«Βόμβα» από Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα: «Αν θέλετε να φύγετε, δεν έχουμε πρόβλημα»

«Βόμβα» από Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα: «Αν θέλετε να φύγετε, δεν έχουμε πρόβλημα»
Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem talks with journalists as he arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council building in Brussels, Monday March 9, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem talks with journalists as he arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council building in Brussels, Monday March 9, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Την πόρτα έξοδου της Ευρωζώνης «έδειξε» πρακτικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», απαντώντας στην ελληνική αξίωση να μην έρχονται εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές που ήταν σε θέση να γνωρίζουν τι ελέχθη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κατέστη σαφές ότι αν σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποχώρηση από την ευρωζώνη, τότε «δεν υπάρχει πρόβλημα» - μια τοποθέτηση που αποδίδεται στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου θέτουν εκ νέου στο στόχαστρο την Ελλάδα με τη Süddeutsche Zeitung να κάνει λόγο για πισωγύρισμα της Ελλάδας σε κακώς κείμενα του παρελθόντος. Η γερμανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει ότι υπάρχουν «πολλές καλές συμβουλές» για την Ελλάδα: «Θα πρέπει να κυνηγήσει τους ολιγάρχες της, ώστε να πληρώσουν επιτέλους φόρους. Αλλά θα πρέπει επίσης να περιορίσει τον αναιδή υπουργό Οικονομικών της, ώστε να μην εξοργίζει πλέον τόσο συχνά τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και επιτέλους θα πρέπει να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αντί να αφήνει ανέργους που κρατούν κινητά τηλέφωνα με κάμερες να περιφέρονται σε ταβέρνες, παραμονεύοντας όσους δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου.

Όπως εκτιμά η αρθρογράφος, «όλα είναι σχεδόν όπως παλιά, πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, οι οποίες υποτίθεται πως θα ήταν μία νέα αρχή. (…) Σαν να έχει ξεχαστεί ήδη ότι το παλιό σχήμα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν λειτούργησε μεταξύ άλλων επειδή πολλοί Έλληνες, ανεξάρτητα αν ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν την εντύπωση ότι δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες αλλά εντολοδόχοι και ως εκ τούτου δεν ήταν υπεύθυνοι για το μέλλον της χώρας τους. Αν η συνέχεια είναι η ίδια δεν θα βγει και πάλι τίποτα από τη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας». Τέλος, η αρθρογράφος σχολιάζει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, που απείλησε ότι θα στείλει μετανάστες στο Βερολίνο αν η Ευρώπη «χτυπήσει την Ελλάδα», όπως είπε. Όπως υπογραμμίζεται, «με το πισωγύρισμα στα παλιά πρότυπα των απειλών και της αντιπαράθεσης η ελληνική κρίση παραμένει ανεπίλυτη. Στην πραγματικότητα αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι εδώ και καιρό. Τώρα μένει μόνο να το ενστερνιστούν».

Στη μετονομασία της τρόικας σε «θεσμούς» αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Μετά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, «στην Αθήνα επικρατεί αίσθημα ευφορίας και στις Βρυξέλλες εκνευρισμός – η ελληνική κυβέρνηση ερμηνεύει το αποτέλεσμα του Γιούρογκρουπ ως επιτυχία. (…) Ωστόσο, είναι μόνο μία νίκη στη μάχη των λέξεων. Ουσιαστικά ο Βαρουφάκης δεν πέτυχε πολλά. Το κύριο αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών ήταν το εξής: Οι ελεγκτές των ‘θεσμών', από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ξαναπιάνουν δουλειά».

Για «αντιφάσεις του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες. Όπως επισημαίνεται, «η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται μάχη κατά της φοροδιαφυγής, δεν διαθέτει όμως λειτουργικό κρατικό μηχανισμό». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης εξακολουθούν να αναζητούν κοινό παρονομαστή ανάμεσα στις απαιτήσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνονταν στα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα, και στις υποσχέσεις τους προς την αριστερή κομματική πελατεία».

Δημοφιλή