«Σφαιρική αντιληπτικότητα»: Η ελληνική μέθοδος αυτοβελτίωσης

«Σφαιρική αντιληπτικότητα»: Η ελληνική μέθοδος αυτοβελτίωσης
ΜΑΡΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ

Αυτό που λείπει στις μέρες μας είναι η χαρά, αναφέρει η Δρ. Μαρία Λεβέντη, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, που μαζί με τον σύζυγό της έχουν εμπνευστεί μία μέθοδο αυτοβελτίωσης που δεν είναι απλά μία μεταφρασμένη εκδοχή κάποιας ξένης μεθόδου και φέρει το όνομα «Σφαιρική αντιληπτικότητα». Τι μπορεί να κερδίσει κανείς από αυτή τη μέθοδο, τι εμποδίζει το άτομα από το να αγαπήσει τον εαυτό του και τους γύρω του; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απαντά η Δρ. Λεβέντη σε συνέντευξη που έδωσε στην HuffPost Greece.

Τι είναι η σφαιρική αντιληπτικότητα;

Η Σφαιρική Αντιληπτικότητα είναι η πρώτη Ελληνική μέθοδος αυτοβελτίωσης.

Είναι η πρώτη ελληνική μέθοδος και την έχουμε εμπνευστεί εξ ολοκλήρου με το σύζυγό μου, Ιωάννη Καρλαούζο, μελετώντας και αποκωδικοποιώντας την αρχαία ελληνική γραμματεία και δεν είναι άλλη μια μετάφραση κάποιας ξένης μεθόδου. Είναι μέθοδος αυτοβελτίωσης και όχι άλλη μια μορφή ψυχοθεραπείας, διότι ασχολείται με τον άνθρωπο σε τρία επίπεδα, δηλαδή υλικά, ψυχικά και πνευματικά. Με άλλα λόγια, εξετάζει και αναλύει συμπεριφορές, ανακαλύπτει τα μπλοκαρισμένα συναισθήματα και εμβαθύνει στην ανακάλυψη των αιτίων των δυσλειτουργικών σκέψεων.

Τι μπορεί να κερδίσει κανείς μέσα από αυτή τη μέθοδο;

Γενικότερα όταν κάποιος ακολουθεί μια μέθοδο αυτοβελτίωσης αποκτά γνώσεις, αντιλαμβάνεται τα πράγματα με έναν άλλο τρόπο διαφορετικό απ’ αυτόν που έχει μάθει στη ζωή του και βρίσκει κάποιες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας του. Η καινοτομία της δικής μας μεθόδου είναι ότι δεν μένει στη θεωρία, αλλά προτείνει συγκεκριμένους τρόπους δράσης κατανοητούς και αποτελεσματικούς για όλους. Συγκεκριμένα, ο καθένας ανακαλύπτει τις αιτίες των προβλημάτων του, βρίσκοντας τις λάθος επιλογές του παρελθόντος που τον οδήγησαν στις δυσκολίες του παρόντος. Έπειτα, επεξεργάζεται το θυμό και τη θλίψη που τον εμποδίζουν να πάει πάρα κάτω στη ζωή του και τέλος, αναλαμβάνει δράση για να φέρει τη χαρά στη ζωή του. Διότι το ζητούμενο είναι η χαρά κι η ευτυχία κι όχι η μιζέρια και η γκρίνια σαν θέση ζωής.

Αν θα μπορούσατε να δώσετε μερικές συμβουλές για να βελτιώσει κάποιος τον εαυτό του, ποιες θα ήταν αυτές;

Επειδή το ζητούμενο όλων είναι η αγάπη, τόσο το ν’ αγαπήσουν, όσο και το να αγαπηθούν πιστεύω ότι είναι η ραχοκοκαλιά της αυτοβελτίωσης. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να μάθει κάποιος ν’ αγαπά. Ειδικά, αν κάποιος δεν έχει δεχτεί αρκετή αγάπη στην παιδική ηλικία, για ν’αγαπήσει πρέπει να μάθει πώς να το κάνει. Το δεύτερο βήμα, εξίσου σημαντικό με το πρώτο, είναι το να μάθει κάποιος ν’ αγαπά τον εαυτό του. Να τον φροντίζει, να τον προστατεύει και να του δίνει την αξία που του αναλογεί. Το τρίτο βήμα είναι η συγχώρεση, δηλαδή το να μάθεις να χωράς μαζί με άλλους στο δικό τους χώρο ή το να μάθεις να δίνεις χώρο σε άλλους μέσα στη δική σου περιοχή. Χτίζοντας πάνω σ’ αυτά τα τρία βήματα γερά θεμέλια, η αυτογνωσία του καθενός γίνεται ακλόνητη.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το άτομο σε αυτές τις δύσκολες εποχές;

Το κυριότερο πρόβλημα στις μέρες μας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή επαγγέλματος είναι η έλλειψη χαράς.

Θεωρώ ότι οι άνθρωποι ωθούνται σε μια ζωή σκυθρωπή, μουντή κι ουδέτερη χωρίς ν’ αντιλαμβάνονται ποιος ή τι είναι αυτό που αφαιρεί σταγόνα σταγόνα τη χαρά από τη ζωή τους. Η χαρά, όμως, είναι αυτή που σου τονώνει τη δύναμη για ζωή και εξέλιξη. Χωρίς χαρά δεν έχεις δύναμη, δεν έχεις σθένος και α-σθενείς. Για μένα η γνώση οδηγεί στη δύναμη και η αυτογνωσία την ενισχύει ακόμα περισσότερο. Οπότε, βάζοντας μικρές χαρές στη ζωή μου συνειδητά δημιουργώ το έργο στο οποίο εγώ θέλω να πρωταγωνιστήσω. Γίνομαι σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ταυτόχρονα κι έτσι έχω την επιτυχία σίγουρη.

Από την εμπειρία σας, τι είναι αυτό που κρατάει έναν άνθρωπο μακριά από την αυτοβελτίωση;

Κατά τη γνώμη μου οι αιτίες είναι τρεις. Πρώτα είναι η λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αυτοβελτίωση. Δεύτερον, μια κακή εμπειρία από κάποιον μη επαγγελματία που παρουσιάζεται ως ειδικός στο χώρο της αυτοβελτίωσης και τρίτον, ευτυχώς όχι τόσο στις νέες γενιές, ο φόβος μη κατηγορηθεί κάποιος ως «προβληματικός». Παρόλα τα εμπόδια, όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πια ενδιαφέρονται για την αυτοβελτίωσή τους ξεκινώντας από το διάβασμα κάποιου βιβλίου, έπειτα παρακολουθώντας ένα σεμινάριο και τέλος μπαίνοντας συστηματικά στην ενημέρωση και την εκπαίδευση από ειδικούς του χώρου. Ακολουθώντας μια τέτοια πορεία με τους ρυθμούς σου, τις απαιτήσεις σου και τον τρόπο που εσύ αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα σίγουρα, αργά ή γρήγορα, ξεπερνάς τα εμπόδια.

Δημοφιλή