14 συνήθειες ανθρώπων που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό

14 συνήθειες ανθρώπων που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό
Getty Images

Υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να προσέχει κανείς τι τρώει και να έχει εμμονή με το φαγητό και τις τροφές. Οι άνθρωποι που έχουν μία υγιή σχέση με το φαγητό αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο το φαγητό και έχουν μία καλή σχέση με αυτό. Τι κάνουν; Ιδού, 14 συνήθειες που έχουν!

1. Ξέρουν πότε να σταματήσουν.

Το σώμα στέλνει σημάδια σχετικά με το πότε πρέπει κάποιος να σταματήσει το φαγητό ή να το ξεκινήσει να τρώει, αλλά δεν μπορούν όλοι να τα αναγνωρίσουν. Είναι σημαντικό να μάθετε ξέρετε πότε να σταματάτε το φαγητό αλλά και να τρώτε, όποτε χρειάζεται, χωρίς ενοχές.

2. Τρώνε τα πάντα

Κανένα φαγητό δεν είναι απαγορευμένο, ούτε χαρακτηρίζεται ως «καλό» ή «κακό». Αυτό που δυσκολεύει τους περισσότερους ανθρώπους είναι η αντίληψη ότι ένα φαγητό είναι απαγορευτικό και η ερμηνεία που κάνει το ίδιο το άτομο σε περίπτωση που το καταναλώσει.

3. Γνωρίζουν πότε είναι καλή στιγμή για να φάνε κάτι

Παρόλο που μπορούν να φάνε τα πάντα και δεν ενοχοποιούν το φαγητό, εάν θέλουν να φάνε λίγη σοκολάτα ή πίτσα προτιμούν να το κάνουν ενώ το στομάχι τους είναι ήδη μισογεμάτο ώστε να μην το παρακάνουν. Εάν κάποιος πεινάει πολύ και έχει να φάει πολλές ώρες, είναι σίγουρο ότι θα πέσει με τα μούτρα σε ό,τι βρει μπροστά του και θα δυσκολευτεί να σταματήσει.

4. Τρώνε όταν πεινούν πραγματικά

Η συναισθηματική υπερφαγία συμβαίνει συνήθως όταν το άτομο θέλει να κατευνάσει ένα δυσάρεστο συναίσθημα και δυστυχώς, το άγχος και το στρες οδηγούν το άτομο να θέλει όλο και πιο λιπαρά φαγητά.

5. Σταματούν όταν χορτάσουν

Σε μερικούς ανθρώπους η φωνή που στέλνει σήμα από το στομάχι στον εγκέφαλο και λέει ότι χόρτασαν είναι χαμηλή και σε άλλους πιο δυνατή. Προσπαθήστε να είστε σε ετοιμότητα ώστε να καταφέρετε να την αναγνωρίσετε.

6. Τρώνε πρωινό

Όσοι τρώνε τακτικά πρωινό, έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη μνήμη και χαμηλότερη χοληστερίνη. Επιπλέον, νιώθουν πιο υγιείς και είναι, κατά μέσο, πιο αδύνατοι από τους συνομηλίκους τους που δεν τρώνε πρωινό.

7. Δεν έχουν ανθυγιεινά φαγητά μέσα στο σπίτι

Εάν παρατηρήσετε ότι ακολουθείτε συγκεκριμένα μοτίβα όταν τρώτε συναισθηματικά, μπορείτε να κάνετε μικρά βήματα για να τα μειώσετε. Μία στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι να μην έχετε στο σπίτι τρόφιμα που μπορεί να σας βάζουν σε πειρασμό. Εάν μετά το φαγητό θέλετε να φάτε παγωτό ή κάτι γλυκό, κανένα πρόβλημα! Βγείτε έξω για να το απολαύσετε παρά να το έχετε έτοιμο στο σπίτι.

8. Δεν τρώνε μέσα από τις συσκευασίες

Εάν πηγαίνετε έξω για ένα παγωτό, είναι και πιο εύκολο να ελέγχετε και τις ποσότητες που καταναλώνετε. Εάν φάτε ένα κυπελλάκι με παγωτό ή ένα χωνάκι θα ξέρετε πότε τελειώσατε, ενώ εάν έχετε μπροστά σας έναν κουβά παγωτό ή μία σακούλα τσιπς θα είναι πιο δύσκολο να σταματήσετε.

9. Ξέρουν τη διαφορά ανάμεσα στο σνακ και τη λιχουδιά

Εάν αφήνετε τον οργανισμό σας χωρίς τροφή για πολλή ώρα, είναι βέβαιο ότι τελικά θα φάτε πολύ και ειδικά τα φαγητά που πρέπει να καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες. Τρώγοντας μικρά γεύματα και σνακ, δεν αφήνετε τον εαυτό σας χωρίς τροφή μέχρι να φάτε το κυρίως γεύμα σας, αλλά δεν αρκεί μόνο να τρώτε πολλά μικρά ενδιάμεσα γεύματα αλλά και να κάνετε τις σωστές επιλογές σνακ, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς.

10. Δίνουν χρόνο στον εαυτό τους να απολαύσουν το φαγητό

Οι παραπάνω συμβουλές είναι άχρηστες εάν δεν αφιερώνετε χρόνο για να εκτιμήσετε τη σχέση σας με το φαγητό. Αντί να φάτε κάτι στα γρήγορα, φροντίστε να προγραμματίσετε το φαγητό σας, κάποια στιγμή μέσα στη μέρα που θα έχετε χρόνο να το απολαύσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσετε τη σημασία που έχει η ώρα του φαγητού και δεν θα την σπαταλάτε σε γρήγορα τσιμπολογήματα.

11. Δεν αντισταθμίζουν ένα κακό γεύμα

Εάν το παρακάνατε στο φαγητό δεν υπάρχει κανένας λόγος να φάτε λιγότερο την επόμενη ημέρα ή να πάτε επιπλέον ώρες στο γυμναστήριο. Οι άνθρωποι που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό, μπορεί να φάνε ένα πιο ελαφρύ βραδινό εάν το μεσημέρι έφαγαν λίγο παραπάνω σε μία ταβέρνα, αλλά δεν θα παραλείψουν κανένα γεύμα γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν θα πέσουν με τα μούτρα στο φαγητό την επόμενη φορά, ούτε θα τους δημιουργηθεί η αίσθηση ότι τιμωρούνται επειδή έφαγαν λίγο παραπάνω.

12. Δεν τρώνε με γνώμονα τη ζυγαριά

Σημασία έχει να τρώτε τα φαγητά που σας ευχαριστούν, που σας δίνουν ενέργεια και σας κάνουν καλό και να αποφεύγετε εκείνα που κάνουν κακό στην υγεία σας και το σώμα σας, ακόμα κι αν έχουν ωραία γεύση.

13. Δεν φοβούνται το αίσθημα της πείνας

Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν κακή σχέση με το φαγητό φοβούνται μήπως φάνε πολύ και βάλουν κιλά. Εκείνοι όμως που έχουν καλή σχέση με το φαγητό γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν νιώσουν πείνα, πρέπει να φάνε.

14. Η σχέση τους με το φαγητό δεν επηρεάζει την καθημερινότητά τους

Έπειτα από μία μεγάλη λίστα με κανόνες και συμβουλές, ακόμα και όσοι είναι λάτρεις του υγιεινού φαγητού μπορεί να νιώσουν ότι έχουν μπουχτίσει. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης και διατροφής, χωρίς υπερβολές που να αφήνει περιθώριο για παρασπονδίες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα καταλήξετε να περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ασχολούμενοι με το φαγητό!