Το δίλημμα Τσίπρα προς αντιπολίτευση: Είστε μαζί μας για το τέλος της λιτότητας ή με τους εμπνευστές των Μνημονίων;

Το δίλημμα Τσίπρα προς αντιπολίτευση: Είστε μαζί μας για το τέλος της λιτότητας ή με τους εμπνευστές των Μνημονίων;

Ένα δίλημμα έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλώντας στη Βουλή. Εάν έχουν σκοπό να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης στη μάχη κατά της λιτότητας ή εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου.

«Απευθύνω το ερώτημα στα κόμματα. Θα στηρίξετε αυτή τη διαπραγματευτική πολιτική για να μπει τέλος στη λιτότητα ή θα λειτουργείτε ως φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα», τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή. «Η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια. Ή το ένα ισχύει ή το άλλο», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποστηρίζει τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση.

Σφοδρή κριτική στον Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν έκανε μεταρρυθμίσεις, δεν ότι δεν διαπραγματεύτηκε αλλά και ότι άφησε μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην επόμενη κυβέρνηση, κάτι που για τον πρωθυπουργό «δεν έγινε τυχαία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για πλεόνασμα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόλις 592 δισ. ευρώ, «δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ λιγότερα από ότι διαφήμιζαν προεκλογικά» όπως είπε. «Τα δημόσια ταμεία δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης μίλησε για ανικανότητα, αναφερόμενος στον νόμο για τις 100 δόσεις που που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο οποίος απέδωσε στα Ταμεία του κράτους μόνο 70 εκατ. ευρώ σε 5 μήνες, ενώ όπως είπε η σημερινή κυβέρνηση μέσα σε μία εβδομάδα συγκέντρωσε ήδη 100 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση που έφερε.

Μιλώντας για τα προβλήματα με τη ρευστότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάποιοι είχαν φροντίσει να συμβεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση».

«Ποια μεταρρύθμιση έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στη χωρά;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. «Εκτός αν μεταρρυθμίσεις είναι οι απολύσεις, οι περικοπές, το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας», πρόσθεσε.

Καμία από αυτές δεν ήταν μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «Αλήθεια όμως, γιατί δεν κάνατε το ίδιο με τις άδειες ραδιοτηλεοπτικών μέσων που ήταν μνημονιακή υποχρέωση, κ. Σαμαρά;».

«Την ξεχάσατε την υποχρέωση και εσείς και η τρόικα», πρόσθεσε.

Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρία δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, είπε ο πρωθυπουργός, λέξεις όπως αξιοπρέπεια αλλά και Siemens ακόμη και μέσα στο Βερολίνο. «Αλήθεια έπρεπε να τα πω αυτά κύριε Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ ή έπρεπε να πω ουδείς αναμάρτητος», απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επίσης δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σύμφωνα με τα οποία παραιτήθηκαν υπάλληλοι του δημοσίου επειδή δεν τους επέτρεψαν να ελέγξουν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το όνομα του οποίου εμφανίζεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στη «λίστα Λαγκάρντ». Σημειώνεται ότι τα ιταλικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τον Σταύρο Παπασταύρου.

Όχι σε άνευ όρων συνθηκολόγηση

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε και πρόσθεσε πως η λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους εταίρους θα αλλάξει τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες που δεν κρύβονται πια: «Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους. Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η κοινωνία».

Μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει καταθέσει στους εταίρους λίστα πραγματικών μεταρρυθμίσεων όπως μέτρα καταπολέμησης λαθρεμπορίου, εναρμόνιση ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εντατικοποίηση ελέγχων σε εμβάσματα τραπεζών, καταπολέμηση μαύρης εργασίας, φόρος για τηλεοπτικές διαφημίσεις και άλλα.

Δευτερολογία Τσίπρα

Απαντήσεις κυρίως στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, εξαπολύοντας ακόμη μια φορά σφοδρή επίθεση. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρο. «Σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον κ. Παπασταύρου. Και βεβαίως σας τιμά να τον υπερασπίζεστε. Συνεργάτης σας είναι. Αλλά δεν σας τιμά να του δίνετε ασυλία στους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Και είπατε μακάρι να είχαμε 10 ακόμη Παπασταύρου. Δεν έχουμε 10 Παπασταύρου, κύριε Σαμαρά. Έχουμε 2.062 της λίστας Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς έναν» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Άσκησε κριτική στον κ. Σαμαρά επίσης γιατί δεν αναφέρθηκε στο θέμα των αδειοδοτήσεων των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών. «Χαίρομαι που ο κ. Θεοδωράκης συμφωνεί για τις συχνότητες. Εσείς κ. Σαμαρά ούτε τα τέλη από τα κανάλια δεν ζητήσατε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας επίσης: «H μόνη σας δύναμη,κ. Σαμαρά, ήταν η στήριξη των ΜΜΕ. Εμείς προτιμάμε τη στήριξη του ελληνικού λαού».

Κατέκρινε παράλληλα τον κ. Σαμαρά ότι δεν έθεσε ποτέ, ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά μόνο για success story.

«Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας για να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές», κάλεσε ο πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά τα κόμματα.

Απαντώντας δε στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει στη Βουλή την παράταση του δανειακής σύμβασης, ο Αλέξης Τσίπρας ότι τόνισε ότι δεν έχει υπογραφή καμία νέα δανειακή σύμβασή και κανένα Μνημόνιο, διαβεβαιώνοντας ότι όταν φτάσουμε σε μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία, τότε η νέα συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η νέα συμφωνία.

Δημοφιλή