Άναυδος στον τηλεοπτικό αέρα για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ ο Βαρουφάκης. «Αν ισχύει αυτό, έχω πρόβλημα»

Άναυδος στον τηλεοπτικό αέρα για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ ο Βαρουφάκης. «Αν ισχύει αυτό, έχω πρόβλημα»

Αιφνιδιασμένος εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συνέντευξή του «Στον Ενικό» όταν ερωτήθηκε ποια είναι η άποψή του περί των αυξήσεων μισθών στη ΔΕΗ.

«Αυξήθηκαν οι μισθοί – οι μεγάλοι;» ρώτησε έκπληκτος, συμπληρώνοντας ότι «αυτό πρώτη φορά το ακούω».

«Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να σχολιάσω για κάτι που δεν έχω ακούσει, αν έχει συμβεί αυτό, έχω πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο (της παράτασης)». Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, ερωτηθείς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

Μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%». Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, είπε ότι «θα είναι τόσο ανεπαίσθητη αλλαγή και τόσο ήσσονος σημασίας, που θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους εταίρους». Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, στην παραμεθόριο, στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα τρόφιμα.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος». Επίσης, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και το σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες.

Δημοφιλή