Deli in a box: Οι δύο φίλες που μετέτρεψαν την αγάπη τους για την ελληνική γαστρονομία σε επιχείρηση

Deli in a box: Οι δύο φίλες που μετέτρεψαν την αγάπη τους για την ελληνική γαστρονομία σε επιχείρηση
Deli in a box

Από την κουζίνα των μανάδων τους, όπου ανακατευόταν με τις κατσαρόλες και τις κουτάλες, μέχρι και τη συγκατοίκηση, όπου τάιζαν πάντα με χαρά όλους τους φίλους τους, η αγάπη για τη μαγειρική και το καλό φαγητό ένωσε την Έφη και την Αθήνα. Αποφάσισαν λοιπόν να μην αφήσουν αυτή την αγάπη να πάει χαμένη, και έτσι δημιούργησαν το 2014 το «Deli in a Box», ένα e-shop όπου ... όλα τα καλά και νόστιμα ελληνικά προϊόντα χωράνε. Οι δύο κοπέλες κάνουν πράξη το «πρώτα δοκιμάζουμε και μετά προτείνουμε» και το αποδεικνύουν με τις λαχταριστές συνταγές που ανεβάζουν στο site τους. Επιλέγοντας συνειδητά επιχειρήσεις και οικοτεχνίες με μικρές παραγωγές και αγνές πρώτες ύλες από την ελληνική γη, οι δύο κοπέλες έχουν δημιουργήσει ένα e-shop ... «του κουτιού!»

Η Έφη και η Αθήνα μίλησαν στη HuffPost Greece για το πώς μετέτρεψαν το πάθος τους σε επιχείρηση, για τα προϊόντα που τους έχουν ενθουσιάσει, αλλά για το πώς το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Πότε και πώς προέκυψε το Deli in a Box;

Το www.deliinabox.gr είναι «στον αέρα» από τον Απρίλιο του 2014. Η ιδέα του να καταπιαστούμε με το παραδοσιακό τρόφιμο υπήρχε στο μυαλό μας από παλιά. Μόλις αποφασίσαμε να το κάνουμε πραγματικότητα, θεωρήσαμε πως η επαφή με τον καταναλωτή πρέπει να γίνει μέσω του e-shop. Ήδη, σαν προσωπικοί χρήστες, γνωρίζαμε ότι οι αγορές μέσω internet στην Ελλάδα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και θέλαμε με αυτό τον τρόπο να μπούμε από νωρίς στο «παιχνίδι» του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το Deli in a Box;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η εύκολη πρόσβαση του καταναλωτή σε προϊόντα που παράγονται σε μικρές ποσότητες, με τους πατροπαράδοτους τρόπους. Μέσα από τις σελίδες του e-shop, μπορεί κανείς να περιηγηθεί στα τρόφιμα, στις ιστορίες των παραγωγών, στις περιοχές προέλευσης και να γεμίσει τα ντουλάπια της κουζίνας του από όπου και να βρίσκεται.

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθήσατε για να γίνει πραγματικότητα; Ήταν εύκολο να το «στήσετε»;

Kάθε καινούργια προσπάθεια έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες που περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη γραφειοκρατία, τις οποίες -ευτυχώς- καταφέραμε να ξεπεράσουμε. Όταν η ιδέα ωρίμασε και ήμασταν έτοιμες να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό του e-shop, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε άμεσα, διότι όπως και οι περισσότεροι της γενιάς μας δεν είχαμε τους πόρους να το στήσουμε μόνες μας.

Επιπλέον, υπήρξαμε τυχερές, μια και οι περισσότεροι συνεργάτες μας προέρχονται από το κοινωνικό μας περιβάλλον, γεγονός που μας βοήθησε στη δημιουργία του e-shop γρήγορα, αφού με κάποιους από αυτούς γνωριζόμαστε χρόνια και κατάλαβαν αμέσως τι θέλουμε. Εμείς, με τη σειρά μας, εμπιστευτήκαμε τη τεχνογνωσία τους, προκειμένου να το κάνουμε πράξη.

Πώς επιλέγετε τα προϊόντα που θα βάλετε στο site σας;

Η πρώτη επαφή με παραγωγούς έγινε μέσα από εκθέσεις τροφίμων. Στη συνέχεια, αναζητήσαμε στο διαδίκτυο προϊόντα που θέλαμε να προβάλουμε και εστιάσαμε στις περιοχές που τα παράγουν. Επισκεφτήκαμε αρκετούς από τους παραγωγούς, για να γνωριστούμε από κοντά, να δοκιμάσουμε τα τρόφιμα και να καταλήξουμε ποια θα επιλέξουμε. Οι περισσότεροι παραγωγοί μάς εμπιστεύτηκαν και ενθουσιάστηκαν που τα προϊόντα τους θα είναι διαθέσιμα online, προκειμένου να τα γνωρίσει περισσότερος κόσμος. Μετά το πέρασμα των πρώτων μηνών, πολλές συνεργασίες έχουν προκύψει ύστερα από προσέγγιση των ίδιων των παραγωγών, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι ανακαλύπτουμε έτσι αγαθά που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε. Το πιο ενδιαφέρον στο αντικείμενο είναι αυτή η επαφή με τους παραγωγούς και η συνεχής δοκιμή παραδοσιακών, αλλά και νέων γεύσεων από όλα τα μέρη στης Ελλάδας.

