«Σκληρή» ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων για τις προωθούμενες με νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφυλακίσεις

«Σκληρή» ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων για τις προωθούμενες με νομοσχέδιο αποφυλακίσεις
eurokinissi

Κόντρα μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ξέσπασε εξαιτίας του σχεδίου νόμου που προωθείται, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αποφυλάκιση σημαντικού αριθμού κρατουμένων- κατά κύριο λόγο ανηλίκων και ασθενών.

Το ΔΣ της Ένωσης εξέδωσε μια «σκληρή» ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που εξαντλούνται στην επιθυμία "αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης" και, μάλιστα, μέσω "εκτάκτων μέτρων", εγγράφονται στη χορεία των ευκαιριακών, αποσπασματικών και ξένων -τελικά- με το ποινικό δόγμα ρυθμίσεων, στις οποίες η Πολιτεία διά των ετών επιδεικνύει ιδιαίτερη προτίμηση».

Από την πλευρά του ο Υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος απαντά πως «σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και υπό το βάρος των ευθυνών από την υπερφόρτωση των φυλακών και των συνεχών και δαπανηρών καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο νομοθέτης καλείται να βρει, εδώ και τώρα, λύσεις, έστω και προσωρινές» και προσθέτει: «Η αποφόρτιση του σωφρονιστικού συστήματος μέσω λελογισμένων, διαβαθμισμένων και με κριτήρια αποφυλακίσεων ανταποκρίνεται ακριβώς σ' αυτή την ανάγκη και οι κώδικες που θα ακολουθήσουν θα θέσουν σε πλήρως ορθολογική βάση τα πράγματα». Κάνει μάλιστα λόγο για «τιμωρητικές λογικές οι οποίες απηχούν ξεπερασμένες και τελικά αδιέξοδες αντιλήψεις που δεν αρμόζουν σ' ένα κράτος ανθρωπισμού».

Σημειώνουν δε πως «ο υπερπληθυσμός των καταστημάτων κράτησης αποτελεί, προφανώς, μείζον πρόβλημα, τούτο όμως δεν μπορεί να επιλύεται με την αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής και, συνακόλουθα, με τη γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας». Καλεί δε τον νομοθέτη «να αναλογιστεί, εν προκειμένω, εάν η αιτία της συμφόρησης των καταστημάτων κράτησης οφείλεται, σε αξιόλογο βαθμό, στην καταχρηστική πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων και ειδικών ποινικών διαδικασιών εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, για την εξυπηρέτηση, συχνά, σκοπών άσχετων με την ποινική παράβαση καθαυτή, ώστε η όποια ρεαλιστική πολιτική αντιμετώπισής της, θα έπρεπε, προ παντός, να περιλάβει τη χρηστή, συνεπή, συστηματικά οργανωμένη και δογματικά ανθεκτική ποινική νομοθέτηση».

Η θέση της Ένωσης Εισαγγελέων

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση τονίζει: «Παρά τον ανθρωπισμό που διαπνέει μείζον μέρος των προς ψήφιση διατάξεων, όσον αφορά στην απόλυση καταδίκων ασθενών (από ορισμένες νόσους) ή αναπήρων (ορισμένων ποσοστών), είναι αμφίβολο εάν ένας τέτοιος «à la carte» ανθρωπισμός μπορεί να αποτελέσει επιστημονικά αποδεκτό κριτήριο επιεικούς μεταχείρισης κατηγοριών καταδίκων» ενώ στην ανακοίνωση παρατίθεται μια σειρά επιχειρημάτων.

Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στους όρους και τις προϋποθέσεις των ανηλίκων κρατουμένων, η Ένωση Εισαγγελέων υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι προωθούνται ρυθμίσεις σχετικά με τους ανήλικους παραβάτες, αποβλέπουσες στην άμβλυνση των συνεπειών της ποινικής μεταχείρισής τους και στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους, ωστόσο «παραβλέπεται ο υπαρκτός κίνδυνος της εκμετάλλευσης αυτής ακριβώς της (αδικαιολόγητα επιεικούς, ιδίως για τα κακουργήματα που επισύρουν βαρείες ποινές πλην της ισόβιας κράτησης) μεταχείρισης, από έναν κύκλο ατόμων που έχει διαπιστωθεί ότι ενεργούν οργανωμένα, είτε χρησιμοποιώντας ανηλίκους, είτε εμφανιζόμενοι αυτοί ως ανήλικοι -όντες αλλοδαποί ενήλικοι- διαπράττοντες μείζονος κοινωνικής απαξίας αδικήματα».

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς, «ορισμένες από τις προωθούμενες διατάξεις παρίστανται να διευκολύνουν μία τέτοια αμιγώς εγκληματική και σχεδιασμένη δράση» ενώ «οι γενικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου παραπέμπουν, μάλλον, σε πρόθεση συλλήβδην "αμνήστευσης" και όχι εξατομικευμένης εξέτασης της παραβατικής συμπεριφοράς (διαπιστωμένων και μη) ανηλίκων».

Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και υπό το βάρος των ευθυνών από την υπερφόρτωση των φυλακών και των συνεχών και δαπανηρών καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο νομοθέτης καλείται να βρει, εδώ και τώρα, λύσεις, έστω και προσωρινές» και προσθέτει: «Η αποφόρτιση του σωφρονιστικού συστήματος μέσω λελογισμένων, διαβαθμισμένων και με κριτήρια αποφυλακίσεων ανταποκρίνεται ακριβώς σ' αυτή την ανάγκη και οι κώδικες που θα ακολουθήσουν θα θέσουν σε πλήρως ορθολογική βάση τα πράγματα».

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογραμμίζει: «Οι ασθενείς και τα άτομα με βαριές αναπηρίες βιώνουν τη φυλακή ως διπλό δεινό. Συνεπώς, η διευκόλυνση, και πάλι με όρους, της απόλυσής τους ανταποκρίνεται σ' ένα δίκαιο ισοζύγιο της ποινής που προβλέπεται και της ποινής που πραγματικά εκτίεται. Η αναφορά σε "'à la cart' ανθρωπισμό" είναι άτοπη και αστήρικτη».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει στη δήλωσή του: «Ο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις δεν αφαιρεί από τον νομοθέτη την αρμοδιότητα να επιλέγει το μέτρο και τον τρόπο έκτισης της εκάστοτε ποινής. Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, για παράδειγμα, ακριβώς επαναφέρει την αντιστοιχία της ποινής που επιβλήθηκε μ' αυτήν που εκτίεται, ενώ ο τρόπος επιβολής των ποινικών κυρώσεων ή των προσωρινών κρατήσεων, μαζί με την υπερποινικοποίηση, αποτελούν εξίσου γενικούς παράγοντες που οδηγούν στην υπερφόρτωση του σωφρονιστικού συστήματος».

Μονόπλευρα, συνεχίζει ο κ. Παρασκευόπουλος, «τιμωρητικές λογικές απηχούν ξεπερασμένες και τελικά αδιέξοδες αντιλήψεις που δεν αρμόζουν σ' ένα κράτος ανθρωπισμού. Η απομάκρυνση απ' αυτές δεν μπορεί να θεωρείται ασέβεια προς τους νόμους»».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει: «Η νομική αλλά και πολιτική διαφωνία, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου, είναι σεβαστές. Σ' ένα τέτοιο διάλογο προσβλέπουμε με τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης σέβεται το ρόλο και εκτιμά τις θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, για το τρέχον νομοσχέδιό του, δεν εισφέρει προτάσεις».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή