Ο «σαδιστής» δολοφόνος που μεγάλωσε στο Λονδίνο: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον «τζιχαντιστή Τζον»

Ο «σαδιστής» δολοφόνος που μεγάλωσε στο Λονδίνο: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον «τζιχαντιστή Τζον»
YouTube

Την Πέμπτη αποκαλύφθηκε το όνομα του περιβόητου μασκοφόρου τζιχαντιστή που «πρωταγωνιστεί» σε βίντεο αποκεφαλισμών Δυτικών ομήρων από το Ισλαμικό Κράτος. Ο γνωστός μέχρι πρότινος ως «Jihadi John» ονομάζεται στην πραγματικότητα Μοχάμεντ Εμγουάζι.

Την αποκάλυψη του ονόματος ακολουθούν σιγά σιγά πληροφορίες για τη ζωή του και για όλα όσα έκανε πριν γίνει μέλος της εξτρεμιστικής ομάδας.

Αυτά τα 10 στοιχεία ρίχνουν – έστω και λίγο – φως στο ποιος είναι ο δήμιος που αποκεφάλισε χωρίς δεύτερη σκέψη τους ομήρους.

1.Μεγάλωσε στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το BBC, γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1988. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία όταν ήταν μόλις 6 χρονών, όπως αναφέρει ο Guardian. O Εμγουάζι ήταν μάλιστα μέλος μιας εύπορης οικογένειας και μεγάλωσε στο Δυτικό Λονδίνο, σύμφωνα με την Washington Post.

2.Εκπαιδεύτηκε ως προγραμματιστής υπολογιστών.

Παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο, από όπου και αποφοίτησε το 2009 με πτυχίο στον προγραμματισμό υπολογισμό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post.

The University of London on Thursday. (Peter Macdiarmid/Getty Images)

3.Παρέμεινε υπό κράτηση κατά τη διάρκεια ενός «ταξιδιού σαφάρι» στην Τανζανία.

Αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο το 2009, ο Εμγουάζι ταξίδεψε στην Τανζανία για διακοπές σαφάρι, όπως υποστήριξε ο ίδιος. Ταξιδεύοντας με δύο φίλους, προσγειώθηκε στην πόλη Dar es-Salaam αλλά η αστυνομία τον ανέκρινε και τον είχε υπό κράτηση. Μετά από αυτό, ο Εμγουάζι και οι φίλοι του απελάθηκαν και επέστρεψαν στη Βρετανία αεροπορικώς μέσω Άμστερνταμ. Ο Εμγουάζι υποστηρίζει ότι μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, οι Αρχές τους σταμάτησαν και τους ανέκριναν ξεχωριστά.

Σύμφωνα με έναν πρώην όμηρο του Ισλαμικού Κράτους, ο Εμγουάζι είχε εμμονή με την σομαλική τρομοκρατική ομάδα al-Shabaab, όπως αναφέρει η Washington Post.

4.Ισχυρίζεται ότι ένας αξιωματικός της MI5 προσπάθησε να τον στρατολογήσει.

Σε emails που έστειλε στην ακτιβιστική οργάνωση CAGE, o Εμγουάζι ισχυρίζεται ότι ο «Νικ», ένας από τους άντρες που τον ανέκρινε για το ταξίδι του στην Τανζανία, προσπάθησε να τον στρατολογήσει για την MI5, την βρετανική υπηρεσία ασφαλείας.

5.Υποστηρίζει ότι τον ανέκριναν και στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα στον Εμγουάζι και το Διευθυντή Έρευνας του CAGE, Ασίμ Κουρέσι, ο οποίος αποκάλεσε τον Εμγουάζι «έναν όμορφο νεαρό άντρα» σε μία συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο «Jihadi John» είχε και άλλες επαφές με τις Αρχές.