Η πιο πρόσφατη συνεργασία μας με τη Wise Greece, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, που χαρίζει τρόφιμα σε άστεγους και παιδιά που έχουν ανάγκη, μας χαροποίησε ιδιαίτερα, διότι μπορέσαμε να συνδυάσουμε τη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη με την προώθηση μοναδικών ελληνικών προϊόντων.

Ποια είναι η σχέση σας με το φαγητό; Αγαπούσατε από πάντα τη μαγειρική;

Αγαπάμε οτιδήποτε έχει σχέση με φαγητό από όλες τις κουζίνες του κόσμου, μας έχει κερδίσει όμως η ελληνική. Από μικρές, πάντα ανακατευόμασταν στην προετοιμασία του φαγητού, κοιτάζοντας τις γιαγιάδες και τις μανάδες μας να μαγειρεύουν ελληνικές παραδοσιακές συνταγές. Το ενδιαφέρον μας αναζωπυρώθηκε με τη συγκατοίκησή μας στο τέλος της φοιτητικής μας ζωής, όπου οι καινούργιες συνταγές ήταν καθημερινό φαινόμενο, με «πειραματόζωα», βέβαια, τους καλούς μας φίλους! Σε όλο αυτό βοήθησε το γεγονός ότι μέναμε στο Παγκράτι, όπου συνέχεια δοκιμάζαμε γεύσεις από τα αμέτρητα μπακάλικα του κέντρου της Αθήνας.

Τι είναι το διαφορετικό που προσφέρετε εσείς με το Deli in a Box;

Ο χρόνος όλων μας είναι περιορισμένος και το Deli in a Βox σού παρέχει τη δυνατότητα να παραλάβεις, όπου κι αν βρίσκεσαι, προϊόντα που δεν υπάρχουν στα ράφια των super-market, είτε για το καθημερινό σου γεύμα είτε για ένα ξεχωριστό τραπέζι, ακόμα και ως δώρο για κάποιο φίλο. Τα περισσότερα από τα προϊόντα παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που έχουν ως βάση την ποιότητα των πρώτων υλών και τη διατήρηση των παραδοσιακών τρόπων παρασκευής.

Στο site έχετε και συνταγές! Τις έχετε δοκιμάσει;

Τις συνταγές που έχουμε στο e-shop τις έχουμε δοκιμάσει πρώτα εμείς στις κουζίνες των σπιτιών μας, για το καθημερινό μας τραπέζι. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούμε να τις κάνουμε προσιτές για όλους και για αυτόν το λόγο δεν έχουμε προχωρήσει σε επαγγελματικό στήσιμο και φωτογράφιση και προτιμούμε την απλή εκτέλεση, με υλικά που μπορούν να προμηθευτούν μέσα από το deliinabox.gr. Με τον καιρό τις εμπλουτίζουμε, προσπαθώντας να καλύψουμε όλα τα γούστα.

Οι Έλληνες αρχίζουν σιγά-σιγά να εκτιμούν τα ελληνικά προϊόντα, έχουν γίνει μάλιστα και μόδα. Πού οφείλεται αυτό πιστεύετε;

Όντως, η στροφή του Έλληνα στα παραδοσιακά προϊόντα είναι κάτι που μας εκπλήσσει ευχάριστα. Όπως σε διάφορους τομείς, έτσι και στο φαγητό δημιουργούνται τάσεις. Μέσα από αυτές ελπίζουμε να μάθουμε να τρώμε και να μαγειρεύουμε με ποιοτικά προϊόντα που δεν προέρχονται από μαζικές παραγωγές, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον Έλληνα παραγωγό και επιχειρηματία.

Σε όλο αυτό έχει συμβάλλει και το γεγονός ότι πλέον τα ελληνικά προϊόντα συσκευάζονται σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές (π.χ. υγειονομικές), κάτι που κάνει πιο εύκολη τη διακίνηση και την μεταπώλησή τους.

Πείτε μου ένα προϊόν –ή και περισσότερα– που ανακαλύψατε πρόσφατα και σας έχει ενθουσιάσει.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε ενθουσιαστεί όχι με ένα, αλλά με δύο καινούργια προϊόντα: το φυστικοβούτυρο από τις Σέρρες, με 100% φιστίκι, και την γλυκόξινη σάλτσα με φρέσκα σύκα τσαπέλα από τη Μεσσηνία. Σας αναφέρουμε δύο ενδεικτικά, αλλά όλα τα προϊόντα είναι πεντανόστιμα!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε, όσο εξελίσσεται το e-shop, είναι να εμπλουτίζουμε συνεχώς την ποικιλία των τροφίμων και εν συνεχεία να τα προωθήσουμε και στο εξωτερικό, μια και προς το παρόν κινούμαστε περισσότερο στην ελληνική αγορά. Πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς, επίσης, είναι να απλοποιούμε διαρκώς την εμπειρία χρήσης του ηλεκτρονικού μας καταστήματος, με στόχο να προσεγγίσουμε όλο και περισσότερους καταναλωτές.