Καπελέρης: «Εναγώνια προσπάθεια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να γίνουν οι έλεγχοι. Ο υπουργός στήριζε την υπηρεσία μας»

Καπελέρης: «Εναγώνια προσπάθεια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να γίνουν οι έλεγχοι. Ο υπουργός στήριζε την υπηρεσία μας»
eurokinissi

Εντολή να ελέγξει 10 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό υποστήριξε ότι πήρε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πριν από λίγο στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης, καθώς είναι σε εξέλιξη η δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεσή του, ενώ σήμερα πρόκειται να καταθέσει και ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος.

Ο κ. Καπελέρης είπε ότι τοποθετήθηκε ως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ από το Ιανουάριο του 2010 ως τον Μάρτιο του 2011.

Ακολουθούν οι συνομιλίες:

Καπελέρης: Περί τα τέλη του 2010 σε μία σύσκεψη με τον υπουργό και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο κ. Παπακωνσταντίνου με φώναξε στο γραφείο του ιδιαιτέρως και μου παρέδωσε ένα έντυπο με 10 ονόματα.

Πρόεδρος: Στην προανακριτική επιτροπή της βουλής είχατε πει ότι η σύσκεψη έγινε αργότερα

Καπελέρης: Όχι, τώρα μιλάω για άλλη σύσκεψη

Πρόεδρος: Είχε ενδείξεις ο υπουργός;

Καπελέρης: Όχι, μου έδωσε σκέτα ονόματα με διευθύνσεις και μου ζήτησε να κάνω φορολογική έρευνα

Πρόεδρος: Άλλο το φορολογικό προφίλ και άλλο η φορολογική έρευνα;

Καπελέρης: Μου ζήτησε έρευνα που ισοδυναμούσε με φορολογικό προφίλ

Πρόεδρος: Την ίδια τακτική ακολουθούσατε και σε ανώνυμες καταγγελίες;

Καπελέρης: Ναι. Για πρώτη φορά επί των ημερών μου, μάλιστα, άρχισε να τηρείται αρχείο καταγγελιών και όλοι αυτοί καλούνταν

Πρόεδρος: το έντυπο που σας έδωσε ήταν εκτυπωμένο από υπολογιστή;

Καπελέρης: Ναι και είχε δέκα ονόματα

Πρόεδρος: Σίγουρα 10;

Καπελέρης: Ναι

Πρόεδρος: Γιατί άλλος μάρτυρας μας είχει πει για 20 ονόματα. Σας είπε από πού προέρχονταν τα ονόματα;

Καπελέρης: Ότι ήταν έλληνες που είχαν λεφτά στο εξωτερικό

Πρόεδρος: Σας μίλησε για τη λίστα Λαγκάρντ ή Φαλτσιανί;

Καπελέρης: Όχι, ακόμα δεν μας είχε μιλήσει. Αντέγραψα τα ονόματα σε έντυπο χαρτί του ειδικού γραμματέα και ξεκίνησα έρευνα δύο τριών από αυτούς προκειμένου να βγει συμπέρασμα αν χρειάζεται έλεγχος περαιτέρω και κατά τη γνώμη μου χρειαζόταν επειδή τα ποσά ήταν δυσανάλογα με τις φορολογικές τους δηλώσεις

Πρόεδρος: Υπήρχαν γνωστοί επιχειρηματίες μέσα σε αυτά;

Καπελέρης: Υπηρεσιακά γνωστά ονόματα όχι, όμως μου έκανε εντύπωση και στάθηκε το μάτι μου στο όνομα του επιχειρηματία Φιξ.

Πρόεδρος: Σας είπε τίποτα ο υπουργός;

Καπελέρης: Όχι, ήταν σύμφωνος στο να γίνει η έρευνα.

Στη συνέχεια της κατάθεσης αναφέρθηκε σε επόμενη σύσκεψη με τον υπουργό, με θέμα αυτή τη φορά τη λίστα, στην οποία μετείχαν οι κ.κ. Μπάνος, Πλασκοβίτης και η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού κα Χατζή. Όπως είπε, θέμα ήταν η αξιοπιστία της λίστας που είχε στα χέρια του ο υπουργός. «Όλοι συμφωνούσαν ότι πρέπει να γίνει έλεγχος».

