Ολλανδός πιλότος είχε προβλέψει την πτώση του αεροπλάνου της Germanwings

Ολλανδός πιλότος είχε προβλέψει την πτώση του αεροπλάνου της Germanwings
No_Water/Flickr

Άρθρο με τους κινδύνους που εγκυμονεί το σύστημα κλειδώματος του πιλοτηρίου είχε δημοσιεύσει Ολλανδός πιλότος, πριν την πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας Germanwings.

«Πραγματικά αναρωτιέμαι ποιος κάθεται δίπλα μου. Ελπίζω να μην συμβεί ποτέ η περίπτωση του να πάω στην τουαλέτα και γυρίζοντας να διαπιστώσω πως η πόρτα του πιλοτηρίου είναι κλειδωμένη», είχε γράψει ο Γιάν Κοσερέτ στο κείμενό του με τίτλο «Εσύ θα άνοιγες την πόρτα;».

Ο πιλότος είχε δημοσιεύσει το άρθρο σε ένα περιοδικό για πιλότους δύο μήνες πριν ο 27χρονος Αντρέας Λούμπιτζ κλειδώσει τον πιλότο έξω από από το πιλοτήριο και οδηγήσει στο θάνατο 150 ανθρώπους.

Σε μια στήλη στο «Piloot en Vliegtuig» (Πιλότος και Αεροπλάνο), ο Κοσερέτ είχε προειδοποιήσει πως τα μέτρα ασφαλείας που είχαν σχεδιαστεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου για την προστασία των από τους τρομοκράτες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τελικά εναντίων των ίδιων των πιλότων.

Οι φόβοι του πως κάποιος συγκυβερνήτης θα μπορούσε εν δυνάμει να χρησιμοποιήσει το κουμπί αποκλεισμού για να αποκλείσει τον πιλότο αποδείχτηκαν δυστυχώς βάσιμοι λίγους μήνες μετά. Εισαγγελείς υποστηρίζουν πως ο Λούμπιτζ βρήκε ευκαιρία να κλειδώσει τον πιλότο έξω από το πιλοτήριο, όταν ο τελευταίος έκανε ένα μικρό διάλειμμα για να πάει στην τουαλέτα.

«Αυτό το σύστημα με έχει κάνει παρανοϊκό. Καμιά φορά αναρωτιέμαι ποιος κάθεται δίπλα μου. Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να τον εμπιστευθώ; Ίσως κάτι συγκλονιστικό να έχει συμβεί στην ζωή του και να μην μπορεί να το διαχειριστεί» είχε αναφέρει ο Κοσερέτ στο προφητικό κείμενό του.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολλανδός πιλότος είχε αναφέρει και μερικά περιστατικά κατά τα οποία πιλότοι είχαν κλειδώσει συναδέλφους τους έξω από το πιλοτήριο, είτε για να τους εμποδίσουν από το να προκαλέσουν κάποια βλάβη είτε για να ρίξουν οι ίδιοι το αεροπλάνο.

Το πιο πρόσφγατο περιστατικό συνέβη το Νοέμβριο του 2013, όταν ο κυβερνήτης Χερμίνιο ντος Σάντος Φερνάντες έριξε επίτηδες την πτήση ΤΜ470 δίνοντας τέλος στη ζωή 33 ανθρώπων. Πριν πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου, είχε κλειδώσει τον συνάδελφό του έξω από το πιλοτήριο. Τόνισε μάλιστα πως ίσως κάτι παρόμοιο να ε΄πιχε συμβεί και με το αεροσκάφος της Air Malaysia που «εξαφανίστηκε» τον προηγούμενο Απρίλιο.

Πηγή: The Telegraph

Δημοφιλή