Στην τελική ευθεία για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων

Στην τελική ευθεία για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras and Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis smile during a Presidential vote in Athens, on Wednesday, Feb. 18, 2015. Greeceâs parliament has elected conservative law professor and veteran politician Prokopis Pavlopoulos as the countryâs next president, after he received support from the new left-wing government and main center-right opposition party.(AP Photo/Petros Giannakouris)
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras and Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis smile during a Presidential vote in Athens, on Wednesday, Feb. 18, 2015. Greeceâs parliament has elected conservative law professor and veteran politician Prokopis Pavlopoulos as the countryâs next president, after he received support from the new left-wing government and main center-right opposition party.(AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Με την κυβέρνηση να εισέρχεται στην τελική ευθεία για την υποβολή των προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να τηρεί καθησυχαστική στάση, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αναφέρει ότι αποπληρωμή της δανειακής βοήθειας μπορεί να γίνει μόνο με θετική αξιολόγηση του προγράμματος και επισημαίνει ότι δεν αναμένει από τον κ. Τσίπρα να της παραδώσει τη Δευτέρα τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις- καθώς η συνάντηση που θα έχουν είναι διμερής και έχει διαφορετικό αντικείμενο.

«Πρόκειται για διμερή επίσκεψη, όπως αυτές που έχει κάνει (ο κ. Τσίπρας) και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν είναι το μέρος όπου δίδονται οι οποιεσδήποτε λίστες με προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Αυτές πρέπει, όπως είπα, να δοθούν στους θεσμούς και όχι στην Γερμανία», τόνισε η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι κατά την συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η διμερής βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα και το κατά πόσο η συνεργασία θα συνεχιστεί και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

«Επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Eurogroup»

Όσον αφορά σε αυτά που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται παρά για επαναβεβαίωση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και παρέπεμψε στο κείμενο της 10.12.2014 (5η αξιολόγηση), όπου έχει καταγραφεί, όπως είπε, το τι έχει ήδη εκπληρωθεί και το ποιες υποχρεώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. «Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων με δική της ευθύνη, αλλά εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παραπέμπει στην τελευταία αξιολόγηση του β' Προγράμματος», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες στις 10.12.14 εμφανίζονταν ακόμη ως εκκρεμείς, να τις αντικαταστήσει, εφόσον έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. «Και αυτό πρέπει να το διαπιστώσουν οι θεσμοί και τότε να το προτείνουν στο Eurogroup. Σημαντικό είναι στο τέλος όλο αυτό να ‘βγαίνει' και οικονομικά», συνέχισε, για να τονίσει ότι μέρος της συμφωνίας της 20.2.2015 είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύεται - με κάποιο περιορισμό για το 2015 - να διασφαλίσει τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με την δήλωση του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012.

Καθησυχαστική η στάση της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, η στάση που φαίνεται να κρατά η κυβέρνηση στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, είναι καθησυχαστική, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας και ότι η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι αυτονόητη και να τονίζει ότι πέμπτη αξιολόγηση δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να έρθουν νέα υφεσιακά μέτρα. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» τους ισχυρισμούς ότι ο κατάλογος με τις πληροφορίες που θα ζητήσουν οι τεχνικές ομάδες των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη λεγόμενη «πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας».

Σημειώνεται ότι η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup για την εξέλιξη της χρηματοδότησης της Ελλάδας θα συγκληθεί στις 27 Μαρτίου, εάν μέχρι τότε η κυβέρνηση ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, όπως ανέφερε πηγή της Κομισιόν - που επεσήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα επανεξετάσουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων για να αποφασίσουν εάν θα αποδεσμεύσουν μέρος των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος που ανέρχονται στα 7,2 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να υποβάλει, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός στην επταμερή διάσκεψη, κατάλογο με λεπτομερείς και κοστολογημένες διαρθρωτικές μεταρρύθμισες άμεσης εφαρμογής.

Στο μεταξύ θετική εξέλιξη αποτελεί η ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί διάθεσης του ποσού των δύο δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την ανθρωπιστική κρίση. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέλουμε αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου και από τους υπουργούς Οικονομικών για να υιοθετηθούν τα κατάλληλα νομοθετικά κείμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από πλευράς του, λόγο για πρόοδο έκανε και ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, εκτιμώντας ότι «οι Έλληνες βρίσκονται και πάλι σε πορεία» και, υπό την προϋπόθεση της υποβολής σοβαρών μεταρρυθμίσεων, τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν πριν το τέλος του μήνα.

Στήριξη σε Βαρουφάκη

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην προσπάθειά του, τονίζοντας παράλληλα ότι ««δεν θα δεχτούμε να επιστρέψουμε στο τροϊκανό καθεστώς και της επέλασης στα υπουργεία. Οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες και οι πολιτικοί με τους πολιτικούς, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της κυβέρνησης όσον αφορά στο να είναι αυτή που θα συντάξει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, απορρίπτοντας παράλληλα τα περί ευθυνών της ελληνικής πλευράς για τις καθυστερήσεις. Όπως δήλωσε, η καθυστέρηση που υπήρξε από τις 20 Φεβρουαρίου και τη συμφωνία του Eurogroup οφείλεται στο ότι «κάποιοι ήθελαν να μας επιστρέψουν στην 5η αναθεώρηση».

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκη. Όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη κυβερνητικός παράγοντας, «θέλουμε να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατόν για να δώσουμε τα στοιχεία», επισημαίνοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας».

Δημοφιλή