Καπελέρης: Το θέμα ήταν ποια υπηρεσία θα κάνει τον έλεγχο, επειδή υπήρχε και άλλη λίστα με ακίνητα στο εξωτερικό, 1350 ατόμων και έμεινε ανοικτό το θέμα ποιο τμήμα θα έκανε τον έλεγχο

Πρόεδρος: υπήρχαν νομικές αντιρρήσεις για την αξιοποίηση της λίστας;

Καπελέρης: Εγώ δεν είμαι νομικός

Πρόεδρος: Ναι, ο κύριος Μπάνος που ήταν νομικός, τι είπε; Μήπως έγινε κάποια συζήτηση για τη νομιμότητα και την αξιοποίηση της λίστας;

Καπελέρης: Δεν θυμάμαι

Ο κ. Καπελέρης στη συνέχεια είπε ότι ένα μήνα μετά μετακινήθηκε σε άλλο τομέα του υπουργείου Οικονομικών και έτσι δεν ξανασχολήθηκε. Σε ερώτηση του προέδρου αν συναντήθηκαν ξανά απάντησε «πολλές φορές, αλλά δεν τέθηκε το θέμα της λίστας, γιατί εγώ θεωρούσα ότι κάποιες αποφάσεις θα τις είχε πάρει ο υπουργός για αυτό το θέμα».

Πρόεδρος: Εσείς του θίξατε ποτέ το θέμα αυτό;

Καπελέρης: Όχι, γιατί γίνονταν έλεγχοι για πολλά θέματα και ο υπουργός δεν μιλούσε για τη λίστα

Πρόεδρος: Σε τι άλλο θα μπορούσε να οφείλεται η σιωπή του;θα μπορούσε να υπάρχει εκ μέρους του πρόθεση να σταματήσει η έρευνα;

Καπελέρης: Όχι, αυτό που εισέπραττα εγώ ήταν η εναγώνια προσπάθειά του να γίνουν οι έλεγχοι. Ο υπουργός στήριζε την υπηρεσία μας.

Πρόεδρος:Και σας εμπιστευόταν από ό,τι ξέρω. Είπατε ότι ένα μήνα μετά πήγατε σε άλλο κύκλο αρμοδιοτήτων. Συζητήσατε το θέμα της λίστας με τον διάδοχό σας, κ. Διώτη;

Καπελέρης: Όχι.

Στη συνέχει υπήρξε και νέο διάλογος

Πρόεδρος: Τι θα κάνατε εσείς με τη λίστα

Καπελέρης : Εγώ θα ζητούσα στην επίσημη διαβίβαση του εγγράφου και την πρωτοκόλληση του και θα έλεγχα και τα 2262 ονόματα.

Συνήγορος Υπεράπσισης: Θα πρωτοκολλούσατε παράνομο αποδεικτικό στοιχείο;

Συνήγορος υπεράσπισης: Αυτά τα 10 ονόματα ελεγχονται για 924,5 εκατ ευρω, δηλαδή το μισά ποσά της λίστας

Καπελέρης: Ναι εγώ θα το έκανα

Πρόεδρος: Εδώ οι Γερμανοί πλήρωσαν λεφτά γι να πάρον στα χέρια τους τη λίστα και εσείς τίποτα. Θα έιχε τελειώσει ο έλεγχος τώρα; Η Σπανία και η Γαλλία ειπράτουν δισ και εμείς τι έχουμε εισπράξει;

Συνήγορος υπεράπσισης: Παρέχονται στο μάρτυρα στοιχεία που δεν ε΄χουν προκύψει από τη διαδικασία.

Εισαγγελέας: Ποιοι άλλοι είδαν τα ονόματα;

Καπελέρης : Οι οικονομικοί ειαγγελείς

Η κατάθεση του Ηλία Πλασκοβίτη

Στη συνέχεια κατέθεσε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργείας και του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και του διαδόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου, Ηλίας Πλασκοβίτης.

Στην κατάθεσή του τόνισε ότι όταν πήραν τη λίστα, δεν την αποκαλούσαν ακόμη λίστα Λαγκάρντ αλλά λίστα Φαλτσιάνι. Είπε ότι τον ενημέρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη συνεννόηση που είχε κάνει με τη Γαλλίδα ομόλογό του, για να φτάσει στην Ελλάδα η λίστα και να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος.