Στα μηνύματά του, ο Εμγουάζι ισχυρίζεται ότι όταν επέστρεψε από το Κουβέιτ τον Ιούνιο του 2010, όπου είχε μετακομίσει για να δουλέψει ως προγραμματιστής υπολογιστών, οι βρετανικές αρχές τον συνέλαβαν και τον ανέκριναν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian. Πρόσθεσε ότι του απαγόρευσαν να πετάξει πίσω στο Κουβέιτ και το 2010 έγραψε μάλιστα σε ένα email: «Νιώθω σαν φυλακισμένος, όχι μέσα σε ένα κλουβί, αλλά μέσα στο Λονδίνο.»

Asim Qureshi of campaign group CAGE speaks during a press conference in London on Wednesday. (Justin Tallis/AFP/Getty Images)

6.Προσπάθησε να γίνει δάσκαλος Αγγλικών.

Ο Κουρέσι λέει ότι συνάντησε τον Εμγουάζι για μία τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2012. Τον ίδιο χρόνο, ο Εμγουάζι έκανε μία αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει δάσκαλος αγγλικών στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την Washington Post. Είναι πάντως άγνωστο πότε ακριβώς εισχώρησε στο Ισλαμικό Κράτος.

7.Ίσως είχε ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Αφότου εισήλθε στις τάξεις του ISIS, ο Εμγουάζι γρήγορα ξεχώρισε ανάμεσα στους εξτρεμιστές. Εμφανίστηκε σε πολλά βίντεο προπαγάνδας και είναι πολύ πιθανό να έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ομάδας για λύτρα.

8.Πιστεύεται ότι ζει γύρω από τη Ράκα, το οχυρό του Ισλαμικού Κράτους.

Η συριακή πόλη Ράκα λειτουργεί ουσιαστικά σαν βάση για το Ισλαμικό Κράτος και θεωρείται ότι ο Εμγουάζι περνάει τον περισσότερο χρόνο του γύρω από εκείνη την περιοχή, σύμφωνα με τον Guardian. Λέγεται επίσης ότι είναι υπεύθυνος ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης για όσους στρατολογεί η ομάδα κοντά στη Ράκα, μαζί έναν τζιχαντιστή από την Αυστραλία που εκπαιδεύει ελεύθερους σκοπευτές.

In this undated file photo posted on Aug. 27, 2014, fighters of the Islamic State wave the group's flag from a damaged display of a government fighter jet. (AP Photo/Raqqa Media Center of the Islamic State group, File)

9.Το όνομα «Τζιχαντιστής Τζον» ήταν στην ουσία μία αναφορά στους ... Beatles.

Πρώην όμηροι του Ισλαμικού Κράτους παρατήρησαν την παρουσία μίας ιδιαίτερα σκληρής και βίαιης τριάδας ανδρών που μιλούσαν Αγγλικά, και στους οποίους δόθηκε το ψευδώνυμο «The Beatles», σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Εμγουάζι ήταν ο ένας από τους τρεις, και έτσι πήρε το όνομα Τζον, ως μία αναφορά φυσικά στον Τζον Λένον.

10.Τον έχουν περιγράψει ως έναν «σαδιστή» δολοφόνο.

Φαίνεται ότι ο Εμγουάζι είναι μία γνώριμη φιγούρα ανάμεσα στους ξένους μαχητές της ομάδας, και μερικά πρώην μέλη της τον περιγράφουν με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, σύμφωνα με τον Guardian. «Για εμάς, ήταν ο Βρετανός που έσφαζε ανθρώπους», είπε ένα πρώην μέλος στην εφημερίδα, ο οποίος μιλά για τη φήμη του Εμγουάζι ως «αδίστακτου εκτελεστή.» Ένας πρώην όμηρος μίλησε επίσης στον Guardian, αποκαλώντας τον «Τζιχανιστή Τζον» ως «κρύο, σαδιστή και χωρίς έλεος.»

Αυτό το κείμενο μεταφράστηκε από τη Βασιλική Ζιώγα

Δημοφιλή