Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας: Πώς ένα άλογο μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή και το σώμα

Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας: Πώς ένα άλογο μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή και το σώμα
ΣΘΙΕ

Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση, φέρεται να είχε πει ο Ιπποκράτης. Στην Ελλάδα, από το 1992 λειτουργεί στο Γουδί ο Σύνδεσμος θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ) και 23 χρόνια μετά λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, ενώ συντηρείται από δωρεές και μπαζάρ που οργανώνει. Η HuffPost Greece συνάντησε την πρόεδρο, Δήμητρα Καρουζάκη, η οποία μας μίλησε για τα οφέλη της ιππασίας στην υγεία και την ψυχολογία του ατόμου.

Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας;

Ξεκίνησε ερασιτεχνικά το 1983 και το 1992 συστάθηκε στη μορφή που έχει σήμερα, δηλαδή ως μη κερδοσκοπικό σωματείο. Φτιάξαμε αυτό το κέντρο που στεγαζόμαστε αυτή τη στιγμή όταν το 2004 μας παραχώρησε ο στρατός τον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα, με ένα πάρα πολύ μικρό αντίτιμο και μας έφτιαξαν και τις εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, με χορηγίες και με δουλειά από τους εθελοντές δημιουργήσαμε τον σύνδεσμο στη σημερινή του μορφή. Μία πολύ καλή εγκατάσταση, για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι και το μόνο που της λείπει είναι ένας σκεπαστός χώρος, που προσπαθούμε πολλά χρόνια να τον φτιάξουμε. Ο λόγος που το χρειαζόμαστε είναι για να μην χάνονται μαθήματα από τον ήλιο και τη βροχή και επειδή η ιπποθεραπεία είναι καλύτερο να γίνεται σε κλειστό χώρο. Αυτό περιμένουμε για να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις και να είμαστε ένα απόλυτα ολοκληρωμένο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας.

Τι είναι η θεραπευτική ιππασία;

Η θεραπευτική ιππασία χρησιμοποιεί το άλογο και το περιβάλλον του με σκοπό να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση και να τα βοηθήσει να ενσωματωθούν στην κοινωνία, να τα κοινωνικοποιήσει και να καλυτερεύσουν την προσωπική τους ζωή.

Με ποιον τρόπο συμβάλλει το άλογο σε αυτά που αναφέρατε παραπάνω;

Αρχικά, είναι το περιβάλλον του αλόγου, ένα ζώο που δεν ζητάει ανταπόδοση. Επιπλέον, η κίνηση του αλόγου είναι τρισδιάστατη και μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα, την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους. Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού του ατόμου, ενώ παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους. Πέρα από τον τρόπο που το περπάτημα του αλόγου βοηθά την υγεία του ιππέα, υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας. Ένα άτομο που είναι σε αναπηρικό καρότσι ή περπατάει με τη βοήθεια στηρίγματος και δεν έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων, ανεβαίνει σε ένα τόσο μεγάλο ζώο και νιώθει ότι κάνει κάτι σημαντικό και είναι σημαντικό γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο το να κάνει κάποιος ιππασία. Μέσα από δραστηριότητες όπως είναι το καθάρισμα ή το σέλωμα του αλόγου, το άτομο καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα και οργάνωση, κάτι που βοηθά σε περιπτώσεις νοητικής στέρησης ή αυτισμού. Γενικά, το άτομο αποκτά δεξιότητες τόσο κοινωνικές, όσο και χρηστικές. Επίσης συναναστρέφεται με έναν ζωντανό οργανισμό που μυρίζει, αντιδρά και έχει και αυτό τον δικό του χαρακτήρα.

Οι γονείς πώς ανταποκρίνονται στην θεραπευτική ιππασία;

Στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί, αλλά τώρα έχουν καταλάβει ότι η θεραπευτική ιππασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποκατάστασης. Φυσικά υπάρχουν και αντενδείξεις. Δεν μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε να ιππεύσει.

Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν θεραπευτική ιππασία;

Προκειμένου να έρθει κάποιος και να ιππεύσει πρέπει αν έχουμε τη γνωμάτευση του γιατρού, ορθοπεδικού και καρδιολόγου, και του φυσικοθεραπευτή που επιτρέπει στο άτομο να ανέβει στο άλογο και να ασκηθεί. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε εάν κάποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Στη συνέχεια, ο κάθε θεραπευτής θέτει τους στόχους για τον κάθε ιππέα.

Σε τι ηλικίες απευθύνεται;

Είναι πραγματικά για όλες τις ηλικίες. Φανταστείτε, έχουμε άτομα από 2 μέχρι 70 ετών. Φέτος έχουμε κάθε εβδομάδα 140 άτομα.

Πώς χρηματοδοτείται ο Σύνδεσμος;

Δεν έχουμε κρατική επιχορήγηση. Όλα τα έσοδά μας είναι δωρεές είτε από εταιρείες, είτε από τους γονείς, είτε από ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στο έργο μας. Επίσης κάνουμε και διάφορα παζάρια για να καλύπτουμε τα έξοδά μας.

Τα άλογα που χρησιμοποιείτε έχουν λάβει κάποια ειδική εκπαίδευση; Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος;

Τα άλογα είναι ειδικά εκπαιδευμένα, αλλά δεν σταματάμε εκεί. Φροντίζουμε ώστε να βρίσκονται συνέχεια σε καλή φυσική κατάσταση και να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ατυχήματος, υπάρχει ένα ρίσκο, όπως σε κάθε αθλητική δραστηριότητα, άλλωστε, αλλά ο ΣΘΙΕ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των ιππέων και μέχρι σήμερα δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Πόσα άτομα στελεχώνουν το σύνδεσμο;

Έχουμε 7 άτομα μόνιμο προσωπικό και τους εθελοντές μας που η συμμετοχή τους είναι πολύτιμη και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τα προγράμματά μας.

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος εθελοντής;

Εθελοντής μπορεί να γίνει ο καθένας, ακόμα κι αν δεν γνωρίζει ιππασία ή να έχει εμπειρία από άτομα με ειδικές ανάγκες. Εμείς, βέβαια, του εκπαιδεύουμε ώστε να γίνουν οδηγοί αλόγου και από δική τους πλευρά χρειάζεται μόνο να έχουν συνέπεια, ενθουσιασμό, διάθεση για συνεργασία και αγάπη για τον άνθρωπο και τα ζώα.