Μήπως ο σκύλος σας, σας γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον;

Μήπως ο σκύλος σας, σας γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον;
Shutterstock / Nina Buday

Δεν είναι καθόλου τυχαίο όταν λέει κάποιος ότι ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, αφού τόσο οι έρευνες, όσο και οι προσωπικές εμπειρίες όσων έχουν κατοικίδια μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Συγκεκριμένα, μία έρευνα διαπίστωσε ότι τα σκυλιά μπορούν να «διαβάζουν» πως νιώθουμε και να συμπεριφέρονται ανάλογα. Αν δεν είναι αυτό ένστικτο, τότε τι είναι;

Οι σκύλοι δεν σταματούν, όμως, εκεί το έργο τους. Ακολουθούν 9 τρόποι που αποδεικνύουν ότι οι τριχωτοί μας φίλοι μας προσαρμόζονται ακόμα και στην πιο πολύπλοκη προσωπικότητα του ιδιοκτήτη τους και μας κάνουν πιο χαρούμενους και υγιείς.

Μειώνουν το άγχος

Το στρες και οι αγκαλιές με τον σκύλο σας δεν πάνε μαζί. Έρευνες έχουν δείξει ότι είμαστε αυτομάτως πιο χαρούμενοι, όταν ο Τζακ είναι κοντά μας. Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια έδειξε ότι τα σκυλιά μειώνουν τα επίπεδα άγχους στους φοιτητές και άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology διαπίστωσε ότι ένα κατοικίδιο μπορεί να κάνει τον ιδιοκτήτη του πολύ ευτυχισμένο.

Ζηλεύουν

Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που γίνονται πράσινοι από τη ζήλια τους, το ίδιο συμβαίνει και με τα σκυλιά. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τα σκυλιά έδειχνα έντονα σημάδια ζήλιας όταν έβλεπαν τον ιδιοκτήτη τους να αλληλεπιδρά με κάποιο άλλο ζώο, ακόμα κι αν αυτό ήταν ένα κουκλάκι. Κανείς δεν είναι τέλειος!

Δενόμαστε μαζί τους

Εάν αναρωτιέστε γιατί δεθήκατε τόσο γρήγορα με τον σκύλο σας η απάντηση μπορεί να κρύβεται στην χημεία του εγκεφάλου και τις ορμόνες. Όταν αγκαλιάζουμε τον σκύλο μας, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει την ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία ονομάζεται και «ορμόνης αγάπης». Έτσι, δημιουργείται μία ισχυρή σχέση ανάμεσα σε άνθρωπο και σκύλο.

Μπορούν να «διαβάσουν» τις εκφράσεις του προσώπου μας

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Current Biology, τα σκυλιά αναγνωρίζουν εάν είναι κάποιος χαρούμενος ή θυμωμένος και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά κάποιου.

Μας βοηθούν να θεραπεύσουμε πληγές

Τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που έχει βιώσει ένα πολύ τραυματικό γεγονός και μάλιστα στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη η χρήση τους σε άτομα που έχουν ζήσει καταστροφικές καταστάσεις, όπως η βόμβα στον μαραθώνιο της Βοστόνης ή το Μετατραυματικό Στρες.

Έχουν ένστικτο όσον αφορά την υγεία μας

Το να έχει κανείς σκύλο δεν βοηθά μόνο σε συναισθηματικό επίπεδο, αλλά και σε σωματικό. Τα σκυλιά έχουν οξεία όσφρηση, γεγονός που τους επιτρέπει να μυρίσουν οτιδήποτε υπάρχει στον χώρο και μπορεί αν σας προκαλεί αλλεργίες. Και δεν σταματούν εκεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταφέρει να «μυρίσουν» και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τα μικρόβια που μεταφέρουν μας κάνουν καλό

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να έχει κανείς σκύλο μπορεί να τον βοηθήσει να είναι πιο υγιής και ο λόγος είναι η συναναστροφή με τα άκακα μικρόβια που μας φέρνουν σε επαφή και βοηθούν να χτίσουμε ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Μας θεωρούν οικογένεια

Ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία των τετράποδων φίλων μας και διαπίστωσαν ότι, όχι μόνο αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και τους αντιμετωπίζουν ως μέλη της οικογένειάς τους.

Μας αγαπούν γι' αυτό που είμαστε

Δεν έχει σημασία ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας, τι δουλειά κάνετε, πόσα λεφτά έχετε ή πως είστε εμφανισιακά, τα σκυλιά θα σας αποδεχτούν έτσι ακριβώς όπως είστε και θα σας το δείξουν με κάθε ευκαιρία.