filmmakers. (AP Photo/Jacques Brinon)
ASSOCIATED PRESS
A Pinochio doll at the Grand Palais museum in Paris Wednesday Sept. 13, 2006. Paris' culture world seems fixated this season on paying homage to Americana, and this fascinating exhibit shows how Disney's animators took inspiration from European art, from Bavarian castles to the German Expressionist filmmakers. (AP Photo/Jacques Brinon)

Εάν θέλετε να πιάσετε στα πράσα όποιον σας λέει ψέματα, αναζητήστε τα παρακάτω 11 σημάδια.

1. Αλλάζουν συνέχεια θέση στο κεφάλι τους

Εάν δείτε κάποιον να κουνάει ξαφνικά το κεφάλι, αμέσως μόλις του έχετε κάνει μία ερώτηση μπορεί να σας κρύβει κάτι. Συγκεκριμένα, θα παρατηρήσετε το κεφάλι να πηγαίνει πίσω ή να γέρνει στα πλάγια.

2. Αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής

Εάν κάποιος λέει ψέματα η ανάσα αρχίζει να γίνεται πιο αργή και η φωνή του, αντανακλαστικά, πιο βαθιά. Όταν η αναπνοή αλλάζει, οι ώμοι σηκώνονται και η φωνή γίνεται πιο μπάσα, λόγω ότι αλλάζει ο παλμός της καρδιάς και η ροή του αίματος. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στο άγχος που κυριεύει το άτομο όταν έχει άγχος και είναι νευρικό.

3. Στέκονται ακίνητοι

Έχουμε ακούσει ότι όταν κάποιος είναι νευρικός δεν μπορεί να μείνει ακίνητος, αλλά πρέπει να προσέχετε και εκείνους που δεν κουνιούνται καθόλου.

4. Επαναλαμβάνουν λέξεις και φράσεις

Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθούν να πείσουν αυτόν που έχουν απέναντί τους, αλλά και τους ίδιους, για αυτό που λένε. Η επανάληψη είναι, επίσης, και ένας τρόπος για να κερδίσουν χρόνο και να βάλουν σε μία σειρά τις σκέψεις τους.

5. Δίνουν πολλές πληροφορίες

Όταν κάποιος δίνει πολλές επιπλέον πληροφορίες και λεπτομέρειες, ειδικά αν δεν τους έχει ρωτήσει κανείς, είναι πολύ πιθανό να λένε ψέματα και να είναι αυτή μία προσπάθεια για να γίνουν πιο πιστευτοί.

6. Ακουμπούν ή καλύπτουν το στόμα τους

Μία σημαντική ένδειξη ότι κάποιος λέει ψέματα είναι το γεγονός ότι αυτόματα τοποθετεί τα χέρια του στο πρόσωπό του και συγκεκριμένα στο στόμα τους, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο, κυριολεκτικά, την επικοινωνία. Μία τέτοια κίνηση δείχνει ότι κάποιος δεν θέλει να τα μοιραστεί όλα μαζί σας ή ότι δεν σας λέει την αλήθεια.

7. Καλύπτουν ενστικτωδώς τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματός τους

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περιοχές όπως είναι ο λαιμός, το στήθος, το στομάχι και το κεφάλι.

8. Κουνούν τα πόδια τους

Εάν θέλετε να εντοπίσετε τον ψεύτη, τα πόδια του θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Όταν κάποιος λέει ψέματα, κυριεύεται από άγχος και αρχίζει να νιώθει άβολα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καθίσει σε ησυχία.

9. Δυσκολεύονται να μιλήσουν

Μπορεί στην αρχή, οι ψεύτες, να μην μπορούν να σταματήσουν να δίνουν πληροφορίες και λεπτομέρειες μιλώντας ασταμάτητα, αλλά όσο περνάει η ώρα τους είναι και πιο δύσκολο να μιλήσουν και να διατηρήσουν τον ειρμό τους. Άλλα σημάδια μπορεί να είναι το δάγκωμα ή το σφίξιμο των χειλιών.

10. Κοιτούν, χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους

Όταν κάποιος λέει ψέματα το σύνηθες είναι να αποφεύγει βλεμματική επαφή, αλλά είναι πιθανό να πάει ένα βήμα παραπέρα και να προσπαθήσει να σας κοιτάει έντονα στα μάτια, ώστε να μην «καρφωθεί».

11. Έχουν την τάση να κατηγορούν άλλους

Οι ψεύτες στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και τις θέσεις τους, γίνονται αμυντικοί ή επιθετικοί και μπορεί να αρχίσουν να εκτοξεύουν κατηγορίες προς όλες τις κατευθύνσεις.