Εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής

Εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής

Είκοσι προσαγωγές έγιναν, από τις αστυνομικές δυνάμεις, μετά την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής.. Σημειώνεται, ότι κάτι τέτοιο έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής. Αργά το απόγευμα οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, δεν υπήρξε καμία σύλληψη καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει καταγγελία από τον υπεύθυνο του οργανισμού που στην προκειμένη περίπτωση είναι η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δήλωσε ότι πρόκειται απλώς για μια ειρηνική διαδήλωση.

Οι αντιεξουσιαστές, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, ζητούσαν την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού για λόγους υγείας, την κατάργηση του λεγόμενου "τρομονόμου" και των φυλακών τύπου Γ.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στα σκαλιά της κεντρικής εισόδου του κτιρίου της Βουλής, αφού προσπέρασαν τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην είσοδο του κοινοβουλίου.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Ακατανόητη ενέργεια

Για «ακατανόητη ενέργεια» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Διερωτήθηκε «ποιους ευνοεί αυτή η ενέργεια, την ώρα που η κυβέρνηση έχει ξηλώσει τα κάγκελα γύρω από τη Βουλή και προωθεί το νόμο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος».

Η ανακοίνωση:

«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε.

Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;

Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και διασφάλισης της έννομης τάξης».

Η κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει την έννομη τάξη, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

Να προασπίσει την έννομη τάξη, κάλεσε πριν από λίγο την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. «Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη.

Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ποτάμι: Ο Πρωθυπουργός να σταματήσει να είναι θεατής

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης σε ερώτηση δημοσιογράφων για την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ακόμα και τα προφανή, η τήρηση της νομιμότητας και η περιφρούρηση των δημοσίων κτιρίων μετατρέπονται σε μείζονα κυβερνητικά ζητήματα λόγω των διαφωνιών των υπουργών. Παρακολουθούμε τον κ. Πανούση να περιμένει την πρωθυπουργική εντολή για να συλλάβει τους καταληψίες ενώ ο κ. Βούτσης διαφωνεί. Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησής του προκειμένου να μη συνεχίσει η κατάλυση της νομιμότητας και οι καταλήψεις στα δημόσια κτίρια.”

Ερώτηση δημοσιογράφου: Λέτε να υπάρξουν παραιτήσεις;

“Αυτό είναι θέμα, που πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Εκείνο το οποίο ζητάμε εμείς είναι να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η διγλωσσία που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και να υπάρξουν θετικές ενέργειες προς την περιφρούρηση της νομιμότητας.”

ΚΚΕ: Δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια διαμαρτυρία και πάλη του λαϊκού κινήματος

«Τα σημερινά γεγονότα στη Βουλή, αλλά και η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αλλού, δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια διαμαρτυρία και πάλη του λαϊκού κινήματος και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε λογικές και πρακτικές καταστολής και αυταρχισμού. Όσοι λοιπόν αναγορεύουν αυτές τις ενέργειες σε «διαμαρτυρία», παίζουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα σημερινά γεγονότα στην Βουλή.

Γεννηματά: «Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο υπουργός τώρα»

«Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο υπουργός τώρα», αναφέρει σε δήλωσή της η υπεύθυνη του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχετικά με «την επίθεση στη Βουλή από αντιεξουσιαστές».

Η κ. Γεννηματά αναφέρει ειδικότερα ότι «το κρίσιμο ερώτημα μετά το μπαράζ καταλήψεων Πανεπιστημίων, Δημαρχείων, πολιτικών γραφείων αλλά και την επίθεση στη Βουλή από τους γνωστούς "αντιεξουσιαστές", είναι: υπάρχει κυβέρνηση και ειδικότερα υπάρχει ή έχει καταργηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;».

Διότι, όπως σημειώνει, «δεν μπορεί να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία, να γίνονται βανδαλισμοί, να παρεμποδίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ και της Αυτοδιοίκησης, να απειλούνται πολίτες και ο υπουργός και η Αστυνομία να μην παρεμβαίνουν. Και μάλιστα όταν και οι πρυτανικές Αρχές και ο εισαγγελέας το ζητούν».

«Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο υπουργός τώρα» καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Δημοφιλή