«Προφητική» ερώτηση 21 βουλευτών της ΝΔ: Ζητούσαν έλεγχο στο πόθεν έσχες του Χαρδούβελλη;

«Προφητική» ερώτηση 21 βουλευτών της ΝΔ: Ζητούσαν έλεγχο στο πόθεν έσχες του Χαρδούβελλη;
eurokinissi

Ερωτήματα αν ήξεραν κάτι παραπάνω για το πόθεν έσχες του Γκίκα Χαρδούβελλη γεννά η ερώτηση 21 βουλευτών της ΝΔ που αφορούσε τον έλεγχο του πόθεν έσχες των υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά και ενδεχομένωνς σχετίζεται . Η ερώτηση κατατέθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2014 και ζητά ο αναδρομικός έλεγχος στα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων από το 1974 και μετά να μην σταματήσει στον Ιούνιο του 2012, αλλά να συμπεριλάβει και τους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

Αν και το όνομα του Γκ. Χαρδούβελλη δεν περιλαμβάνεται στην ερώτηση, μοιάζει σαν να αφορά την υπόθεση και να καλύπτει το “κενό” που υπάρχει: ο Γκ. Χαρδούβελλης δεν υπέβαλλε δήλωση ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Λ. Παππαδήμου, αλλά πιθανότατα θα μπορούσε να ελεγχθεί βάση τους νόμου 4065/2012 για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων και όσων είχαν πολιτικές θέσεις από το 194 μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Την ερώτηση είχε συντάξει ο βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Καράμπελας, ο οποίος δεν επανεξελέγει.

Στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι η σημασία ελέγχου από ειδικό σώμα του «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έχει επανειλημμένως τονιστεί από την κυβέρνηση και έγινε πράξη με το νόμο 4065/2012. Ωστόσο, όπως σημείωναν, ούτε στον εν λόγω νόμο, ούτε και στην τροπολογία που ακολούθησε τον Μάρτιο του 2014, δηλώνεται ρητά ότι στον σχετικό έλεγχο εμπίπτουν και όσοι υπηρετούν σήμερα σε δημόσια αξιώματα, «πρόβλεψη η οποία, ωστόσο, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου».

Υπογραμμίζεται πως η απάντηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ήταν αρνητική: δεν υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος, υποστήριξε...

Δημοφιλή