Βαρουφάκης: Ήθελαν να μας επιστρέψουν στην 5η αναθεώρηση. Πετυχαίνουμε με αίμα το δικαίωμα να είμαστε οι ιδιοκτήτες των μεταρρυθμίσεων

Βαρουφάκης: Ήθελαν να μας επιστρέψουν στην 5η αναθεώρηση. Πετυχαίνουμε με αίμα το δικαίωμα να είμαστε οι ιδιοκτήτες των μεταρρυθμίσεων
Nick Paleologos / SOOC

Σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της κυβέρνησης να είναι εκείνη αυτή που συντάξει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η Ελλάδα και αποποιήθηκε τις όποιες ευθύνες της ελληνικής πλευράς για τις καθυστερήσεις.

«Αυτό που επιτύχαμε με τη Σύνοδο Κορυφής χθες, και επιτυγχάνουμε κάθε στιγμή με αίμα, είναι το δικαίωμα αυτής της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να είμαστε οι ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» ανέφερε στην ομιλία του.

Αναφορικά με την καθυστέρηση που υπήρξε από τις 20 Φεβρουαρίου και τη συμφωνία του Eurogroup δεν οφείλεται, όπως είπε, σε ολιγωρία από ελληνικής πλευράς, ή στη μη ικανοποίηση της πλευράς των εταίρων από τις ελληνικές προτάσεις, αλλά στο ότι κάποιοι ήθελαν να μας επιστρέψουν στην 5η αναθεώρηση. Σε κάποιους «ασκούμενους μάγους σε κάποιους θεσμούς σε χαμηλό επίπεδο» όπως είπε, «που πάρα πολύ θα ήθελαν να επανέλθουμε στην κατάσταση της παρελθούσης τρόικας, όπου εκείνοι θα νομοθετούν κι εμείς θα ακολουθούμε πιστά».

Παράλληλα τόνισε ότι «περιμένουμε ακόμα από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να μας πουν τι στοιχεία θέλουν». «Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Ελλάδα πολλές ημέρες και περιμένουμε ακόμα να μας πουν τι στοιχεία θέλουν. Δεν είναι ενδιαφέρον ότι δεν μας έχουν πει τι θέλουν; Η μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια έχει έναν και μόνο στόχο: Να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία που με αίμα πετύχαμε. Να έχει δικαίωμα λόγου το ελληνικό Κοινοβούλιο» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Διευκρίνισε επίσης ότι σύντομα θα νομοθετηθεί η διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, ο κ. Βαρουφάκης το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο αναγκαίο αν και όχι ικανό για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Αναφορικά με την κριτική που έχει δεχθεί, προκάλεσε τους συνομιλητές του να βρουν «μία δήλωση που να αποκλίνει από το εθνικό συμφέρον. Άλλο το πώς μεταφέρθηκε. Χλεύη και κακεντρέχεια από αυτούς που δεν θέλουν να βλέπουν μια κυβέρνηση που έχει άποψη για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το Μνημόνιο και τις κατηγορίες ότι ουσιαστικά και αυτή η κυβέρνηση γράφει ένα νέο Μνημόνιο τόνισε ότι «αν το μνημόνιο του '10 του '11, του '12 είχε γραφτεί εδώ στην Ελλάδα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα σήμερα», ενώ επεσήμανε ότι θα απαιτούν το δικαίωμα αυτού του κοινοβουλίου να αποφασίζει για τις μεταρρυθμίσεις.

Χαρείτε το 4%

Σε στιγμή κατά την οποία προέκυψε ένταση στην αίθουσα, απευθυνόμενος σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: «Χαρείτε το 4%, θα το έχετε για πολύ λίγο».

Παράλληλα, απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τον κατονομάζει, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στα τρία πλεονεκτήματα που είχε επικαλεστεί ο κος Βενιζέλος ως θετική παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης που χάνεται - δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα, τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα-, λέγοντας πως σε σχέση με την πρόβλεψη του 3%, εξήχθη πρωτογενές πλεόνασμα μόνον 0,6% («θετικό μεν, αλλά ο πρωταθλητισμός απεδείχθη άνθρακας»), πως το τραπεζικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο στο «συντριπτικό ποσοστό» των «κόκκινων» δανείων, η δε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιτεύχθηκε μονάχα λογιστικά, καθώς τόσο τα πραγματικά εισοδήματα όσο και οι μέσες τιμές παρουσίασαν πτώση.

Δημοφιλή