«Ο υπουργός μου είπε να έρθω σε επαφή με αρμόδιο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου οικονομικών, τον κύριο Φενέ και την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να σταλούν τα στοιχεία στην Ελλάδα. Θυμάμαι τη συνομιλία μου με τον κ Φενέ και συγκρατώ ότι επιβεβαίωσε τη συνεννόηση που είχε γίνει. Δική μου πρόταση ήταν να δοθούν τα στοιχεία στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Όταν κατέθεσα στην εξεταστική επιτροπή, στη Βουλή, δεν είπα δυστυχώς, ότι εστάλη και ένα φαξ από το γραφείο μου προς τον άμεσο προϊστάμενο του κ. Φενέ με το ίδιο αίτημα».

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι στη συνέχεια υπήρξε και δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη μας στη Γαλλία, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη. Η αίσθηση που είχαμε ήταν ότι επρόκειτο για ηλεκτρονικό αρχείο. Λίγες μέρες μετά ενημερώθηκα από τη διευθυντήρια του γραφείου του υπουργού ότι τα στοιχεία τα είχαμε πάρει. Είπε ακόμη ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε πει ότι πρόκειται για στοιχεία Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα. «Εγώ», είπε, «τα συνέδεσα με τη λίστα Φαλτσιάνι. Μου αρκούσε το γεγονός ότι οι γαλλικές αρχές ήθελαν να εμπιστευθούν υλικό στις ελληνικές». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του υποστήριξε ότι συμφωνεί με τη λογική των αμερικανικών φορολογικών αρχών, δηλαδή ότι «όταν έχεις στοιχεία για φοροφυγάδες τα παίρνεις και τα αξιοποιείς σύμφωνα με τον νόμο»

Ο κ. Πλασκοβίτης χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου πάρα πολύ καλή και είπε για εκείνον ότι «ήθελε να δώσει τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Γνώριζε το αντικείμενο. Δεν έφευγε πριν από τα μεσάνυχτα και ήταν απαιτητικός. Ήθελε να επιτύχει αποτέλεσμα κατά της φοροδιαφυγής».

Πρόεδρος: «Η μετέπειτα συμπεριφορά του όμως, όπως μας την περιέγραψε εδώ ο Κ. Καπελέρης, συνάδει με αυτή του την επιθυμία;»

«Δεν γνωρίζω για αυτό το μέτωπο, συνολική εικόνα έχω», απάντησε και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο στοιχείο η λίστα, δεν συνεπάγεται από μόνο του αποτελέσματα».

Ο μάρτυρας εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι έχει ασκηθεί εναντίον του δίωξη για ψευδορκία επειδή «λησμόνησε» όπως είπε χαρακτηριστικά να αναφέρει το φαξ προς του Γάλλους. «Ήμουν 2,5 χρόνια στο υπουργείο. Κατέβαλα πολλές προσπάθειες, έφερα και τη λίστα και να διωχθώ επειδή δεν θυμήθηκα ένα έγγραφο.

Εισαγγελέας: Γιατί τέτοια πρεμούρα να παραδοθεί γρήγορα η λίστα Φαλτσιάνι;

Μάρτυρας: Θα ήταν αξιοποιήσιμο φορολογικά υλικό. Γνωρίζαμε ότι θα προσέφερε βάση στόχευσης ελέγχων.

Εισαγγελέας: Μήπως όλα αυτά φρέναραν επειδή υπήρχαν στη λίστα τρία συγγενικά πρόσωπα του υπουργού;

Μάρτυρας: Δεν επιθυμώ να κάνω κρίση χωρίς γνώση συγκεκριμένων γεγονότων. Έμαθα ότι χάθηκε το CD όταν το έμαθε και ο υπόλοιπος ελληνικός λαός.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσή τους ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι θα ήταν φορολογική επιτυχία οι καταθέτες να γνωρίζουν τη διενέργεια ελέγχου ώστε να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, όπως έγινε και στην Γερμανία, όπου είχαν και ανάλογες εισπράξεις.

Μπάνος: Παράνομη η λίστα Λαγκάρντ, μπορούσε όμως να γίνει αφορμή ελέγχου

Στη συνέχεια κατέθεσε ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που είχε συμμετάσχει στη σύσκεψη με αντικείμενο την αξιοποίηση των στοιχείων για καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό.

Είπε μεταξύ άλλων:

«Ο υπουργός είχε πει ότι επρόκειτο να συναντήσει την ελβετίδα ομόλογό του για τη σύναψη σχετικής διακρατικής συμφωνίας. Ρώτησε αν θα μπορούσε να πάρει αυτά τα στοιχεία από την τράπεζα με διοικητική συνδρομή. Έτσι έγινε γνωστό ότι δεν υπήρχε η συναίνεση της τράπεζας. Δεν υπήρχε ακόμη νύξη για Φαλτσιάνι. Προσωπικά, είπα ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος μόνο με αυτά τα στοιχεία. Με ρώτησε πώς θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχος και απάντησα είτε μέσω ΣΔΟΕ είτε μέσω ειδικών κλιμακίων. Η σύσκεψη δεν διήρκεσε πάνω από 15-20 λεπτά».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, όταν μετά από καιρό ρώτησε τον υπουργό τι εκανε με αυτά τα στοιχεια, του απάντησε :

«Τα έχω στείλει στον Διώτη».

«Για έλεγχο;» ρώτησε ο πρόεδρος.

«Ναι, για έλεγχο, τι άλλο;» είπε ο μάρτυς.

Ο κ. Μπάνος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας τον «έναν από πιο έντιμους άνθρωπος που έχω γνωρίσει, με τη μεγαλύτερη αυταπάρνηση και την καλύτερη συνείδηση του δημοσίου συμφέροντος. Καταρχήν δεν είχε ατομικό πολιτικό γραφείο. Δεύτερον, από τη μέρα που ήλθε στο υπουργείο δούλευε 18 ώρες την ημέρα, μέλημά του ήταν πώς θα κρατήσει τη χώρα όρθια. Ήταν απολύτως μόνος του σε σχέση με το κόμμα του και τα άλλα κόμματα της Βουλής...».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του υποστήριξε ότι το ΣΔΟΕ χρειάζεται εντολή για να ελέγξει στοιχεία.

«Δεν ξέρω τι είπε ο υπουργός στον κ. Καπελέρη. Δεν ξέρω αν υπήρξε εντολή. Ο κ. Καπελέρης μπορούσε και έπρεπε να προχωρήσει μόνος του. Μπορεί να ακούσει κάποιος του ΣΔΟΕ μπροστά του στο λεωφορείο μια συζήτηση για φοροδιαφυγή...».

Εισαγγελέας:Είχε ο κ. Καπελέρης το υλικό για να κάνει έλεγχο, xωρίς να έχει τη λίστα στα χέρια του;»

Mπάνος:«Ακόμη και αν του έδινε εντολή μη ελέγχου, δεν ήταν υποχρεωμένος να υπακούσει ο κ. Καπελέρης» .

Eισαγγελέας:«Χωρίς την πηγή θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχος; Έτσι, να πει κανείς είδα ένα όνειρο και κάντε έλεγχο; Αρκεί ένα σκέτο χαρτί; Χωρίς κάποιο έναυσμα; Εσείς το θεωρείτε κράτος δικαίου αυτό;» η εισαγγελέας ρωτούσε και ξαναρωτούσε με ένταση.

«Πολύ βαριές ερωτήσεις» σχολίασε ο πρόεδρος.

O κ. Μπάνος συνέχισε:«Η καθυστέρηση (ως προς τη διενέργεια ελέγχου) αυτούς τους τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες, όταν μάλιστα τα στοιχεία αυτά έχουν την παθολογία που έχουν, δεν νομίζω ότι έβλαψε το δημόσιο συμφέρον» .

«Είναι ή δεν είναι νόμιμη η χρήση του κλοπιμαίου αυτού;» ρώτησε με τη σειρά του τον μάρτυρα ο συνήγορος κ. Βασιλακόπουλος. «Δεν είναι νόμιμη» απάντησε ο μάρτυς.

Και ο συνήγορος τόνισε ότι, στερείται λογικής το επιχείρημα όλων όσοι θέλουν τον πρώην υπουργό να «φρενάρει» για τους συγγενείς του και μετά να μη δίνει εντολή και για τους υπόλοιπους 2.059 καταθέτες της λίστας.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο

Δημοφιλή