«Προειδοποιητική βολή» Παρασκευόπουλου προς Γερμανία για το Δίστομο. Απειλεί με δήμευση περιουσιακών στοιχείων εντός Ελλάδας

«Προειδοποιητική βολή» Παρασκευόπουλου προς Γερμανία για το Δίστομο. Απειλεί με δήμευση περιουσιακών στοιχείων εντός Ελλάδας
Eurokinissi

Χειροκροτήματα προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου στη Βουλή ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή.

Ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δώσει άδεια για την εκτέλεσή της: «Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.

«Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σημειώνεται ότι το 2000 ο Άρειος Πάγος είχε δικαιώσει τα θύματα του Διστόμου και τους απογόνους τους, υποχρεώνοντας τη Γερμανία να δώσει αποζημιώσεις, ειδάλλως θα γινόταν συντηρητική κατάσχεσή περιουσιακών της στοιχείων στην Ελλάδα. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται υπογραφή από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή