Είμαστε περήφανοι για την ασάφεια της συμφωνίας, δηλώνει ο Βαρουφάκης

Είμαστε περήφανοι για την ασάφεια της συμφωνίας, δηλώνει ο Βαρουφάκης

Στη συνέντευξη του στον Γιώργο Παπαδάκη, ο Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει υπερήφανος για την σκόπιμη ασάφεια του κειμένου της συμφωνίας με τους εταίρους, υποστηρίζει πως η Ελλάδα πολιτικοποίησε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και ότι στόχος του κειμένου είναι το τέλος των μνημονίων. Οι θεσμοί δεν είναι το ίδιο με την τρόικα, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, «δεν θα έρχονται εδώ ως σπείρα τεχνοκρατών για να κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτει στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα. Δεν εκλεγήκαμε από τον ελληνικό λαό για να εφαρμόσουμε νέα μνημόνια». Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το "φύλλο συκής" για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε».

«Είμαστε υπερήφανοι για τις ασάφειες»

Γιάννης Βαρουφάκης: «Προφανώς και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους είναι γεμάτη από ασάφειες. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον βαθμό αυτό της ασάφειας. Ξέρετε τι μου έλεγαν στη συζήτηση στις Βρυξέλλες; Καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που μας παρουσιάζεις Βαρουφάκη, πράγματι πλεονάσματα ύψους 4,5% , θα καταστρέψουν την οικονομία. Αν όμως αλλάξουμε το 4,5 με ένα άλλο συγκεκριμένο νούμερο, η συμφωνία δεν θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια.

Δεν δουλεύουμε κανέναν. Εκείνοι το ζήτησαν».

Ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, τα φάρμακα και τις παραμεθόριες περιοχές και ότι η κυβέρνηση θα τον αυξήσει μόνο σε ένα αγαθό άνευ σημασίας για να δείξει καλή θέληση. Δήλωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν. Δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αναφέρει δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα τους πετύχει: «Θέλω να γίνω ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών που δεν θα αναφερθώ ποτέ σε νούμερο αν δεν μπορώ να το πετύχω.Λες ότι θα χτυπήσεις από την φοροδιαφυγή. Πόσα θα βγάλεις. Αν σας πω ένα νούμερο θα λέω ψέμματα». Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα.

Για τον ΦΠΑ

Γιάννης Βαρουφάκης «Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα» δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στον ΦΠΑ. Απαντώντας σε ερώτηση πού θα αυξηθεί, είπε: «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

Έχουμε μπροστά μας ένα Έβερεστ

Η συμφωνία με τους εταίρους είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, είπε ο ο Υπουργός Οικονομικών. Υποστήριξε πως τώρα αρχίζει η ουσία της διαπραγμάτευσης και πως η δέσμευση της Ελλάδας ότι θα «τηρήσει τις υποχρεώσεις της» σήμανε στην ουσία και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Όταν υπογράφεις για να πάρεις χρήμα, κανείς δεν σε παίρνει σοβαρά, είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης. «Λέγοντας όχι στις δόσεις, πετύχαμε να σταματήσουμε το μνημόνιο και τα μέτρα που το ακολουθούσαν. Τώρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή για το ίδιο το χρέος».

Γ. Βαρουφάκης: «Κερδίσαμε ότι για πρώτη φορά γίναμε συγγραφείς του μέλλοντος μας. Ξέρετε ότι την πρώτη φορά που ανέφερα στο eurogroup τον όρο ανθρωπιστική κρίση, με κατήγόρησαν ότι πολιτικοποιώ την συζήτηση. Το γεγονός ότι το τελευτάιο κεφάλαιο αφορά την ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστια επιτυχία»

Χρηματοδοτικό κενό: «Οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η συμφωνία για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ»

«Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα γιατί, η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.

Ο ελληνικός λαός εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα έλεγε όχι, στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν τα μνημόνια, είπε στον Γιώργο Παπαδάκη ο Γ.Βαρουφάκης. «Ο λαός είπε όχι, εσείς στις Βρυξέλλες είπατε όχι;» ρώτησε ο Γιώργος Παπαδάκης τον Γ. Βαρουφάκη.

«Αυτό που είπα, σε σημείο μάλιστα που έγινα κουραστικός στους εταίρους, είναι ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Ένα πτωχευμένο κράτος αν του δώσεις το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία υπό όρους λιτότητας, δεν θα το ξεπληρώσει ποτέ, είναι καταδικασμένο. Τι είχαμε όλα αυτά τα χρόνια; Μια δανειακή συμφωνία, η οποία συνοδευόταν από μια σειρά μέτρων, τα λεγόμενα conditionalities, που επέβαλαν τα μνημόνια. Τι έκαναν αυτά, που συνοδεύτηκαν και από ατάκες όπως το «μαζί τα φάγαμε»; Απαξίωσαν κάθε έννοιας μεταρρύθμισης στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Όταν ο συνταξιούχος ακούει ότι έρχονται μεταρρυθμίσεις, και βλέπει δραμματικές περικοπές στις συντάξεις και μέτρα για τις κομμώτριες και τους ταξιτζήδες, ενώ την ίδια στιγμή δεν κάνεις τίποτα για τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και τη διαφθορά, ε τότε χρησιμοποιείς και ταυτίζεις την έννοια της μεταρρύθμισης , όπως περίπου χρησιμοποιήθηκε η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ.

«Με στενοχωρεί όταν ακούω από Συριζαίους το αφήγημα της ΝΔ»

Δεν είμαι μέλος του Σύριζα, δηλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας πως η σύγκλιση με το κόμμα της Κουμουνδούρου έγινε στη βάση ότι συμφωνούσαν ότι το μνημόνιο είναι καταστροφικό. Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Για την παρέμβαση Μηλιού δήλωσε πως τον στενοχωρεί όταν ακούει από Συριζαίους το αφήγημα της ΝΔ. Για τις διαφωνίες που εκφράστηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι «υπήρξε δημιουργική διαφωνία, δεν έβαλε κανείς εναντίον μου».

«Τι έλεγα λοιπόν από το 2012, όταν ψήφιζαν στη βουλή το δεύτερο μνημόνιο; Είχα γράψει ένα άρθρο που καλούσα τους βουλευτές να μην το ψηφίσουν γιατί δένουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Ότι κάθε φορά που παίρναμε μια δόση μειώναμε τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός που είναι ιδιαίτερα σοφός, καταλαβαίνει πολύ καλά τι έκανε εκλέγοντας τον Σύριζα. Εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα έλεγε όχι, στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν τα μνημόνια.Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει καλά τι έκανε εκλέγοντας την κυβέρνησή μας. Εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα έλεγε όχι. Εγώ είπα όχι απολύτως σε όλα, έγινα κουραστικός στο γιουρόγκρουπ. Αυτό που έλεγα ήταν ότι το μνημόνιο τελείωσε».

Ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.

Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.

Δείτε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:

Δημοφιλή