Εξηγώντας το «παζλ» της Μέσης Ανατολής με λίγα κλικ, μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη

Εξηγώντας το «παζλ» της Μέσης Ανατολής με λίγα κλικ, μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τα προβλήματα που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή, καθώς οι σχέσεις των κρατών είναι μπερδεμένες.

Επιπλέον, αντί να απλοποιούν το χάος, οι διαδραστικοί χάρτες και τα στατιστικά που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και φιλοδοξούν να διαφωτίσουν τις συμμαχίες και τις συγκρούσεις στην περιοχή, παρουσιάζουν την κατάσταση πιο μπερδεμένη από ότι είναι.

Παρ' όλα αυτά, έχει γίνει μια επιτυχημένη και απλοποιημένη προσπάθεια εξήγησης των σχέσεων μεταξύ των περιοχών: όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της WorldPost, ο Ντέιβιντ ΜακΚάντλες, χρησιμοποιώντας μια σειρά από δεδομένα δημιούργησε ένα διαδικτυακό τόπο με το όνομα Information Is Beautiful (η πληροφόρηση είναι όμορφη). Εκεί, με τη βοήθεια των εργαστηρίων Universe Labs, δημιούργησε ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο αναφέρει τις σημαντικότερες πληροφορίες σχετικά με τις συμμαχίες και τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή.

Κάνοντας κλικ ή περνώντας τον κέρσορα πάνω από έναν από τους «παίκτες» της περιοχής, ο χρήστης μπορεί να «δει» τις σχέσεις του με τους άλλους. Για παράδειγμα, το Ισλαμικό Κράτος έχει σχέσεις «μίσους» με σχεδόν όλους τους άλλους, με την εξαίρεση του Κατάρ. Παρά τη συμμετοχή του στις αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS, η χώρα αυτή έχει κατηγορηθεί για υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αν και κάποιες από τις σχέσεις που παρατίθενται ενδεχομένως να μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, το γράφημα είναι καλό ως συμπληρωματικός οδηγός πάνω στο αντικείμενο.

Δημοφιλή