Δεν τίθεται ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε νέου δανείου δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας

Δεν τίθεται ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε νέου δανείου δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας
Sooc

«Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη» δηλώνει πρωθυπουργός, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων που «αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».Σημειώνει πως ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και τονίζει πως έχουν ξεκινήσει έρευνες σε λίστες των μεγαλοκαταθετών, σε ύποπτες συμβάσεις ενώ αποτελεί προτεραιότητα το επόμενο διάστημα, η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Δεν θα γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν θα ληφθούν υφεσιακά μέτρα

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη «Real news» διαβεβαιώνει: «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση. Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά».

Εκτιμά ότι «το πρόβλημα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις» που θα προτείνει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι δεν συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο. Παράλληλα αφήνει αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012».

Αλέξης Τσίπρας: «η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου».

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει ρίξει νερό στο κρασί της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως θα διατηρηθεί η συμμετοχή του δημοσίου.

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Πλήρης κάλυψη σε Κατρούγκαλο, Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου και Καμμένο

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του παρέχει πλήρη κάλυψη στους Υπουργούς και την πρόεδρο της Βουλής που δέχθηκαν κριτική τις περασμένες εβδομάδες, αλλά και στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Για τον Γιώργο Κατρούγκαλο δηλώνει πως ο υπουργός έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις και πως το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων. Υπερασπίζεται τον Γ. Βαρουφάκη, επισημαίνοντας ότι είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση, αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση. Φυσικά, υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του μνημονίου. Όμως τέτοιο σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση».

Τέλος δηλώνει ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην προσπάθειά της «να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας» ενώ τονίζει πως εκτελεί τα καθήκοντά της «με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση».

«Με τον Καμμένο έχουμε εξαιρετική συνεργασία, σενάρια εαρινής νυχτός τα περί οικουμενικής κυβέρνησης»

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει εξαιρετική τη συνεργασία με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, «παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές» και απορρίπτει τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, ώς όνειρα εαρινής νυχτός.

Αλέξης Τσίπρας: «Καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο Μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε».

Απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε αυτήν τη φάση ενώ δηλώνει πως εάν ο κ. Σαμαράς του ζητήσει συνάντηση θα τον δει για να τον ενημερώσει. Αναφέρει ότι δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα τάση προσωπικών στρατηγικών από στελέχη αλλά σημειώνει πως «αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».

Δημοφιλή