Σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο: Πώς και πότε θα γίνει η επαναπρόσληψη των απολυμένων και διαθέσιμων

Σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο: Πώς και πότε θα γίνει η επαναπρόσληψη των απολυμένων και διαθέσιμων
Sooc

Καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που είχαν τεθεί εκτός εργασίας το μαύρο- για το δημόσιο- καλοκαίρι του 2013, μετρούν αντίστροφα για την επαναπρόσληψη τους. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προβλέπει την επιστροφή όλων, εκτός από αυτούς που πιάστηκαν με πλαστά πτυχία και δικαιολογητικά. Σε περίπου 45 ημέρες (10 ημέρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ) 3.928 άνθρωποι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Αντίστροφα μετρούν και 6.000 περίπου επιτυχόντες παλιών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, που αν και έχουν δει εδώ και χρόνια τα ονόματα τους στους πίνακες επιτυχόντων, παρέμεναν στην αναμονή.

Μην τρομάξετε από τους αριθμούς. Πέρα από το ότι όσοι είναι ακόμα σε διαθεσιμότητα εξακολουθούν να πληρώνονται με το 75% του μισθού τους, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμεύσει στον προϋπολογισμό του 2015, τα απαιτούμενα κονδύλια για 15.000 προσλήψεις. Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιμένει πως οι προσλήψεις δεν θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό. Η επιμονή που είχε δείξει η τρόικα σε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, δεν είχε να κάνει με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτός έχει μειωθεί κατά 35% τα τελευταία 5 χρόνια. Είχε ως στόχο το να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας στο δημόσιο. Το ταμπού δεν σπάει. Αντίθετα, ο νέος νόμος, προβλέπει την μετατροπή όλων των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, σε μόνιμους (αν και θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ).

Οι επιστροφή των απολυμένων (και των διαθέσιμων)

Θα επιστρέψουν όλοι στη δουλειά τους (εκτός από όσους έχουν μετακινηθεί σε νέα θέση με οριστικούς πίνακες ή όσους έχουν μετακινηθεί με προσωρινούς αλλά δεν θέλουν να γυρίσουν), με τον βαθμό που είχαν πριν την απομάκρυνση τους από την υπηρεσία τους, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται αποζημίωση ή μισθοί υπερημερίας.

Πέντε είναι οι μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν βάσει των μνημονιακών επιταγών του 2013.

  • Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών (απολυμένες): Θα επιστρέψουν στο Υπουργείο.
  • Οι σχολικοί φύλακες (απολυμένοι). Ο κλάδος τους επανασυστήνεται. Οι λίγοι τυχεροί που είχαν μετακινηθεί στο ΕΚΑΒ ως τραυματιοφορείς, θα μπορούν να επιλέξουν αν θα επιστρέψουν ή αν θα παραμείνουν στις νέες τους θέσεις.
  • Οι εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών Λυκείων των οποίων η ειδικότητα καταργήθηκε (σε διαθεσιμότητα εκτός από 80 που δεν είχαν κάνει αίτηση μετακίνησης και απολύθηκαν) . Οι ειδικότητες τους επανασυστήνονται και από Σεπτέμβρη θα διδάσκουν ξανά στα σχολεία. Μέχρι τότε θα υπάγονται στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος θα μπορεί να τους διαθέσει όπου υπάρχουν κενά. Όσοι έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις μπορούν να επιλέξουν αν θα επιστρέψουν.
  • Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων (σε διαθεσιμότητα): Οι θέσεις τους επανασυστήνονται και επαναπροσλαμβάνονται.
  • Δημοτικοί Αστυνομικοί: Η Δημοτική Αστυνομία επίσης επανασυστήνεται. Επιστρέφουν όλοι, εκτός από όσους έχουν μετακινηθεί σε σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς εκεί υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Δεν επαναπροσλαμβάνονται όσοι βρέθηκαν να έχουν πλαστά πτυχία.

Τέλος στην χρόνια αναμονή των διοριστέων (αλλά ακόμα αδιόριστων) του ΑΣΕΠ

Στους επιτυχόντες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που περιμένουν χρόνια τον διορισμό τους θα δοθεί η δυνατότητα αν το θέλουν να καλύψουν κάποια από τα επείγοντα κενά των υπηρεσιών του δημοσίου.

Πως θα γίνει αυτό;

Άμεσα μετά την ψήφιση του νόμου, το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να καταγράψει τις κενές θέσεις που χρήζουν άμεσης κάλυψης. Αφού τεθούν οι προτεραιότητες, θα υπάρχει μια πρώτη βάση δεδομένων . Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ μπορούν να κάνουν αίτηση για να καλύψουν αυτά τα κενά, στον ίδιο κλάδο και αντικείμενο αλλά σε άλλο τομέα. Αντί δηλαδή να περιμένουν να «ανοίξουν» οι θέσεις για τις οποίες είχαν διαγωνιστεί, θα μπορέσουν να πιάσουν άμεσα δουλειά. Διαφορετικά θα περιμένουν να διοριστούν βάσει της σειράς προκήρυξης τους.

Με τον τρόπο αυτό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος φιλοδοξεί πως θα πιάσει μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και θα αποκαταστήσει την αδικία όσων πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (που έχει εξελιχθεί σε χρόνια επετηρίδα) και θα τοποθετήσει τους επιτυχόντες, όχι αναγκαστικά εκεί που πέτυχαν, αλλά εκεί που περισσότερο τους χρειάζεται.

Το νομοσχέδιο έχει και άλλες καινοτομίες, όπως η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών που εκδίδονται από δημόσιες υπηρεσίες (είχε συμπεριληφθεί στη λίστα Βαρουφάκη), αλλά και τη συμμετοχή της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας στην επιλογή του Προέδρου και των μελών του ΑΣΕΠ και του Συνήγορου του Πολίτη. Επίσης επαναφέρει την συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.

Δημοφιλή