Μάθε παιδί μου γράμματα ή η τέχνη της αντιγραφής στην Ινδία

Γονείς σκαρφαλώνουν ορόφους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην αντιγραφή
Πηγή φωτό: HuffPost India - TvScreenGrab/ABP News
Πηγή φωτό: HuffPost India - TvScreenGrab/ABP News
ABP news/screen grab

Μάθε παιδί μου γράμματα... η αγωνία του κάθε γονιού να σπουδάσει το παιδί του προκειμένου να έχει ένα καλύτερο μέλλον είναι το ίδιο σε όλο τον κόσμο και όπως στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, δεκάδες κηδεμόνες περιμένουν έξω από τα σχολικά ιδρύματα τα παιδιά τους, στην Ινδία ανά δεκάδες κυριολεκτικά ρισκάρουν τη ζωή τους για να τους περάσουν «σκονάκι».

Το «σκονάκι» ή μέθοδος αντιγραφής με ευφάνταστους τρόπους, φαίνεται πως είναι εθνικό σπόρ στην Ινδία. Τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον 600 μαθητές στο ανατολικό κρατίδιο της Μπιχάρ αποβλήθηκαν για τον συγκεκριμένο λόγο.

Όμως η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι το κλειδί για να ξεφύγει κανείς από την μιζέρια και τίποτα όπως φαίνεται δεν πτοεί μαθητές και γονείς.

Αυτό δείχνουν και οι απίστευτες εικόνες στη Μπιχάρ όπου γονείς και φίλοι των μαθητών σκαρφαλώνουν μέχρι και πέντε ορόφους προκειμένου να τους συνδράμουν.

Είναι απίστευτες οι εικόνες, που κατέγραψε δημοσιογραφική κάμερα, όχι μόνο των αναρριχτών, αλλά και των μαθητών μέσα στις τάξεις όπου ξεδιάντροπα αντιγράφουν, ενώ οι καθηγητές μοιράζουν χαστούκια δεξιά και αριστερά χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι σκηνές αυτές καταγράφτηκαν σε σχολείο στην Μαχνάρ προκαλώντας ντροπή στην τοπική κυβέρνηση.

Αντίστοιχα εικόνες καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις όπως στο Χατζιπούρ και στη Ναουάντα, όπου ένας γονιός δήλωσε πως υποχρεούται να βοηθήσει το παιδί του αφού οι καθηγητές δεν τους διδάσκουν τίποτα, κατηγορώντας τους παράλληλα πως τον περισσότερο καιρό λείπουν από το σχολείο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους περισσότεροι από 1.000 μαθητές συνελήφθησαν στην Μπιχάρ την ώρα που αντέγραφαν, ωστόσο μόνο 600 αποβλήθηκαν. Επίσης συνελήφθησαν και αρκετοί γονείς με διάφορες κατηγορίες

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια μαθητές δίνουν εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σύμφωνα με αναφορές η αντιγραφή, αλλά και οι δωροδοκίες σε αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς από μέρους των γονιών προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα παιδιά τους την ώρα των εξετάσεων είναι πολύ διαδεδομένη.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Hindu reported, ο υπουργός Παιδείας Π.Κ. Σάχι, είπε πως η αντιμετώπιση του φαινομένου της αντιγραφής είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως είναι και υποχρέωση της κοινωνίας να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημοφιλή