Κυνηγώντας φαντάσματα με...κινητά. Ο άνθρωπος που φτιάχνει apps για «Ghostbusters»

Κυνηγώντας φαντάσματα με...κινητά. Ο άνθρωπος που φτιάχνει apps για «Ghostbusters»
itunes

Όταν μιλάει κανείς για «κυνήγι φαντασμάτων», σκέφτεται είτε ιστορίες τρόμου, είτε τους Ghostbusters, είτε κάποιου είδους «περίεργες» δραστηριότητες – ωστόσο σχεδόν σίγουρα δεν σκέφτεται εφαρμογές για φορητές συσκευές και υψηλή τεχνολογία (εκτός εάν μιλάμε για τα όπλα και τις «παγίδες» με τις οποίες έπιαναν τα φαντάσματα οι Ghostbusters).

Αυτό βεβαίως δεν φαίνεται να αποθάρρυνε τον 38χρονο Ντάνιελ Ρομπέρζ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του Narratively και έχει το «γραφείο» του σε σκηνή, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν Wi-Fi στα Autumn Hills στο Γουΐρ του Νιου Χαμσάιρ. Ωστόσο, ακόμα και αν ζει στα δάση, είναι επιχειρηματίας του χώρου της τεχνολογίας: η επιχείρησή του, Big Beard Audio, πρόσφατα λάνσαρε την πρώτη του εφαρμογή για φορητές συσκευές, το SV1 SpiritVox, το οποίο πωλείται για 2,75 δολάρια στο Google Play.

Ο ίδιος – ο οποίος ανεβάζει μηνύματα στο Twitter, ζητώντας δωρεές, ως άστεγος- έχασε τη δουλειά και το εισόδημά του (τεχνικός συναυλιών) όταν έπαθε ζημιά το γόνατό του. Ως εκ τούτου, έστρεψε την τεχνογνωσία του σε άλλο ένα μεγάλο του πάθος: το μεταφυσικό. Νεότερος είχε ασχοληθεί με το αντικείμενο, (μελέτη σατανισμού, τραπεζάκια Ouija, βιβλία του Άλιστερ Κρόουλι κ.α). Αν και δεν ξέρει με τι αλληλεπιδρούσε, λέει ότι είδε πράγματα που δεν μπορούσε να εξηγήσει.

Ψάχνοντας πράγματα στο Ίντερνετ αφού τραυματίστηκε, έπεσε σε μια εφαρμογή ονόματι Caustic, που πρόσφερε μια phone-based σουΐτα παραγωγής, έμαθε μόνος του να γράφει κώδικα για Android. Έφτιαξε μερικά expansion packs για το Caustic και μετά άρχισε να δουλεύει πάνω στο δικό του πρόγραμμα: ψάχνοντας το Android store για μια εφαρμογή μεταφυσικών ερευνών δεν βρήκε κάτι «αξιόπιστο», οπότε και είδε την ευκαιρία να φτιάξει μια εφαρμογή που θα μετατρέπει το smartphone ή το tablet του χρήστη σε όργανο ερευνών πάνω στο μεταφυσικό, αντλώντας έμπνευση από την απήχηση σειρών όπως το Paranormal State, το Ghost Hunter κ.α. Ο ίδιος ήταν πάντα φαν των «ghost boxes», δηλαδή ραδιοπομπών που σαρώνουν τις συχνότητες ΑΜ. Τα ghost boxes εντάσσονται σε μια υποκατηγορία ονόματι έρευνα EVP (electronic voice phenomenon), που έχει να κάνει με την ανάλυση καταγεγραμμένων ήχων οι οποίοι μπορούν να «ερμηνευτούν» ως «φωνές πνευμάτων». Το πρώτο ghost box δημιουργήθηκε το 2002. Πολλά χρόνια μετά, ο Ρομπέρζ ανακάλυψε ότι κανείς δεν είχε ψηφιοποιήσει αυτή την τεχνολογία. Το SV-1 SpiritVox είναι μια απλή ιδέα στην ουσία της: μία εφαρμογή που παράγει τυχαίο «λευκό θόρυβο» μέσα από το σύστημα ήχου του Android, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση «σχετικής» δραστηριότητας.

Aνεξαρτήτως του τι μπορεί να «βλέπει» κανείς στην περίπτωση του Ρομπέρζ (έναν «πιστό», έναν τσαρλατάνο ή έναν σοβαρό ερευνητή), δεν αναιρείται το γεγονός ότι ο Ρομπέρζ εδώ και δυόμισι χρόνια ζει με εισόδημα από λογισμικό για έρευνες πάνω στο μεταφυσικό. Ό,τι και να δείχνει αυτό, σίγουρα αποτελεί απόδειξη ότι η τεχνολογία τελικά επηρεάζει τα πάντα- ακόμα και τομείς που δεν θα περίμενε κανείς, όπως το κυνήγι φαντασμάτων.

Δημοφιλή