Πεζοναύτης ελληνικής καταγωγής θύμα των τζιχαντιστών

Πεζοναύτης ελληνικής καταγωγής θύμα των τζιχαντιστών
Twitter

Ένα πρώην μέλος των Βασιλικών Πεζοναυτών (Royal Marines), ελληνικής καταγωγής, έγινε ο πρώτος Βρετανός που σκοτώθηκε πολεμώντας στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Σύμφωνα με τις Κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Έρικ Σκάρφιλντ από το Μπάρνσλεϊ. Βρετανός φιλοκούρδος ακτιβιστής δήλωσε ότι έχει ενημερώσει την οικογένεια του θανόντος, κατόπιν αιτήματος των κουρδικών δυνάμεων.

Το Foreign Office ανακοίνωσε ότι ήταν ενήμερο σχετικά με αναφορές για τον θάνατο ενός Βρετανού στη Συρία. Σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις, ο «Βρετανός εθελοντής μάρτυρας» σκοτώθηκε σε περιοχή δυτικά της πόλης του Καμισλί τη Δευτέρα. Όπως έγινε γνωστό, ζητήθηκε από την οικογένεια του Σκάρφιλντ η άδεια για να ταφεί η σορός του στη Συρία με τις τιμές «ενός μάρτυρα».

Ο φίλος του, Τζόρνταν Μέιτσον, Αμερικανός πρώην στρατιώτης που μάχεται επίσης στην περιοχή, αναφέρει στη Daily Mail ότι ο «Κώστας» ήταν ένας στρατιώτης-πρότυπο πειθαρχίας, που είχε γεννηθεί Έλληνας πολίτης και είχε υπηρετήσει τόσο στον Ελληνικό Στρατό όσο και στους Royal Marines πριν καταφθάσει στην περιοχή.

Ο Κωνσταντίνος Σκάρφιλντ ήταν στα «Λιοντάρια της Ροζάβα», μια μονάδα ξένων μαχητών στις τάξεις των κουρδικών δυνάμεων. Ο Τζον Φοξ, Αμερικανός που πολεμούσε μαζί του στη μονάδα, έγραψε τα εξής στο Facebook.

Το Foreign Office ανακοίνωσε πως «καθώς δεν έχουμε καμιά διπλωματική αντιπροσώπευση στη Συρία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιώσουμε ανακοινώσεις για νεκρούς ή τραυματίες και οι επιλογές μας για να στηρίξουμε τους βρετανούς πολίτες στην περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένες».

Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στους 100 Δυτικούς εθελοντές οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, ο Σκάρφιλντ είναι ο δεύτερος Δυτικός μαχητής που σκοτώνεται πολεμώντας κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον Αυστραλό Άσλεϊ Τζόνστον, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τις μάχες για την απελευθέρωση του Ταλ Χαμίς στη βορειοανατολική Συρία. Στο δημοσίευμα υποδεικνύεται πως ο λογαριασμός στο Facebook του Σκάρφιλντ, ο οποίος χρησιμοποιούσε το κουρδικό «nom-de-guerre» Χεβάλ (ή Σεχίντ) Κεμάλ, δείχνει έναν άνθρωπο οποίος ασχολούνταν έντονα με ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενδεικτική είναι η εν λόγω φωτογραφία, με φόντο αφίσα με τον Malcolm X και τον μπερέ με το ελληνικό εθνόσημο.

Ο Κωνσταντίνος Σκάρφιλντ δεν ξεχνούσε τις ελληνικές του ρίζες, όπως δείχνουν δημοσιεύσεις του.

Δημοφιλή