Το πορνό υποτιμά τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες αλλά με διαφορετικό τρόπο

Πως το πορνό υποτιμά και τον άντρα
Alamy

Είναι εύκολο να απορρίψει κανείς τη βιομηχανία του πορνό, λέγοντας ότι υποβαθμίζει τις γυναίκες και προβάλλει, κατά κύριο λόγο, υποτιμητικές απεικονίσεις τους, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι συμβατικές ταινίες πορνό δεν διαφέρουν και τόσο πολύ στον τρόπο που προβάλλουν και τα δύο φύλα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ανέλυσαν 400 από τα πιο δημοφιλή βίντεο γνωστών ιστοσελίδων για το μήνα Φεβρουάριο του 2013, όπως το Pornhub, RedTube, YouPorn, και xHamster (πρόκειται για υλικό διάρκειας 107 ωρών και 48 λεπτών, σε περίπτωση που αναρωτιέστε). Τα περισσότερα από αυτά τα βίντεο απεικόνιζαν τη σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα, αλλά το 17% των βίντεο αφορούσαν ομαδικό σεξ, το 5% σεξ ανάμεσα σε γυναίκες και το 3% αυτοϊκανοποίηση. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες υποβαθμίζονταν μέσα από τις αισθησιακές ταινίες, απλά με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα:

  • Οι γυναίκες είχαν πιο συχνά το ρόλο του ατόμου που απλά ήταν υπεύθυνο για την αποκλειστική ικανοποίηση του άντρα, εφόσον τα περισσότερα βίντεο αφορούσαν μόνο τον ανδρικό οργασμό.
  • Από την άλλη, οι άντρες υποβαθμίζονταν επειδή δεν φαίνονταν τα πρόσωπά τους στην κάμερα.
  • Οι άντρες και οι γυναίκες είχαν την ίδια οικονομική και επαγγελματική δύναμη στα βίντεο.
  • Άντρες και γυναίκες έκαναν σε ίδιο βαθμό την πρώτη κίνηση για να ξεκινήσει η σεξουαλική πράξη.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με το αντιπορνογραφικό κίνημα που ξεκίνησε τις δεκαετίες '70 και '80 και πρεσβεύει ότι οι ταινίες πορνό υποτιμούν τις γυναίκες και προωθούν τη σεξουαλική βία και την αντρική κυριαρχία. Παρ' ολ' αυτά τα δημοφιλή βίντεο που εξετάστηκαν για την έρευνα δεν είχαν βίαιο περιεχόμενο, αφού μόνο το 3,8% έδειχναν πράξεις βίας. Δεν υπήρχαν σκηνές από χαστούκια και κλοτσιές και το μη συναινετικό σεξ εμφανιζόταν στο 6% των βίντεο.

Επιπλέον, και τα δύο φύλα είχαν αντίστοιχο οικονομικό και επαγγελματικό status αλλά και δύναμη. Η δύναμη μετρήθηκε ανάλογα με την ιεραρχική θέση που είχαν στο σενάριο κάθε βίντεο.

Η έρευνα τονίζει ότι πολλά έχουν αλλάξει από τις πρώτες μέρες της βιομηχανίας του πορνό και συμπληρώνει ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα αποτελέσματά μας οφείλονται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί ο σεξισμός ή απλά αντικατοπτρίζει μία κοινωνική τάση των δυτικών χωρών».

Παρά τα ευρήματα, αξίζει να τονίσουμε ότι ο τρόπος που απεικονίζονται οι γυναίκες στις ταινίες πορνό συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία και οι ταινίες αυτές είναι ένα ευαίσθητο θέμα.

Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι οι ταινίες πορνό δεν αποτελούν ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας. Στην έρευνα φάνηκε ότι οι άντρες ήταν πιο πιθανό να έρθουν σε οργασμό με άλλους τρόπους και όχι μέσα από τη διείσδυση, από τις γυναίκες και γίνονταν περισσότερα κοντινά πλάνα στο γυναικείο παρά στο αντρικό σώμα. Επιπλέον, ακόμα κι αν οι πράξεις βίας ήταν ελάχιστες, όταν υπήρχαν, γίνονταν κυρίως σε γυναίκες.

Σίγουρα, η έρευνα αυτή δεν είναι απόλυτη, αλλά επιχειρεί να ρίξει λίγο περισσότερο φως στον τρόπο που η βιομηχανία του πορνό απεικονίζει τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες. Με τα ποσοστά των Αμερικανών αντρών που βλέπουν ταινίες πορνό να αγγίζει το 25% είναι σημαντικό να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους και τις έρευνες που προκύπτουν ανά καιρούς.